Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het kan raadzaam zijn om je iPhone opnieuw in te stellen als deze niet meer aangaat, maar je je toestel bijvoorbeeld wel van de hand wilt doen. Er zijn verschillende situaties waarbij het helpt om je smartphone naar de fabrieksinstellingen terug te zetten. Bijvoorbeeld als je last hebt van hardnekkige problemen waarbij het opnieuw opstarten van je iPhone niet voldoende is. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, zodat je binnenkort weer je iPhone als nieuw hebt.

Waarom je iPhone opnieuw instellen?

Er zijn verschillende redenen om je iPhone opnieuw in te stellen. Bijvoorbeeld als je iPhone niet meer aangaat of als je zo’n hardnekkig probleem hebt, dat opnieuw instellen naar de fabrieksinstellingen nog de enige uitweg is. Het is de laatste strohalm die je gebruikt voordat je met je toestel naar de winkel of de Apple Store gaat. Er zijn verschillende manieren om een iPhone te herstellen. Na het opnieuw instellen zijn al je gegevens volledig weg en is het toestel weer als nieuw. Dat is niet alleen handig als je last hebt van problemen met het toestel, maar ook als je je iPhone wilt gaan verkopen. Daarvoor dien je nog wel een paar extra stappen te volgen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Zet je iPhone terug naar fabrieksinstellingen

In ieder geval dien je voor het opnieuw instellen van je iPhone eerst een back-up te maken. Op die manier weet je zeker dat je waardevolle informatie zoals foto’s en video’s of andere data niet kwijt zal raken. Dat kan door de telefoon aan te sluiten op een computer of MacBook en via ITunes of op macOS via Finder een backup van je iPhone te maken. In het Nederlands wordt deze optie door Apple ‘een reservekopie maken’ genoemd. Dit neemt even wat tijd in beslag, maar deze reservekopie kun je op een later moment terugzetten. Of niet, als je ervoor kiest om je smartphone weer volledig opnieuw in te stellen. Het is ook mogelijk om een backup te maken zonder je MacBook of computer. Bijvoorbeeld door dit te doen via iCloud backup.

Stappenplan fabrieksinstellingen terugzetten

Het is vrij eenvoudig om je iPhone opnieuw in te stellen. Dat kan bijvoorbeeld ook zonder kabel of tussenkomst van een computer of laptop. In dat geval dien je de volgende stappen te volgen.

 1. Zorg ervoor dat je iPhone goed is opgeladen. Als deze bijna leeg is, sluit je deze aan op je lader;
 2. Ga naar de Instellingen van je iPhone;
 3. Klik door op Algemeen;
 4. Scroll naar beneden en klik op de optie ‘Stel opnieuw in’;
 5. Klik vervolgens op de optie ‘wis alle inhoud en instellingen’;
 6. Ook nu wordt er weer gevraagd of je een backup wilt maken via iCloud. Als je dat al hebt gedaan, kun je deze stap overslaan;
 7. Bevestig ten slotte dat je echt alles wilt wissen door je toegangscode in te voeren. Je iPhone wordt opnieuw opgestart en alle informatie wordt volledig gewist.

Stappenplan iPhone herstellen via de Mac of PC

Je kunt er ook voor kiezen om je iPhone te herstellen via je Mac of PC. Het is het gemakkelijkst om je iPhone opnieuw in te stellen met tussenkomst van een Mac. Dit kan bijvoorbeeld een iMac, Mac Mini of MacBook Pro zijn. Volg daarvoor de volgende stappen:

 1. Sluit je iPhone aan op je Mac;
 2. Om deze stappen door te lopen, dien je eerst Zoek mijn iPhone uit te schakelen. Ga daarvoor naar Instellingen > je naam > iCloud > Zoek mijn iPhone;
 3. Open een nieuwe folder in Finder (vanaf macOS Catalina). Als je een oudere versie van macOS of Windows gebruikt, kun je iTunes gebruiken;
 4. In het zijmenu van het venster of in de bovenste balk van iTunes vind je je iPhone terug. Klik deze aan;
 5. Klik vervolgens op ‘Herstel iPhone of iPad.’

Je laatste iOS versie blijft geïnstalleerd

Zelfs als je je iPhone volledig opnieuw instelt, blijft de huidige iOS-versie op het toestel geïnstalleerd. Het is dus niet mogelijk om terug te gaan naar de versie die geïnstalleerd was toen je de iPhone kocht. Alle apps zijn wel verwijderd, maar die kun je gratis terug downloaden uit de App Store als je deze al eerder hebt gekocht. Ook het inloggen op je apps moet je weer opnieuw regelen. Toch heeft dit ook een voordeel; als je last hebt van problemen die je niet op kan lossen is opnieuw instellen van je iPhone vaak de beste oplossing.

Reservekopie terugzetten

Het opnieuw instellen van je iPhone hoeft niet altijd te betekenen dat je al je informatie kwijt bent. Je kunt er ook voor kiezen om de reservekopie die je eerder hebt gemaakt op je Mac of via iCloud weer terug te zetten. Op die manier hoef je niet al je apps opnieuw te installeren en kun je zo weer inloggen. Daarnaast worden ook je foto’s en video’s die je op je iPhone had staan weer teruggezet.

Maar onthoud: bij het terugzetten van je reservekopie kunnen ook eventueel foute instellingen weer worden teruggezet. Dus als je je iPhone opnieuw wilt instellen omdat je last hebt van onverklaarbare problemen, is het terugzetten van een reservekopie niet het beste idee.

Je iPhone verkopen: iPhone opnieuw instellen

Natuurlijk kan het ook zijn dat je weer een nieuwe iPhone hebt aangeschaft. Je oude iPhone is nog prima en kan nog wel een rondje mee. Dus besluit je deze te verkopen. In zo’n geval wil je natuurlijk wel je iPhone opnieuw instellen. Zo kun je voorkomen dat de koper met jouw data aan de haal kan gaan en is het net of hij een nieuwe iPhone in gebruik neemt.

Daarbij dien je rekening te houden met het activeringsslot. Dit slot werkt via iCloud en is ervoor bedoeld om diefstal van iPhones moeilijker te maken. Als je dan alleen de fabrieksinstellingen terugzet, is dat niet genoeg. De nieuwe eigenaar krijgt dan te maken het het slot en kan de iPhone niet zonder jouw tussenkomst in gebruik nemen. Daarom dien je voordat je de iPhone opnieuw gaat instellen eerst Zoek mijn iPhone uit te schakelen. Deze kan alleen worden uitgeschakeld als je het Apple ID en wachtwoord van de vorige eigenaar weet. Om dit soort problemen te voorkomen kun je best aan de vorige eigenaar vragen of hij ook Zoek mijn iPhone heeft uitgeschakeld en de telefoon dan wil wisselen.

Stappenplan iPhone opnieuw instellen bij verkoop

Bij verkoop van de iPhone volg je hetzelfde stappenplan als bij het zelfstandig opnieuw instellen van het toestel. Je dient de volgende stappen uit te voeren:

1. Ga naar Instellingen, klik op je naam en klik op ‘iCloud’. Klik daarna op ‘Zoek mijn iPhone’ en schakel deze uit;

2. Ga vervolgens weer naar de instellingen en klik op Algemeen. Klik vervolgens op ‘Wis alle inhoud en instellingen;

3. Daarna kan je iPhone opnieuw worden ingesteld. Loop je in stap 1 tegen het invoeren van inloggegevens op? Dan dien je contact op te nemen met de vorige eigenaar.

iPhone helemaal opnieuw instellen via DFU

Er kan zich ook een situatie voordoen waarbij je iPhone helemaal niet meer aan gaat of de software volledig is vastgelopen. Je kunt je iPhone dan alleen opnieuw instellen via DFU-modus, ofwel ‘Recovery mode’. Daarvoor doorloop je de volgende stappen:

 1. Zet je iPhone helemaal uit. Dit kun je doen door de aan/uitknop langere tijd in te drukken. Druk daarna op ‘zet uit’;
 2. Steek de kabel van de iPhone in je Mac of computer, maar sluit het toestel niet aan;
 3. Houd de homeknop op oudere toestellen of de volumeknop op nieuwe toestellen ingedrukt. Steek daarna de kabel in de iPhone;
 4. Er verschijnt een afbeelding van een pijltje richting iTunes op je telefoon. Daarmee is je iPhone in herstelmodus gezet;
 5. Je krijgt een melding van iTunes of Finder dat je iPhone in herstelmodus staat. Je kunt nu op ‘Herstel’ klikken om de iPhone volledig opnieuw in te stellen. Klik op ‘werk bij’ om alleen de software te updaten, als je niet de laatste iOS-versie hebt;
 6. Na het herstellen kun je een eerdere backup terugzetten. Daarvoor dien je deze backup wel gemaakt te hebben voordat de problemen met de iPhone begonnen.

Alle instellingen worden gewist

Belangrijk bij het opnieuw instellen van je iPhone: alle instellingen worden gewist. Dat betekent dat je na het opnieuw instellen dus ook zelf alle apps weer opnieuw moet installeren, foto’s uit de reservekopie van Finder of iPhone terug moet zetten en zelf je inloggegevens weer in moet voeren. Dit kan best wat tijd in beslag nemen, maar het is wel de beste manier om je iPhone weer te gebruiken als je tegen problemen aanloopt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer