Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Met behulp van locatievoorzieningen kunnen Apple en externe apps en websites informatie verzamelen en gebruiken aan de hand van de locatie van jouw iPhone. Dat kan heel handig zijn. Het meest bekende voorbeeld is je GPS. Op je telefoon zie jij je locatie, je plant de route van jouw locatie naar een nieuwe bestemming en de GPS ‘volgt’ je terwijl hij de route realtime voor je uitzet. Of je vraagt het dichtstbijzijnde benzinestation te zoeken. Of je staat midden op het platteland met pech langs de weg staat en er geen straatnaambordje of wegwijzer in de buurt staat, en de ANWB kan je, mits je hun app hebt, toch vinden. Je kan de pechdienst zelfs in de laatste kilometers precies volgen op een kaartje. De voordelen van het aanzetten van locatievoorzieningen zijn dus groot.

Maar je kan het ook vervelend vinden dat sommige websites of apps jouw locatie weten. Dan kan je de locatievoorzieningen uitzetten. Hieronder leggen we precies uit hoe dat moet. Maar voordat we dit doen gaan we eerst wat dieper in op de locatievoorzieningen zelf. Want hoe ‘weet’ jouw telefoon eigenlijk waar je bent?

Hoe werkt de locatievoorziening?

Zijn locatievoorzieningen van bepaalde apps of websites ingeschakeld, dan stuurt jouw iPhone periodiek de geo-tagged locaties van de dichtstbijzijnde wifihotspots en telefoonmasten naar Apple. Dit wordt gedaan in een anonieme en versleutelde vorm. Op die manier wordt jouw locatie dus bij benadering bepaald.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Locatievoorzieningen en privacy

Als jij je locatievoorzieningen aan hebt gezet ‘weet’ jouw telefoon dus waar je bent. Hoe zit dat dan met de privacy?

Als jij toestaat dat apps of websites van derden gebruik mogen maken van je huidige locatie valt dat onder de voorwaarden, het privacybeleid en de handelspraktijken van de desbetreffende partij. Als je wilt weten hoe zij omgaan met jouw gegevens en locatie moet je de voorwaarden bij deze partij navragen.

Er is één belangrijke uitzondering. Uit veiligheidsoverwegingen mogen de locatiegegevens van je iPhone altijd worden gebruikt als je het alarmnummer belt. Met deze gegevens kan de centrale beter en sneller hulp bieden omdat ze weten waar je bent. Het maakt hierbij niet uit of je de locatievoorzieningen aanhebt staan of uitgezet.

Je locatievoorzieningen aanzetten en uitzetten op je iPhone

Je kan je locatievoorzieningen op je iPhone op elk gewenst moment uitzetten en aanzetten. Dat doe je op de volgende manier.

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Kies ‘Privacy’
  • Kies ‘Locatievoorzieningen’
  • Tik op de knop en schuif hem naar groen om aan te zetten en grijs om helemaal uit te zetten.

Of

  • Kies voor ‘Nooit’ bij iedere app of functie die gebruik maakt van locatiegegevens. Een app mag bij deze keuze nooit je locatie opvragen. Staat de keuze op ‘nooit’ dan werkt bijvoorbeeld je navigatie app niet en kan je niet de dichtstbijzijnde winkel opzoeken in bijvoorbeeld de Apple Store-app. Ook kan jij je locatie niet delen met anderen.

Of

  • Kies ‘Bij gebruik van app’. Hierbij wordt de locatie alleen gebruikt als de app op het scherm zichtbaar is. Dat kan, afhankelijk van de app, constant zijn als je de app geopend hebt, of bij gebruik van een bepaalde functie. Je locatie wordt dus niet constant bijgehouden, alleen als de app geopend is.

Of

  • Kies voor ‘vraag volgende keer of wanneer ik deel’. Hierbij geef je de app toestemming voor het eenmalig gebruik van je locatie. Sluit je de app en open je hem opnieuw, dan wordt je de vraag opnieuw gesteld, ook al antwoordde je de keer daarvoor met ‘ja’.

Of

  • Kies voor ‘Altijd’. Hierbij wordt je locatie altijd opgehaald, ook als je de app niet zichtbaar open hebt op het scherm. De app voor het weer kan op die manier bijvoorbeeld altijd zien waar je bent en het actuele weer en de verwachting geven voor die locatie.

Wil je de locatievoorzieningen uitzetten voor alle websites? Kies dat de optie ‘Nooit’ voor ‘Safari websites’.

Waarin is de locatie opgevraagd?

Wil je weten bij welke apps je locatie onlangs is opgehaald? Onder Instellingen, Privacy en Locatievoorzieningen wordt naast elke app met een pijl aangegeven op je locatie onlangs opgehaald is. Een paarse pijl geeft aan dat je locatie kortgeleden is opgehaald. De paarse omtrek van een pijl geeft aan dat je locatie onder bepaalde voorwaarden is gebruikt. Een grijze pijl betekent dat voor dit onderdeel in de afgelopen 24 de locatie is gebruikt. Met deze pijlen kan je eenvoudig zien welke apps het meest vaak je locatie hebben gebruikt.

Wil je de systeemvoorzieningen die gebruik maken van jouw locatie uitzetten? Ga onder ‘locatievoorzieningen’ dan naar ‘Systeem’ en zet iedere systeemvoorziening die gebruik maakt van de locatie uit.

Je locatie delen met anderen

Je kan jouw locatie delen met anderen. Dit vind je ook onder ‘Locatievoorzieningen’. Als je dit aanzet mag je locatie gedeeld worden in ‘Zoek mijn vrienden’ en de berichten-app. Je kan hierbij zelf aangeven met welk apparaat je jouw locatie wilt delen. Heb je ‘Delen met gezin’ (Family sharing) ingesteld, dan kunnen leden van je gezin je locatie ook zien. Hiermee kan je bijvoorbeeld apps en muziek via één account afrekenen, een gezinsabonnement bij Apple Music afsluiten en een gezamenlijke agenda opstellen. Ook kunnen ouders deze functie gebruiken om te voorkomen dat hun kinderen zomaar iets kopen. Ouders moeten via hun telefoon dan eerst toestemming geven.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer