Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Als je een nieuwe auto koopt, is de kans groot dat de auto ondersteuning biedt voor Apple CarPlay. Steeds meer autofabrikanten kiezen ervoor om deze optie te ondersteunen. In sommige andere gevallen zit CarPlay niet standaard inbegrepen bij de aanschaf van de auto, maar kun je deze als aparte optie erbij kopen. De aanschaf van deze optie is het zeker waard, want er zijn heel wat apps die dit al ondersteunen.

Apps met Apple CarPlay

Met een auto die CarPlay ondersteunt, kun je gebruikmaken van apps op je iPhone terwijl je de auto aan het besturen bent. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om te appen achter het stuur. Maar door WhatsApp met CarPlay te gebruiken, kun je WhatsApp gemakkelijker bedienen met je stem, zonder dat je je iPhone in je handen hebt. Bovendien komen andere apps zoals Flitsmeister of ChargeMap goed van pas. Let wel: om CarPlay te gebruiken heb je ook een iPhone nodig. Deze moet gekoppeld zijn met je auto.

WhatsApp

We kennen maar weinig mensen die WhatsApp niet op hun iPhone hebben geïnstalleerd. Wist je dat je WhatsApp ook op CarPlay kunt gebruiken? Zo zie je alle meldingen die je op WhatsApp krijgt ook binnenkomen op de radio van je auto. Je krijgt geen lijst met chats te zien. In principe kun je met WhatsApp voor CarPlay alleen Siri wat berichten laten versturen. Dat werkt uiteraard aan de hand van spraakopdrachten, want je mag CarPlay niet bedienen terwijl je aan het autorijden bent. Op deze manier kun je gemakkelijk een vriend of zakelijk contact vertellen dat je bijna gearriveerd bent.

Flitsmeister

Als je een snelle auto met CarPlay hebt, wil je voorkomen dat je boetes oploopt. Daarom kun je gebruikmaken van Flitsmeister voor CarPlay. Heel handig: je krijgt niet alleen meldingen van flitsers en meer, maar kunt er ook mee navigeren. De flitsers en andere meldingen voor onderweg zie je meteen verschijnen op het scherm van CarPlay. Tegelijkertijd kun je onderweg ook zelf een melding doen van een flitser of ongeval. Over de kwaliteit van de navigatie van Flitsmeister zijn de meningen wat verdeeld, maar dankzij de flitsmeldingen en meldingen van vertragingen is deze app een absolute must-have voor iedere iPhone-gebruiker.

Let op: in sommige landen in het buitenland mag je geen gebruikmaken van Flitsmeister en kun je daarvoor een bekeuring krijgen. Mocht je niet zo enthousiast zijn over Flitsmeister als wij, dan kun je ook kiezen voor alternatieven zoals: Google Maps of ANWB Onderweg & Wegenwacht. Bij Google Maps krijg je ook meldingen van oponthoud onderweg. Met de ANWB-app zie je vooral de prijzen van tankstations in de buurt. Geen van deze alternatieven maakt melding van flitsers.

Overcast

Heb je een hekel aan radio luisteren in je auto? Ook dan kun je gebruikmaken van apps voor CarPlay. Eén van de beste apps om met CarPlay te gebruiken, is Overcast. Met deze app kun je gemakkelijk podcasts luisteren via je autoradio. Het handige van deze CarPlay-versie is dat je een verschil hebt tussen je eigen afspeellijsten en de podcast apps waar je op geabonneerd bent. Als je even stilstaat, kun je gemakkelijk wisselen aan de hand van de tabbladen bovenaan de app. Houd er rekening mee dat je autoradio bedienen terwijl je aan het rijden bent, niet het beste idee is. Dit kan behoorlijk afluisteren.

Zet dus gerust van tevoren een podcast op en luister deze tijdens een langere autorit. De app heeft de mogelijkheid om podcasts van tevoren offline te downloaden, maar ook om online te streamen. Zo hoef je je nooit meer te vervelen tijdens de autorit. Verder biedt Overcast ook de mogelijkheid om te luisteren naar Apple Podcasts in combinatie met CarPlay. Mocht deze app niet goed voor je werken, dan kun je ook kiezen voor andere apps zoals Castro Podcast Player of Pocket Cast. Voor audioboeken kun je Audible gebruiken.

ChargeMap

Als je een nieuwe auto hebt gekocht en de mogelijkheid hebt om CarPlay te gebruiken, is de kans vrij groot dat je een elektrische auto hebt gekocht. Goed voor je portemonnee en beter voor het klimaat. Maar het kan nog wel een uitdaging zijn om laadpalen in de buurt te vinden. Daar hebben de makers van ChargeMap iets op gevonden. Download deze app en maakt gebruik van de kaarten op het scherm. De kaart wordt bijgewerkt aan de hand van de locatie op je iPhone. Zo zie je precies waar alle laadpalen in de buurt staan. Rijd je vooral langs snelwegen? Gebruik dan het filter voor laadpalen langs de snelweg.

Niet elke laadkabel past zomaar op iedere auto. Ook daar hebben de ontwikkelaars van ChargeMap rekening mee gehouden. Je kunt namelijk ook filteren per type laadkabel. Verder kun je de exacte locatie van een laadpaal zien als je erop klikt. Je kunt namelijk aan de hand van Apple Kaarten – dat eveneens werkt met CarPlay – er gemakkelijk naartoe navigeren. Dat is een handige optie, want de navigatie met Apple Kaarten blijkt toch het beste te werken op Apple-toestellen. Alternatieven voor deze app zijn onder meer: A Better Routeplanner (ABRP) en ChargePoint, die vrijwel hetzelfde doen.

Spotify

De meeste mensen hebben de radio aan in de auto. Maar als je wel even klaar bent met al die reclames en praatgrage deejays, kun je er ook voor kiezen om naar je eigen favoriete muziek te luisteren. Natuurlijk kun je een paar liedjes op een USB-stick zetten, maar dat heb je met CarPlay eigenlijk niet meer nodig. Wij hebben een andere favoriet: Spotify.

Qua opzet doet je de app van Spotify vrijwel meteen denken aan de app van Apple Music. Ook in deze app zie je verschillende opties, zoals onder meer: Home, Onlangs afgespeeld, Zoeken en de Bibliotheek. Het handige van deze app is dat het aanbod van Spotify vaak iets groter is. Bovendien heb je de beschikking over al je online afspeellijsten en luister je naar de populairste muziek van dit moment. Je hebt niet per se een abonnement nodig; ook voor gratis gebruikers werk het. Aan de hand van Siri kun je je favoriete nummers of albums opvragen. Goede alternatieven voor Spotify met CarPlay zijn onder meer Napster en Deezer.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer