Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Ieder jaar wordt er door de overheid om 12:00 precies een NL Alert testbericht verstuurd. Hiermee wordt duidelijk of jouw telefoon goed staat ingesteld om deze noodberichten te ontvangen. Is dit niet het geval? In dit artikel lees je hoe je NL alert goed kunt instellen.

Dit is NL alert

NL Alert is een project van de Nederlandse overheid, waarmee de Nederlandse bevolking massaal geïnformeerd wordt over noodsituaties. Denk aan een grote brand, extreem noodweer en nog veel meer. Met het controlebericht wordt gecontroleerd of de instellingen van je telefoon juist zijn om het bericht te kunnen ontvangen.

Tip: Abonnementen met iPhone op prijs vergelijken

Bekijk ook: Losse iPhone toestellen vergelijken

Controlebericht NL Alert

Hoe werkt het controlebericht van NL Alert? Hiermee zendt de overheid een bericht naar alle smartphones. Dankzij het controlebericht ontdek je of je telefoon wel op de juiste wijze is ingesteld. Het gaat hier dus niet om een alarmbericht!

Vaak is vooraf bekend gemaakt dat er een controlebericht aankomt. Bijvoorbeeld via de media. Smartphones die het controlebericht ontvangen zien ook de melding staan dat het om een controle gaat.

NL alert instellen op een iPhone

In veel gevallen is NL Alert op de juiste wijze ingesteld. Toch kan het nodig zijn om dit nog extra te controleren of aan te passen. Rond het middaguur wordt het controlebericht verstuurd. Dit gebeurt natuurlijk niet dagelijks maar op een vooraf vastgestelde datum. Om NL Alert op de iPhone in te stellen, doorloop je de stappen hieronder.

 1. Ga naar ‘Instellingen > Berichtgeving’;
 2. Scrol helemaal naar beneden tot de optie ‘Noodmeldingen
 3. Als deze optie niet is ingeschakeld, tik je op het schuifje

Let op want de instellingen kunnen per iPhone verschillen. Heb je een Android toestel, dan werkt het instellen van noodmelding een mogelijk iets anders. Je zal in ieder geval wel de instellingen en berichtgeving of meldingen moeten openen.

De meest iPhones zijn als het goed automatisch ingesteld om dit soort noodmeldingen te ontvangen.

Waarom doet de overheid dit?

De Nederlandse overheid verstuurt het NL Alert controlebericht via het 2G-, 3G- en 4G-netwerk van KPN, T-Mobile en Vodafone. Mogelijk wordt er in de toekomst ook gebruik gemaakt van het 5G netwerk.

Het is belangrijk dat je NL Alert berichten op je smartphone kunt ontvangen. Hiermee waarschuwt de overheid voor gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld een terroristische aanslag, een gevaarlijke natuurbrand of een giftige rookwolk.

Wat je moet doen wanneer je een bericht ontvangt

Is je iPhone op de juiste manier ingesteld voor het ontvangen van NL Alert berichten? Bij een controlebericht hoef je niets te doen. Ontvang je geen controlebericht dan is het aan te raden om je iPhone op de juiste manier in te stellen. Hoe je dat moet doen dat heb je hierboven al kunnen lezen.

Soms ontvang je een NL Alert bericht met een waarschuwing. In het bericht staat waar het om gaat, bijvoorbeeld een giftige rookwolk. Ook lees je wat je moet doen. In veel gevallen wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten. Meestal staat er ook dat je binnen moet blijven of juist naar binnen moet gaan.

Niet alle informatie past in het bericht. Wanneer je televisie of radio aanzet dan hoor je meer over de betreffende zaak. Gaat het om een lokaal iets, dan vind je meer informatie op het internet of via de lokale televisiezender.

Werkt NL Alert altijd op de iPhone?

Het is natuurlijk belangrijk dat je dit soort berichten altijd ontvangt. Gelukkig werkt NL Alert altijd. NL Alert maakt gebruik van het zogeheten cell broadcast, hierdoor komen berichten zeker op je iPhone aan. Sms-berichten worden juist niet ingezet, omdat dit voor problemen kan zorgen wanneer het mobiele netwerk overbelast is.

Overigens werkt NL-Alert ook op veel andere smartphones. Bijvoorbeeld een Samsung, Huawei of Nokia. Het maakt dus niet veel uit welk merk of model je hebt. Deze service werkt zelfs op oudere smartphones.

Waarschuwing: het geluid is hard

Bij een berichtgeving vanuit NL-Alert is het belangrijk dat je dit direct opmerkt. Het geluid van deze service klinkt dan ook ontzettend luid. Dit is ook hoorbaar wanneer je de smartphone op stil of trillen hebt staan. Draag je oordopjes of een koptelefoon? Dan kan het geluid heel hard je oren binnenkomen. Dat is soms wel even schrikken. Wanneer er een controlebericht is ingepland kun je op dat tijdstip beter geen oordopjes of een koptelefoon met je iPhone verbinden.

Kosten NL-Alert

De overheid wil dat alle burgers zo goed mogelijk beschermd zijn tegen gevaarlijke situaties. Het ontvangen van een noodmelding of controlebericht is geheel kosteloos. Je hoeft dus niets voor deze dienst te betalen. Je ontvangt het controlebericht of de noodmelding ook wanneer je geen beltegoed meer hebt.

Afmelden voor deze dienst

Wil je helemaal geen NL-Alert meldingen ontvangen? Je kunt deze dienst of service ook uitzetten. Bedenk van tevoren of dit wel zo verstandig is, het gaat tenslotte om je eigen veiligheid maar ook om die van je familie en vrienden. Het uitzetten van NL Alert werkt als volgt:

 • Open de instellingen app
 • Ga naar het onderdeel Berichtgeving
 • Zoek naar het onderdeel Noodmeldingen
 • Schakel de optie uit

Heb je een Android smartphone, dan werkt het afmelden voor NL Alert ongeveer zo:

 • Ga naar Berichten
 • Druk op Meer
 • Ga naar Instellingen
 • Selecteer het gedeelte Meer instellingen
 • Ga maar Infoberichten
 • Schakel NL Alert uit

Dit laatste doe je door de schuifbalk te verplaatsen. Is de schuifbalk groen dan staat de functie aan. Is hij grijs dan heb je hem uitgeschakeld.

NL-Alert in het buitenland ontvangen

Ben je voor vakantie of zaken in het buitenland? Wanneer je in het buitenland bent dan ontvang je mogelijk geen controleberichten of noodmeldingen meer. Wil je toch op de hoogte blijven van dreigende situaties in Nederland, dan kan dit op andere manieren. Bijvoorbeeld via de media of door contact met het thuisfront te houden.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer