Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het zal je maar overkomen: je iPhone heeft waterschade. Dat is natuurlijk helemaal geen pretje. De nieuwste iPhones hebben een waterdichte behuizing. Hoe kan het dat de iPhone dan toch waterschade heeft opgelopen? Dit gebeurt wanneer de behuizing defect is, bijvoorbeeld een barst in het scherm. Daarnaast zijn oudere toestellen niet waterdicht. Bekijk 5 goede tips voor hulp bij waterschade.

Waterschade of vloeistofschade?

Er is een verschil tussen waterschade of vloeistofschade. Bij waterschade gaat het altijd om water. De nieuwste iPhones kunnen hier goed tegen. Ondanks de waterdichte behuizing kan een toestel toch vloeistofschade oplopen. Dit zijn stoffen die de behuizing van het toestel aantasten. Denk maar eens aan bleekwater of andere schadelijke vloeistoffen.

Waterschade is vaak te verhelpen. Heeft je toestel vloeistofschade opgelopen, dan hangt het van de ernst af of dit nog te verhelpen is.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

5 goede tips voor hulp bij waterschade (iPhone)

Hoe het ook gebeurd is, je iPhone heeft waterschade opgelopen. Allereerst moet je de iPhone controleren, want misschien valt het allemaal wel mee.

Een iPhone met waterschade herken je aan vocht achter het scherm, dit kan ook in de vorm van condens zichtbaar zijn. Daarnaast kijk je naar de water- en vochtindicatoren. Alle iPhones zijn hiermee uitgerust. Bij oude iPhones vind je de indicatoren bij de koptelefoon aansluiting of de oplaadpoort. Nieuwere iPhones hebben deze bij de simkaartopening.

Bij waterschade kleuren de indicatoren rood. Dit is echt een teken dat de iPhone waterschade heeft opgelopen! Hieronder een aantal tips om waterschade te beperken of het probleem op te lossen.

1. Verwijder hoesje en screenprotector

Het is belangrijk dat je iPhone goed kan drogen. Daarom verwijder je het hoesje en de screenprotector. Deze zullen waarschijnlijk ook nat zijn, dus laat die ook goed drogen. Houd er wel rekening mee dat stoffen of (nep) lederen hoesjes niet zo goed tegen water kunnen. Mogelijk zul je een nieuwe moeten kopen.

2. Niet in de zon of op de verwarming leggen

Het is heel verleidelijk om een iPhone met waterschade in de zon of op de verwarming te leggen. Door de warmte droogt het toestel, zo is het toch? Nee, grote warmte is slecht voor je iPhone. In het slechtste geval maak je de problemen alleen maar groter. Gebruik ook geen föhn om je iPhone te drogen.

3. Geen voorwerpen in de openingen steken

Waarschijnlijk zie je wat vocht in de oplaadpoort of een andere opening zitten. Ga hier niet met een doekje, wattenstaafje of ander voorwerp in prutsen. Je haalt er nauwelijks vocht mee weg en je kan flinke schade aanrichten. Vooral de oplaadpoort is erg gevoelig. Is deze eenmaal kapot, dan kun je de iPhone niet meer met een kabel opladen.

4. IPhone in een bak rijst leggen

Een smartphone met waterschade moet in een bak rijst, klopt dit? Je hoort dit advies heel veel. Het is nog waar ook want droge rijst absorbeert water. Toch is het niet zo dat rijst dit proces versnelt. De rijstkorrels trekken namelijk het vocht van de buitenkant van de smartphone aan. Ze kunnen niet het vocht uit de smartphone trekken.

Dus ja, je iPhone in een bak rijst leggen werkt gedeeltelijk. Al helemaal wanneer de luchtvochtigheid in je omgeving hoog is. Maar wanneer je in een droge ruimte bent dan heb je niet perse rijst nodig om de iPhone te laten drogen.

5. Waterschade smartphone reparatie

Met wat geluk droogt je iPhone helemaal. Zet hem gedurende 48 uur niet aan. Na 48 uur zou je het kunnen proberen. Werkt het toestel niet? Dan ontkom je niet aan reparatie. Waterschade kan namelijk nadelige gevolgen voor het toestel hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om defecten aan de behuizing te laten maken. Hiermee voorkom je dat er de volgende keer weer waterschade optreedt.

Wat betaal je voor waterschade reparatie? Ben je hiervoor verzekerd, via een verzekeraar of AppleCare+, dan krijg je een groot gedeelte vergoed. Wel geldt er vaak een eigen risico, variërend van € 50 tot € 150. Helaas heeft niet iedereen een verzekering afgesloten en zul je de kosten zelf moeten betalen.

De kosten voor reparatie bij waterschade vallen over het algemeen wel mee. Dit zal gemiddeld tussen de € 25 en € 100 bedragen. De kosten voor reparatie bij waterschade zijn ook sterk afhankelijk van waar je dit uit laat voeren. Bij sommige bedrijven kan dit dus al vanaf € 25. Je kunt ook voor een Apple gecertificeerde iPhone-reparatie gaan. Dit doe je bij een van de erkende Apple serviceproviders of de Apple Store. De kosten kunnen dan wel hoger uitvallen.

Waterschade voorkomen

Zoals met alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Het is ontzettend belangrijk om waterschade bij de iPhone te voorkomen. Dit doe je eerst door voor een waterdichte iPhone te kiezen. Hiermee weet je zeker dat het toestel goed beschermd is tegen water en stof.

De iPhone 7-serie, 8-serie, iPhone Xr aan de iPhone SE (tweede generatie) zijn IP67 gecertificeerd. Ze kunnen gedurende een half uur tot een diepte van 1 meter onder water. De iPhone XS, iPhone 11, iPhone 12 en jongere modellen zijn IP68 gecertificeerd. Ze kunnen gedurende 30 minuten tot maximaal 2 meter onder water. Ga niet experimenteren met de waterdichtheid. Ja je kunt met sommige iPhones prima zwemmen en nee, ze kunnen niet tegen chloorwater.

Douchen met je iPhone: doen of niet doen?

Sommige mensen nemen graag een iPhone mee onder de douche. Is dit aan te raden? Doe dit liever niet. Het water onder de douche is warm en vaak vermengt zich dit met shampoo of douchegel. Deze stoffen kunnen de behuizing van het toestel aantasten. Wanneer shampoo of douchegel een je iPhone terechtkomt dan ontstaat er soms onherstelbare schade.

Let op barsten, breuken en andere beschadigingen

De iPhone is eens gevallen of ergens tegenaan gestoten. Het zou zomaar kunnen dat er een barstje in het scherm zit. Misschien is er wel een stukje afgebroken of is er sprake van een andere beschadiging aan de behuizing. Wees voorzichtig, zelfs het kleinste barstje kan uiteindelijk tot waterschade leiden.

Dit komt omdat de behuizing niet langer ondoordringbaar is voor water. Wanneer het toestel in het water valt dan zuigen watermoleculen zich het toestel in. Voordat je het weet heeft je iPhone waterschade opgelopen.

Het advies is dan ook: laat de kleinste beschadigingen direct te repareren. Houd je toestel ook niet boven het water. Denk hierbij ook aan het toilet of afwaswater. Je zal niet de eerste zijn met een iPhone achter in zijn broekzak die eruit valt wanneer je op de wc gaat zitten.

Nieuwe onderdelen kopen

Je iPhone heeft waterschade maar je wil hem niet laten repareren. Een handige doe-het-zelver kan zijn iPhone zelf repareren of nakijken. Heb je iPhone onderdelen nodig? Denk hierbij aan een nieuw scherm, een luidspreker, voorcamera, achtercamera, aan- en uitknop, oorspeaker of andere onderdelen. Deze onderdelen zijn allemaal los verkrijgbaar. De prijs varieert van enkele euro’s tot een paar tientjes.

Repareer je iPhone met waterschade alleen zelf wanneer je weet wat je doet. Op het internet vind je veel handleidingen en video’s. Het is belangrijk om deze heel goed door te nemen en dan pas aan de slag te gaan. Zit er nog garantie op je iPhone, dan is het zeker niet aan te raden om hem zelf te repareren. Bij zelfreparatie vervalt de garantie op het toestel.

IPhone met waterschade verkopen

Wat is een iPhone met waterschade nog waard en kun je hem verkopen? Dat hangt een beetje van de ernst van de schade af. Gaat het om lichte schade, dan is dit vaak nog te repareren. Iemand anders kan je iPhone kopen en deze ter reparatie aanbieden.

Een iPhone met waterschade heeft altijd een lagere waarde. Wil je dit toestel verkopen, vermeld er dan duidelijk bij dat er sprake is van waterschade. Dat is wel zo eerlijk. Houd er rekening mee dat de waarde 30% tot 80% lager uitvalt. In sommige gevallen is de iPhone helemaal waardeloos, vooral wanneer er ook nog eens flinke barsten in het scherm zitten.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer