Back to Top

Bestel de iPhone 12 en ontvang € 100 korting op je AirPods

Wil jij als één van de eersten pronken met de nieuwe iPhone 12? Bestel deze dan nu met abonnement bij KPN!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Ieder jaar wordt er door de overheid om 12:00 precies een NL Alert testbericht verstuurd. Hiermee wordt duidelijk of jouw telefoon goed staat ingesteld om deze noodberichten te ontvangen.

NL Alert is een project van de nederlandse overheid, waarmee de Nederlandse bevolking massaal geïnformeerd wordt over noodsituaties. Denk aan een grote brand, extreem noodweer en nog veel meer. Met het controlebericht wordt gecontroleerd of de instellingen van je telefoon juist zijn om het bericht te kunnen ontvangen.

Tip: Abonnementen met iPhone op prijs vergelijken

Bekijk ook: Losse iPhone toestellen vergelijken

NL alert instellen op een iPhone

Het NL Alert controlebericht wordt rond het middaguur verstuurd. Nederlanders kunnen zo checken of de instellingen van zijn of haar smartphone juist zijn ingesteld om het bericht te ontvangen. Om NL Alert op de iPhone in te stellen, doorloop je de stappen hieronder.

  1. Ga naar ‘Instellingen > Berichtgeving’;
  2. Scrol helemaal naar beneden tot de optie ‘Noodmeldingen
  3. Als deze optie niet is ingeschakeld, tik je op het schuifje

De meest iPhones zijn als het goed automatisch ingesteld om dit soort noodmeldingen te ontvangen.

Waarom doet de overheid dit?

De Nederlandse overheid verstuurt het NL Alert controlebericht via het 2G-, 3G- en 4G-netwerk van KPN, T-Mobile en Vodafone. Vanaf 2016 wordt daar het 4G-netwerk van Tele2 aan toegevoegd. NL Alert maakt gebruik van het zogeheten cell broadcast, wat betekent dat de dienst altijd werkt. Sms-berichten worden juist niet ingezet, omdat dit voor problemen kan zorgen wanneer het mobiele netwerk overbelast is. Het ontvangen van zo’n noodmelding is geheel kosteloos.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer