Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Een tweedehands iPhone kopen, waar op letten? Het is belangrijk dat je niet zomaar voor de eerste de beste aanbieder gaat. Bedenk dat tweedehands iPhones vaak één of meerdere mankementen vertoont. Wanneer je geluk hebt is het toestel in perfecte staat en kun je hem voordelig aanschaffen. Toch blijft het opletten, daarom vind je in dit artikel belangrijke tips voor de aankoop van een tweedehands iPhone.

Refurbished of particulier

Bij een tweedehands iPhone kopen heb je de keuze tussen een refurbished model of eentje van een particulier. Wat is het verschil tussen deze twee? Een refurbished iPhone koop je via een elektronicazaak of iPhone winkel. Het gaat hier om een gebruikte smartphone die door de verkoper technisch helemaal is nagekeken. Eventueel zijn er reparaties uitgevoerd of nieuwe onderdelen toegevoegd.

Voordeel van een refurbished toestel is dat je vrijwel zeker weet dat deze helemaal in orde is. De levensduur is misschien iets korter dan bij een nieuw toestel maar je ontvangt er wel garantie op. Vaak zit de garantieperiode op een half jaar, maar de verkoper kan ook een andere garantieperiode geven.

Wanneer je een iPhone particulier koopt dan is deze in veel gevallen al een tijd gebruikt. Het toestel is niet technisch nagekeken en er zit vaak geen garantie meer op. Tenzij het om een vrijwel nieuwe iPhone gaat, dan moet de particuliere verkoper je de originele aankoopbon meegeven.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Tweedehands iPhone kopen? Enkele belangrijke tips

Je koopt niet zomaar een tweedehands iPhone. Voordat je het weet doe je een veel te dure aankoop of zit je straks met een kapotte smartphone te kijken. Daarom is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Hieronder vind je de beste tips voor het kopen van een tweedehands iPhone.

Het moment van aankoop

Jaarlijks brengt Apple in het najaar nieuwe iPhones uit. Dit is het moment dat eigenaren van iPhone verwisselen. Je zal dan ook zien dat vlak na de uitgifte van een nieuwe iPhone de oudere modellen te koop worden aangeboden. Dit is natuurlijk helemaal perfect voor jou, want de verkoper wil zo snel mogelijk van zijn toestel af. Deze kan het geld namelijk goed gebruiken voor aanschaf van de nieuwste iPhone.

Wanneer je dit moment afwacht kun je best goed onderhandelen over de prijs. Vaak krijg je de iPhone enkele tientjes goedkoper dan de verkoopprijs.

Oudere iPhones zijn goedkoper

Heb je een beperkt budget en wil je een tweedehands iPhone kopen, kijk dan goed naar het model. IPhones die vijf jaar oud zijn krijg je een stuk goedkoper dan een model dat slechts één jaar oud is. Aan de andere kant bieden oudere iPhones niet de beste beveiliging en werken ze trager. Wanneer het je alleen om een simpel toestel te doen is, dan is een oudere iPhone een prima keuze.

Vergelijk de prijzen goed met elkaar

Wees kritisch over de prijzen van tweedehands iPhones. Ga niet met de eerste de beste vraagprijs akkoord maar kijk eerst wat andere verkopers vragen. Wil je bijvoorbeeld de iPhone 11 tweedehands kopen, kijk dan eens op Facebook Marketplace of op Marktplaats welke vraagprijs anderen hanteren.

Bedenk dat een vraagprijs geen verkoopprijs is. Er is namelijk altijd ruimte om over de prijs te onderhandelen. Sommige verkopers zijn heel standvastig en willen de prijs die ze ervoor vragen. Wanneer je een vergelijkbaar toestel ergens anders goedkoper ziet dan kun je de verkoper hier best mee confronteren. Vaak is deze bereid om dan toch wat van de vraagprijs af te doen.

Controleer de werking van de iPhone

Koop nooit een iPhone online via een particulier waarbij je deze via de post ontvangt. Je weet dan niet of het toestel goed werkt. Vertrouw zeker geen filmpjes waarop de verkoper de werking van de iPhone toont. Het filmpje kan verouderd zijn maar het kan ook om een geheel ander toestel gaan. Ondertussen betaal je voor iets dat misschien helemaal niet goed werkt.

Maak altijd een afspraak om de iPhone te bekijken. Mag je de iPhone niet aanzetten of uitproberen? Zie dan van de koop af, dit is gewoon niet te vertrouwen. Mag je de iPhone wel testen, bekijk dan of alle knoppen werken. Gebruik ook wat applicaties om te ontdekken hoe snel de iPhone is. Vervolgens ga je met wat functies aan de slag waaronder de instellingen app, telefoon app en je test natuurlijk de camera’s.

Andere dingen die je zeker even met de iPhone moet doen:

  • Enige tijd swipen
  • Een filmpje afspelen
  • Een spelletje spelen
  • Geluid afspelen (muziek)
  • Een foto en filmpje maken (hoofdcamera én selfiecamera)

Kijk ook even of het toestel simlockvrij is. Dit doe je heel eenvoudig door je eigen simkaart in de iPhone te doen. Schud ook eens met de iPhone en luister of je niks hoort rammelen. Kijk ook naar krasjes, beschadigingen of barsten op het scherm of de behuizing. Wanneer je met een zaklamp over de behuizing schijnt dan vallen dit soort zaken sneller op.

Lees ervaringen over de verkoper

Je wil natuurlijk wel met een betrouwbare verkoper zaken doen. Wanneer je via Marktplaats koopt dan zie je vaak beoordelingen bij de verkoper staan. Ook al staan er goede beoordelingen, wees dan evengoed kritisch. Er is namelijk veel handel in Marktplaatsaccounts. Iemand kan een account hebben opgekocht dat al enkele jaren actief is en goede beoordelingen heeft. Vervolgens worden via dit account verschillende spullen aangeboden.

Daarom is het ook goed om eens alle advertenties van de verkoper te checken. Bied deze meerdere iPhones of dure spullen aan, dan kun je hier je vraagtekens bij zetten. Welke particulier heeft een stuk of vijf (bijna nieuwe) iPhones in zijn bezit? Juist ja, nagenoeg niemand.

Bestel je toch online en laat je de iPhone naar je toe sturen? Controleer dan zeker het bankrekeningnummer, telefoonnummer en andere zaken die naar de verkoper leiden. Ook op de website van de politie kun je dit soort zaken checken.

Koop geen gestolen iPhone

Als laatste is het belangrijk dat je geen gestolen iPhone koopt. Hiervoor controleer je het serienummer of het IMEI nummer. Dit nummer zie je staan wanneer je via de instellingen app naar algemeen en vervolgens naar info gaat. Noteer dit nummer en ga naar de website stopheling.nl. Voer hier het nummer in, zo kun je controleren of het om een gestolen iPhone gaat.

Houd er rekening mee dat deze methode niet 100% garantie biedt maar het is wel altijd goed om dit nog even na te lopen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer