Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Waarom is mijn iPhone zo traag? Opstarten duurt lang maar ook het schakelen tussen applicaties. Vaak merk je dat het internet ook ontzettend langzaam werkt. Soms kan de iPhone zelfs even vast blijven hangen. Hieronder 7 oorzaken van een traag werkende iPhone en hoe je deze sneller laat werken.

De internetbrowser

Merk je dat de iPhone traag is tijdens het surfen op het internet? Grote kans dat het aan je internetbrowser ligt. Zo is van Safari bekend dat het de iPhone aardig kan vertragen. Dit komt omdat deze internetbrowser veel schijfruimte in beslag neemt. Het verzamelt tijdens het internetten veel gegevens en slaat deze op.

Veel gegevens in combinatie met weinig opslaggeheugen zorgt voor een traag werkende iPhone. De oplossing: Safari vervangen voor een minder zware internet app. Maar je kunt ook het synchroniseren van tabbladen een halt toeroepen. Hiervoor open je de instellingenapp en navigeert naar iCloud. Zet de schakelaar bij het onderdeel Safari uit.

Wis ook gelijk even de geschiedenis van je internetbrowser. Hoe je dit doet is afhankelijk van de browser, maar in veel gevallen werkt het via de internet app waarbij je naar “wis geschiedenis en data” gaat.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Draaiende apps op de achtergrond

De iPhone is traag en het ligt niet aan je internetbrowser. Waarschijnlijk heb je veel apps op de achtergrond draaien. Hoe kun je apps op de achtergrond uitzetten? Dit doe je zo:

  • Ga naar de geopende app
  • Druk eenmaal op de homeknop

Als een app vastloopt of niet meer goed werkt is het aan te raden om de app uit het recente geheugen te halen. Hiermee beperk je het dataverbruik en bespaar je batterij. Geforceerd afsluiten van een app doe je via het multitaskingvenster:

  • Veeg langzaam vanaf het scherm tot halverwege naar beneden
  • Veeg de app die je wilt afsluiten omhoog
  • Veeg met meerdere vingers tegelijk omhoog om meerdere apps te stoppen

IPhone is traag door Bluetooth, locatie of wifi

Je iPhone kan ook trager worden door gebruik van Bluetooth of locatie. Dit soort zaken schakel je liever uit wanneer je het niet gebruikt. Je zal merken dat je toestel weer een stuk efficiënter werkt.

Heb je wifi aanstaan? Wanneer jij je verplaatst dan zal de iPhone continu op zoek gaan naar een nieuw wifinetwerk. Dit vraagt veel van de processor en de accu. Om dit te voorkomen schakel je, wanneer er toch geen wifinetwerk aanwezig is, de wifigegevens liever uit.

Overbodige data op je smartphone

Wist je dat een teveel aan data ook voor een tragere iPhone zorgt? Denk hierbij niet alleen aan applicaties maar ook aan foto’s, muziek, documenten en tekstberichten. Het is aan te raden om regelmatig je iPhone op te schonen.

Verwijder apps die je niet meer gebruikt. Sla foto’s en video’s op je computer of online op en verwijder ze van je iPhone (tenzij je ze echt nodig hebt). Kijk ook eens naar je WhatsApp berichten: waarschijnlijk kunnen er hier ook een hoop van weg.

Het nieuwste iOS besturingssysteem

Een verouderd besturingssysteem zorgt voor een trage iPhone. Zorg ervoor dat je smartphone is voorzien van de nieuwste iOS versie. Deze update ontvang je vaak automatisch, maar soms moet je dit handmatig doen. Houd er rekening mee dat hele oude toestellen niet meer voorzien zijn van de nieuwste iOS versie. Niet alleen maakt dit de iPhone trager, ook ontstaan er beveiligingslekken.

IPhone reset naar fabrieksinstellingen

Is en blijft de iPhone traag en heb je alles al geprobeerd? Dan helpt een reset naar fabrieksinstellingen. Houd er rekening mee dat gegevens en instellingen verloren gaan. Je begint met een schone installatie, vaak is de smartphone dan wel weer een stuk sneller.

Open de instellingenapp en navigeer naar algemeen. Kies voor “stel opnieuw in”. Ga vervolgens “voor wis alle inhoud en instellingen”. Je iPhone gaat nu terug naar fabrieksinstellingen en start opnieuw op. Volg hierbij de stappen die je op het scherm ziet verschijnen. Let op: maak voor een reset naar fabrieksinstellingen altijd een back-up van je gegevens en instellingen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer