Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Soms is het nodig om je iPhone te herstellen. Feitelijk zet je hem dan terug naar de fabrieksinstellingen en start je met een schone lei. Normaal gesproken herstel je het toestel vanuit de instellingen app. Helaas is dit niet in alle gevallen mogelijk. Moet je de iPhone herstellen? Ontdek de mogelijkheden en welke stappen je moet nemen.

Daarom kies je voor een reset naar fabrieksinstellingen

Het is niet aan te raden om zonder reden je iPhone resetten. Nadeel hiervan is dat er gegevens en instellingen verloren gaan, tenzij je een back-up gemaakt hebt. Nog een nadeel is dat het veel tijd kost. Bovendien moet je ook weer bepaalde applicaties opnieuw installeren.

Toch kan het soms nodig zijn om te resetten naar fabrieksinstellingen. Bijvoorbeeld wanneer de iPhone problemen vertoont. Hij start niet meer goed op, de accu loopt ontzettend snel leeg, de smartphonecamera werkt niet meer of er zijn andere problemen. Wanneer je de iPhone verkoopt is het ook verstandig om deze in zijn geheel te resetten. Hiermee voorkom je dat iemand anders jouw gegevens in kan zien.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Je iPhone herstellen doe je zo

Laten we beginnen met de meest eenvoudige manier om je iPhone te herstellen: gewoon vanuit de instellingenapp. Allereerst is het belangrijk dat je een back-up van je gegevens maakt. Deze back-up staat online opgeslagen en kun je later gewoon weer terugzetten. Zullen we eerst een back-up maken? Mooi, hier komt hij:

 • Open de instellingenapp
 • Tik op je naam
 • Kies voor iCloud
 • Tik op iCloud reservekopie
 • Schakel iCloud reservekopie in

Je iPhone maakt nu een reservekopie (back-up). Sterker nog: deze reservekopie wordt elke dag automatisch aangemaakt. Je kunt natuurlijk ook direct een reservekopie maken. Dit doe je door op de optie ‘Maak nu reservekopie’ te tikken.

Reset naar fabrieksinstellingen via de instellingen app

Na het maken van een reservekopie is het tijd om naar fabrieksinstellingen te resetten. Dit noem je ook wel de iPhone herstellen. Dit doe je als volgt:

 • Open de instellingenapp
 • Tik op Algemeen
 • Kies voor Stel opnieuw in
 • Tik op Wis alle inhoud en instellingen
 • Tik nogmaals op Wis nu
 • Voer je toegangscode in
 • Tik op Wis iPhone

Het kan dat je die allerlaatste stap nog eens moet herhalen. Gelukkig ben je hiermee klaar, je iPhone zal nu zichzelf terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Houd er rekening mee dat dit enige tijd kan duren. Het is helemaal niet vreemd dat je iPhone 10 minuten of misschien wel langer bezig is.

Wanneer de iPhone zich heeft hersteld, volg dan de stappen op het scherm. Je hebt nu namelijk de mogelijkheid om een eerder gemaakte reservekopie terug te zetten.

IPhone herstellen in iTunes op de pc

Soms lukt het niet om de iPhone te herstellen vanaf het toestel zelf. Bijvoorbeeld omdat deze niet meer op wil starten. Maar het kan ook dat je de toegangscode kwijt bent. In dit geval kun je de iPhone herstellen in iTunes op de pc. Je hebt hier twee dingen voor nodig: een PC waarop iTunes staat en natuurlijk je iPhone.

Ook nu weer laten we je zien hoe je de iPhone kunt herstellen. Volg onderstaande stappen goed:

 • Sluit de iPhone met een kabeltje op de computer aan
 • Open op je pc iTunes
 • Ga binnen iTunes naar Overzicht
 • Klik nu op de optie Herstellen
 • Volg de aanwijzingen die op het scherm verschijnt

Alle gegevens en instellingen worden verwijderd. Daarna wordt de iPhone helemaal gewist. Niet letterlijk natuurlijk maar wel de inhoud. Wanneer de iPhone opnieuw opstart ziet deze er hetzelfde uit als toen je hem net kocht (rechtstreeks uit de fabriek).

IPhone herstellen zonder iTunes

Kun je de iPhone niet vanuit de instellingen app resetten en wil je deze herstellen zonder iTunes? Dit lijkt onmogelijk maar er is zeker een methode om dit te doen. Hierbij voer je een harde reset uit. Je hebt hier in principe alleen je iPhone voor nodig. Zorg wel dat deze over voldoende batterijcapaciteit beschikt.

Afhankelijk van het model moet je de aan/uit knop en de homeknop tegelijkertijd ingedrukt houden. Maar het kan ook dat je kort de volume-omhoog knop moet indrukken en daarna snel en kort op de volume-omlaag knop. Hierna houd je de zijknop ingedrukt.

Wanneer het Apple logo op het scherm verschijnt dan laat je de knoppen los (ook weer afhankelijk van het model). Je iPhone zal, als het goed is, gaan resetten. Hiervoor hoef je geen pincode of wachtwoord in te voeren.

Een tool van een derde partij gebruiken

Je iPhone resetten zonder gebruik te maken van iTunes, kan dat met een bepaalde tool? Ja, kijk eens naar Dr. Fone. Dit is software waarmee je een iPhone kunt herstellen. Je moet deze software op je computer downloaden en installeren. Vervolgens start je de applicatie en kiest onder Meer tools voor iOS Volledige Data Wisser. Nu moet je de iPhone met de computer verbinden (via een kabel). De software zal de iPhone detecteren.

Wanneer de software je iPhone herkent dan kun je deze herstellen. Geef hiervoor eerst toestemming, anders gebeurt er niets. Volg gewoon de aanwijzingen op het scherm, die zijn zeer duidelijk. Het duurt enkele minuten voordat de iPhone volledig is hersteld. Je ziet vanzelf een melding verschijnen wanneer het hele proces voltooid is.

Via de smartphone of de computer

Je hebt nu kunnen zien dat je de iPhone op verschillende manieren kunt herstellen. Je hebt eigenlijk twee opties: via de smartphone zelf of via de computer. De makkelijkste manier is via de smartphone, direct vanuit de instellingen app. Hierbij is het nodig dat je toegang hebt tot de iPhone. Je moet dus de toegangscode weten en de smartphone moet normaal werken.

Alleen bij problemen probeer je een van de andere methoden (zie hierboven). Kom je er nog steeds niet uit? Vraag dan om professionele hulp, desnoods bij het verkooppunt. Soms is het nodig om de iPhone te laten repareren, want niet alle problemen zijn middels het herstellen van je toestel op te lossen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer