Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Soms kan het weleens gebeuren dat je iPhone de laatste tijd niet meer helemaal werkt zoals je ervan verwacht. De kans is groot dat je dan Apple zult bellen met de vraag om het probleem samen op te lossen. Het eerste antwoord dat je van de klantenservice mag verwachten, is dat je je instellingen kunt herstellen. Dat betekent dat je de iPhone volledig terugzet naar de instellingen zoals deze uit de fabriek kwam. Op deze manier kun je alvast proberen je probleem op te lossen, voordat je contact opneemt met de klantenservice.

Je iPhone instellingen herstellen

Werkt je iPhone niet zoals je gewend bent of komt een probleem steeds weer terug? Dan kun je proberen of het herstellen van je iPhone naar fabrieksinstellingen werkt. Op die manier kun je al je instellingen wissen en deze terugzetten naar hoe het toestel normaal gesproken uit de fabriek komt. Je bent dan wel al je instellingen en apps kwijt. Daarom doe je er verstandig aan eerst een reservekopie te maken. Maar de kans is dan aanwezig dat je de problemen ook in de reservekopie meeneemt, waardoor je er uiteindelijk niets mee opschiet.

Daarom is het vaak beter om na het wissen van de instellingen opnieuw te beginnen en je iPhone zelf weer in te delen. Maar dit is erg tijdrovend. Gelukkig zijn er ook minder tijdrovende manieren om je instellingen weer goed te zetten.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

iPhone netwerkinstellingen herstellen

Is je ontvangst slecht of kun je helemaal niet meer bellen? Dan zal de provider je eerst aanraden om de netwerkinstellingen te herstellen. Dat is ook handig als je tegen problemen met draadloos internet aanloopt. Het herstellen van de netwerkinstellingen is vrij eenvoudig en de rest van alle instellingen blijven intact. Daardoor hoef je niet alles opnieuw te doen. Zo werkt het:

 • Open de instellingen-app op je iPhone;
 • Ga naar ‘Algemeen’ en blader vervolgens naar beneden;
 • Klik op ‘Zet over of stel iPhone opnieuw in’;
 • Klik op ‘Stel opnieuw in’;
 • Kies vervolgens voor ‘Herstel netwerkinstellingen’;
 • Vul ter bevestiging je toegangscode in. Alle netwerkgegevens worden daarna verwijderd.

Dat betekent wel dat als je je netwerkgegevens hebt gewist, je je draadloze netwerk en WiFi weer opnieuw moet instellen. Het is slim om eerst je netwerkinstellingen te wissen als je problemen met je (mobiele) verbinding hebt.

Alle instellingen verwijderen

Heb je een ander hardnekkig probleem en wil je gewoon weer vanaf nul beginnen? Dan kun je ervoor kiezen om alle algemene instellingen te herstellen. Let wel: je raakt geen opgeslagen gegevens zoals apps en andere belangrijke gegevens kwijt. Muziek, foto’s en andere bestanden blijven op je iPhone aanwezig. Je zet alleen de instellingen van bijvoorbeeld de helderheid, je Wi-Fi, privacy-instellingen en Face ID terug naar het begin. Je blijft wel gewoon ingelogd op je iCloud en hoeft na het herstellen niet alles opnieuw in te stellen. Als dit is wat je wilt, kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Open de Instellingen-app op je iPhone;
 • Blader omlaag naar ‘Algemeen’;
 • Klik op ‘Zet over of stel iPhone opnieuw in’;
 • Kies ‘Stel opnieuw in’;
 • Klik op ‘Herstel alle instellingen’;
 • Bevestig de opdracht door je toegangscode in te voeren.

Daarna zal je iPhone opnieuw opstarten. Je komt dan weer in het scherm terecht waar je gevraagd wordt om een nieuwe toegangscode in te stellen en je Touch ID of Face ID weer in te schakelen. Het voordeel van deze functie is dat je niet wordt uitgelogd en al je apps en bestanden gewoon op de smartphone geïnstalleerd blijven.

Andere opties om iPhonefuncties in te stellen

Vaak is het niet nodig om je iPhone volledig te wissen, zodat je ook je apps en foto’s verwijdert. Dat is alleen handig bij zeer hardnekkige problemen of als je bijvoorbeeld je iPhone wilt gaan verkopen. Wist je dat het niet nodig is om alle instellingen te wisselen als je een specifiek probleem hebt? Vaak is het wissen van bepaalde onderdelen al voldoende. Er zijn namelijk ook nog andere opties die iPhonegebruikers vaak over het hoofd zien.

 • Mobiele abonnementen wissen: heb je meerdere simkaarten en eSIMS en wil je deze in één keer verwijderen? Wis dan alle bestaande abonnementen op je iPhone;
 • Voegde je per ongeluk te veel woorden die fout zijn toe aan de spellingscontrole? Dan kun je ervoor kiezen om alleen het toetsenbordwoordenboek te wissen, de rest van de gegevens blijven dan gewoon bestaan;
 • Herstel je locatie en privacy: bijvoorbeeld als je een app of website toestemming hebt gegeven en deze toestemming nu wilt intrekken. Zo kun je weer opnieuw beginnen met het kiezen welke apps toestemming hebben om je locatie te bekijken;
 • Beginschermindeling wissen: wil je de appicoontjes terug brengen op de alfabetische volgorde, zodat je alles gemakkelijker terug vindt? Dan kun je alleen de beginschermindeling wissen;
 • Zie je het niet meer zitten en wil je echt je hele iPhone herstellen naar fabrieksinstellingen? Op deze manier raak je al je apps en andere bestanden kwijt. Kies dan voor ‘wis alle inhoud en instellingen’.

Deze functie heb je doorgaans niet nodig, maar kan wel van pas komen als je bijvoorbeeld je iPhone tweedehands wilt gaan verkopen. Zo weet je zeker dat er geen sporen van jouw persoonlijke documenten achterblijven op de iPhone. Voor het oplossen van specifieke problemen op de iPhone is dit een minder goede methode. Het kan maar zo zijn dat dit het probleem namelijk helemaal niet oplost, terwijl je wel weer alles opnieuw in moet stellen. Toch is dit een uiterste mogelijkheid als je echt geen andere opties meer ziet en Apple je aanraadt om deze stappen te ondernemen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer