Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Voor de nieuwste iPhone 12 Pro Max betaal je makkelijk rond de € 1000. Zo is het ook met de Apple iPhone 11 die in 2020 nog steeds rond de € 700 moet kosten. Waarom is de iPhone SE zo goedkoop? Dit toestel uit 2020 kost namelijk tussen de € 450 en € 500. Een stuk goedkoper dan andere iPhones. Dat moet toch ergens aan liggen!

Apple houdt rekening met een lager budget

Dat iPhones de laatste jaren steeds duurder zijn geworden, dat is een feit. Overigens ligt het niet alleen aan Apple: ook Samsung toestellen flink in prijs gestegen. Rond de € 1000 voor een nieuwe smartphone is tegenwoordig heel normaal. Iets waar we 15 jaar geleden anderen heel hard om uit zouden lachen.

Het is niet zo dat we altijd bulken van het geld. Er zijn periodes dat we nu eenmaal minder te besteden hebben. Apple probeert hier rekening mee te houden, het merk doet dit door ook goedkopere modellen uit te brengen. Zoals de iPhone SE uit 2020. Maar waarom is de iPhone SE zo goedkoop?

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Waarom is iPhone SE zo goedkoop?

Om te begrijpen waarom de iPhone SE een stuk goedkoper is moeten we twee toestellen tegenover elkaar zetten. Dit zijn de iPhone SE 2020 en de iPhone 12 Pro Max. Wanneer je namelijk naar de verschillen van deze twee toestellen kijkt dan snap je ook waarom de iPhone SE veel voordeliger is.

Het zit hem bijna nooit in de processor

Om alvast één ding duidelijk te maken: de prijs zit hem vaak niet in de processor. Apple maakt namelijk altijd gebruik van de nieuwste eigen processors. Alle toestellen uit 2020 zijn voorzien van een Apple A14 chipset.

Nu is er tussen de iPhone SE 2020 en de iPhone 12 Pro Max wel een verschil dat je. De SE is in april 2020 uitgebracht, toen was de Apple A14 chip nog niet op de markt. Hierdoor is de SE voorzien van de Apple A13 chipset. Terwijl de iPhone 12 modellen wel voorzien zijn van de A14 processor. Dit kan echter niet de reden voor het prijsverschil zijn.

Het design is wel bepalend

Het ontwerp (design) en de kwaliteit van het design zijn wel bepalend. Zo is de iPhone SE voorzien van een aluminium frame en IP 67 certificering. Verder een retina IPS LCD touchscreen en een schermgrootte van 4,7 inch. Dan de iPhone 12 Pro Max: deze is uitgerust met een roestvrijstalen behuizing, IP 68 certificering en super retina XDR oled scherm. Het toestel heeft een schermgrootte van 6,7 inch.

Dit zijn toch wel flinke verschillen, een verklaring waarom de iPhone SE zo goedkoop is. Niet dat de iPhone SE een slechte behuizing en een minder goed scherm heeft, de kwaliteit ligt gewoon wat lager. Hierdoor kan Apple de productiekosten goedkoper houden.

IPhone SE is goedkoop vanwege de camera’s

We vinden het steeds belangrijker om een smartphone met goede camera’s te kopen. Hier hoef jij je bij de Apple iPhone 12 Pro Max niet druk om te maken: deze heeft een quad hoofdcamera met de beste specificaties. De selfiecamera heeft twee lenzen, ook hartstikke goed.

Wanneer je naar de iPhone SE 2020 kijkt dan zijn de cameraspecificaties toch even wat anders. Deze kleine iPhone heeft namelijk een enkele hoofdcamera (12 MP) en een enkele selfiecamera (7 MP). Hiermee maak je eenvoudige foto’s zonder scherptediepte. Geen fotografische hoogstandjes, ook daarom is de iPhone SE goedkoop.

Het zit hem in de kleine details

Natuurlijk spelen ook overige, vaak kleine details mee. Zoals de accu: hoe lang gaat deze mee en hoe zit het met opladen? Enkele of stereo luidsprekers? Ook de aanwezigheid van Face ID speelt natuurlijk mee. Daarnaast de verkrijgbare kleuren: sommige kleuren zijn hoger geprijsd. Allemaal details die de prijs bepalen.

De iPhone SE is een stuk goedkoper dan andere iPhones, dat is een feit. Vind je de aanschafprijs nog steeds te hoog en kun je dit niet in één keer betalen? Dan is het zinvol om eens naar een mobiel abonnement inclusief iPhone SE te kijken. Zo ontvang je een nieuw toestel en betaalt binnen het abonnement in maandelijkse termijnen je smartphone terug. Heb je nergens meer omkijken naar.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer