Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Heb je een nieuwe iPhone gekocht en wil je je Apple Watch aan het nieuwe toestel koppelen? Dan wil je voorkomen dat je data kwijtraakt. Je kunt voorkomen dat je alles opnieuw moet instellen door op de juiste manier je huidige Apple Watch los te koppelen van je iPhone. Daarna kun je je nieuwe iPhone weer aankoppelen, zonder dat je je apps en andere gegevens op je Apple Watch kwijtraakt. Volg dit stappenplan om de nieuwe iPhone op de juiste manier met de Apple Watch te koppelen.

Nieuwe iPhone met huidige Apple Watch

Veel mensen kiezen ervoor om jaarlijks of tweejaarlijks een nieuwe iPhone aan te schaffen. Dat terwijl de Apple Watch niet ieder jaar evenveel vernieuwing brengt en om die reden langer om de pols blijft. Daardoor moet je je nieuwe iPhone dus koppelen met je huidige Apple Watch als je geen nieuw horloge hebt gekocht. Je wilt wel graag je gegevens bewaren, want anders ben je apps en instellingen weer kwijt. Het draagt niet echt bij aan een prettige ervaring als je steeds ieder jaar alles opnieuw moet doen. Daarom leggen we je uit hoe je je iPhone aan een Apple Watch kunt koppelen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Verkoop je oude iPhone nog niet

Ieder jaar in september komen er nieuwe iPhones uit en de kans is groot dat je ook weer staat te springen om het huidige model te vervangen met de nieuwste variant. Het is dan goed om te weten dat je je ‘toekomstige oude iPhone’ nog niet moet verkopen. Je hebt je oude iPhone namelijk nodig om je nieuwe iPhone te koppelen met de Apple Watch. Alle belangrijke gegevens staan namelijk nog op je oude iPhone. Wacht bovendien even met het configureren van je nieuwe iPhone, want zo kun je voorkomen dat je je gegevens kwijtraakt. Als je dus nog niet je nieuwe iPhone hebt ingesteld en je oude iPhone nog bij de hand hebt, kun je onderstaande stappen volgen om op de juiste manier je nieuwe speeltje aan je bestaande Apple Watch te koppelen.

Reservekopie maken

Om te zorgen dat je geen gegevens kwijtraakt, doe je er goed aan om eerst een reservekopie van je iPhone te maken. Dit kan op twee manieren: via iCloud of via iTunes of Finder. Als je iCloud gaat gebruiken, zorg er dan wel voor dat je voldoende opslagruimte op je iCloud hebt om je hele iPhone te backuppen. Als je een gratis iCloud-abonnement hebt, is het vaak niet mogelijk om een backup van je hele iPhone te maken. Daarom is het verstandig om eerst een betaald abonnement af te sluiten.

Een andere manier is om iTunes te gebruiken. Je kunt dan een reservekopie naar je computer of Mac downloaden. Op die manier heb je geen betaald iCloud-account nodig. Volg de onderstaande stappen:

  • Als je een backup via iCloud wilt maken, controleer dan of ook de synchronisatie voor gezondheid aan staat. Op die manier raak je je work-outs en andere belangrijke gegevens niet kwijt. Dit kun je vinden onder Instellingen > naam > iCloud > gezondheid. Gebruik je iTunes? Dan dien je je backup te versleutelen om je gezondheidsdata veilig te stellen;
  • Stel nu je nieuwe iPhone in. Zet vervolgens de reservekopie van je iPhone terug zodra daar om gevraagd wordt. Via iCloud je backup terugzetten is de gemakkelijkste manier, maar je kunt ook iTunes gebruiken. Dit kan alleen als je je reservekopie hebt laten versleutelen, omdat anders de gegevens van Gezondheid en Conditie niet meekomen in de back-up.

Koppel eerst je Apple Watch

Nu je de backup op je nieuwe iPhone hebt teruggezet, is het tijd om aan de slag te gaan met je Apple Watch. De nieuwe iPhone vraagt je bij het instellen meteen of je de bestaande Apple Watch wilt gebruiken. Tik daarom op ‘Ga door’ en voer de toegangscode in op je Apple Watch. Daarna begint het overzetten van alle gegevens automatisch en hoef je even niets meer te doen. Tip: blijf tijdens het overzetten van de gegevens van beide apparaten af. Op die manier kun je voorkomen dat er iets mis gaat. Je ziet op de Watch-app hoelang het nog duurt totdat het overzetten is afgerond.

Na een paar minuten start de iPhone met al je instellingen weer op en is ook je Apple Watch gekoppeld aan je nieuwe iPhone. Vanaf dat moment kun je beide devices weer gebruiken zoals je gewend bent.

Als je iets minder geduld had: nieuwe iPhone al ingesteld

We snappen dat het overkomt als mosterd na de maaltijd als je je iPhone al hebt ingesteld en nu je Apple Watch nog wilt koppelen. Als je je nieuwe iPhone al gebruikt en toch nog je Apple Watch naar je nieuwe iPhone wilt overzetten, kun je andere stappen volgen:

  • Open de Watch-app op je oude iPhone (als je deze nog niet verkocht hebt). Je Apple Watch moet nog aan dit toestel gekoppeld zijn. Klik vervolgens op ‘Alle Apple Watches’;
  • Er verschijnt nu een venster waarop je de gekoppelde Apple Watch ziet. Tik nu op het i-icoontje. Klik op ‘Koppel Apple Watch los;
  • Bij het ontkoppelen maakt de Apple Watch meteen automatisch een reservekopie van alle gegevens op de Apple Watch en de geïnstalleerde apps;
  • Ga nu naar je Apple Watch-app op je nieuwe iPhone en koppel de Watch aan je nieuwe iPhone;
  • Kies nu voor de taal die je wilt gebruiken voor het instellen en klik daarna op ‘Start koppelen’;
  • Bij het herstellen krijg je een vraag of je een back-up wilt gebruiken bij het instellen. Kies nu voor de mogelijkheid dat je een back-up hebt en laat deze terugzetten. Na een paar minuten verschijnen er instructies op het scherm van je Apple Watch om af te ronden;
  • Volg deze instructies, daarna ben je klaar.

Heb je geen backup gemaakt van je Apple Watch en heb je je oude iPhone ook niet meer bij de hand? Dan wordt het lastig om je gegevens terug te zetten. Je kunt je Apple Watch dan instellen als een nieuw toestel. Als je de gezondheidsgegevens van tevoren synchroniseert met iCloud raak je verder ook geen gegevens kwijt. Heb je dat niet gedaan? Dan zit er niets anders op dan opnieuw beginnen met je work-outs.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer