Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De iPhone camera werkt niet en er verschijnt een zwart beeld. Het probleem is dat je geen foto’s kan maken of dat er slechts een vaag of onscherp beeld zichtbaar is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bekijk de meest voorkomende problemen en mogelijke oplossingen.

Niet werkende camera of crashen van de app

Er kunnen zich twee problemen voordoen: de camera werkt niet of de apps crasht. In het laatste geval werkt de camera mogelijk wel maar is er sprake van een software probleem. Het is belangrijk om te kijken waar het probleem ligt, dan pas kunnen we naar een mogelijke oplossing kijken.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Conflict tussen verschillende apps

Begin met het afsluiten van alle openstaande apps. Vaak heb je niet in de gaten hoeveel er op de achtergrond nog openstaan of draaien. Hoe sluit je alle apps tegelijkertijd af? Voor iPhones ouder dan iPhone X tik je tweemaal op de thuisknop. Veeg omhoog, waarmee je alle applicaties afsluit.

Heb je een iPhone X of hoger? Veeg dan langzaam vanaf de onderkant van het scherm omhoog. Halverwege het scherm stop je, hiermee activeer je de appkiezer. Je hebt nu de mogelijkheid om alle apps af te sluiten: doet dit en start vervolgens de camera app opnieuw op. Werkt dit niet, start dan de iPhone opnieuw op.

IPhone camera zwart beeld door viezigheid

Misschien zie je geen geheel zwart beeld maar vreemde vlekken. Ook kan het zijn dat de foto's er onscherp of wazig uitzien. Waarschijnlijk is de lens van de camera niet schoon. Neem een schone en droge microvezeldoek en wrijf hiermee over de lens. Kijk of het probleem verholpen is. Zie je stof of vuil in de lens dus achter het glazen gedeelte? Waarschijnlijk is er sprake van een defect, waardoor het stof of het vuil achter het glasplaatje terechtkomt. Breng de iPhone naar een Apple Store of neem met de provider contact op.

Probleem met de camera app

De oorzaak kan ook in de camera app zitten. Start een app die gebruikt maakt van de camera. Denk hierbij aan WhatsApp, Facebook, Instagram of een andere app. probeer op deze manier een foto te maken. Maakt de camera nu wel een foto zonder dat je zwart beeld ziet? Dan ligt het toch echt aan de camera app zelf.

Zet de smartphone terug naar fabrieksinstellingen. Dit is vaak de beste oplossing om het probleem op te lossen. Houd er rekening mee dat bij een reset naar fabrieksinstellingen alle instellingen en gegevens verloren gaan. Maak daarom vooraf een back-up. Zo herstel je data naar de fabrieksinstellingen:

  • Open de instellingen app
  • Tik op algemeen
  • Druk op stel opnieuw in
  • Tik op wis alle inhoud en instellingen
  • Voer je toegangscode in
  • Selecteer wis iPhone

Het toestel gaat nu terug naar de fabrieksinstellingen. Na het opnieuw opstarten kun je een eerder gemaakte back-up terugzetten. Controleer gelijk even of de camera nu wel werkt.

Verouderde besturingssoftware

Apple brengt regelmatig een nieuwe versie van het iOS besturingssysteem uit. Het is belangrijk dat je deze update tijdig doorvoert. Doe je dit niet, dan is een iPhone camera en zwart beeld een veelgehoorde klacht. Zorg dus dat je voor de nieuwste iOS versie gaat. In veel gevallen ontvang je deze update vanzelf op je iPhone. Je krijgt hier een melding van, waarna je de update kunt starten.

Het kan natuurlijk dat je deze update hebt uitgesteld. Dan is het ook goed mogelijk dat je camera niet goed werkt, net als de zaklamp en mogelijk andere apps. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om je toestel van de nieuwste iOS versie te voorzien.

De camera is kapot

Heb je alle bovenstaande oorzaken en oplossingen doorlopen en blijft het probleem aanhouden? De kans is groot dat de camera kapot is. Bedenk of je toestel ondanks gevallen is of dat er iets anders mee gebeurd is. Bij een flinke val kunnen de kwetsbare onderdelen van de iPhone camera defect taken. Dit gebeurt ook wanneer je toestel in het water valt en niet waterdicht is.

Gelukkig zijn de nieuwste iPhones wel waterdicht en zal dit probleem dan ook niet snel optreden. Bovendien zijn deze toestellen voorzien van een stevige behuizing en beschermend glas. Mocht je nu toch met een defecte iPhone camera rondlopen, neem dan contact op met de Apple Store of een officieel Apple servicepunt.

Valt je iPhone buiten de garantie, dan moet je de reparatiekosten zelf betalen. Bij een ouder toestel staan de reparatiekosten vaak niet in verhouding. Misschien is het dan toch beter om voor een nieuwe iPhone uit te kijken. Eentje waarbij de iPhone camera geen zwart beeld vertoont.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer