Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Widgets zijn handige overzichtjes met bijvoorbeeld het laatste nieuws en de laatste sportuitslagen van vandaag de dag. Sinds iOS 10 zijn ze duidelijker te vinden in het toegangsscherm. Zo pas je ze aan of verwijder je widget op je iPhone of iPad!

Widgets verwijderen en toevoegen op een iPhone in iOS

Je wil widgets toevoegen op je iPhone. Een goede keuze want widgets maken je leven er een stuk leuker en makkelijker op. Denk maar aan de weer widget waarbij je het meest actuele weeroverzicht ziet. Gaat het straks regenen of breekt de zon door?

Er zijn natuurlijk nog veel meer hoe widgets voor je iPhone en iPad verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de muziekwidget. Hartstikke handig want vanuit deze widget speel je jouw favoriete muziek af. Maar je hebt ook sociale widgets. Denk maar eens aan Telegram of WhatsApp.

Je kunt natuurlijk een onbeperkt aantal widgets op het scherm van je iPhone plaatsen. Daarom is het handig om vooraf een keuze te maken. Hoe widgets verwijderen? Wanneer je ze weghaalt maak je weer ruimte vrij. Bovendien scheelt het ook weer in de belasting van de processor.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Het aanpassen van de huidige widgets

Wanneer je een nieuwe iPhone koopt staat hier altijd al een standaard widget op. Het is aan jou om widgets toe te voegen, te verwijderen of aan te passen. Hieronder lees je hoe je widgets moet aanpassen.

Veeg op het beginscherm en toegangsscherm van rechts naar links en je ziet direct het overzicht van jouw widgets. Je ziet de datum, temperatuur, agenda en bijvoorbeeld herinneringen staan. Je kunt niet alleen de volgorde rangschikken maar ook de soorten widgets aanpassen. Zo doe je dit:

  • Veeg op beginscherm van rechts naar links
  • Scroll in het widgetoverzicht naar beneden
  • Tap op Wijzig

Vervolgens zie je hier een overzicht van de actieve widget en non-actieve. Druk op het plusje (+) voor een widget om deze toe te voegen en op het minnetje (-) om deze uit het widgetoverzicht te verwijderen.

Met de drie horizontale streepjes achter de widgets kun je de volgorde wijzigen en de widgets rangschikken naar jouw wensen.

De Vandaag- weergave en widgets

Vanuit de Vandaag- weergave kun je heel eenvoudig hoe widgets toevoegen of verwijderen. Hiervoor ga je eerst naar de Vandaag- weergave. Houd nu een leeg gebied vast door deze in te drukken. De apps gaan bewegen, hierna kun je verder. Je ziet de knop ‘voeg toe’ in de linkerbovenhoek verschijnen. Tik hier op en scrol omlaag. Nu kun je een widget selecteren en ook gelijk de grootte hiervan bepalen.

Vervolgens moet je nog op ‘voeg widgets toe’ en ‘gereed’ tikken. Je hebt nu een widget aan de Vandaag-weergave toegevoegd. Het verwijderen van widgets vanuit de Vandaag- weergave werkt eenvoudig door de widgets ingedrukt te houden en vervolgens op ‘verwijder widget’ te tikken. Nog even bevestigen en de klus is geklaard.

Functies van widget op een iPhone of iPad

Het voordeel van widgets is dat je snel een overzicht hebt van bepaalde zaken zoals het weer en de agenda. Ook is het handig in combinatie met HUE lampen die je aan kun zetten vanaf je telefoon. Er komen steeds meer apps waarbij de ontwikkelaar een widget toevoegt zodat jij deze in het overzicht kan plaatsen.

De beste widgets voor je iPhone of iPad

Je dat er aardig wat leuke widgets zijn? Maak je dagelijks gebruik van Twitter dan zou je zeker eens de applicatie Aviary moeten proberen. Deze app stelt je in staat om social media widgets in te stellen. Middels de widget bekijk je de meest recente tweets die op je tijdlijn verschijnen. Zo mis je niks meer met betrekking tot het laatste nieuws. Zeker eens uitproberen.

Nu we toch bij het social media gebeuren zijn aanbeland, misschien ben je wel een actieve Reddit gebruiker. Ook hiervoor kun je een widget op je iPhone instellen. Dit doe je met de app Apollo. Download deze applicatie en installeer hem. Plaats vervolgens een widget op de homepage of het startscherm van je iPhone. Je bekijkt recente posts binnen een bepaalde feed. Ook kun je binnen de widgets snelkoppelingen naar interessante onderwerpen plaatsen.

Buienradar is ook een echte aanrader. Waarschijnlijk heb je al een weergerelateerde widget op je iPhone staan, maar deze zou je kunnen vervangen voor die van Buienradar. Je ontvangt het weerbericht van Nederland en ook nog specifiek voor jouw locatie.

Widgets verwijderen: zo doe je dat

Heb je genoeg van bepaalde widgets? Dan kun je ze het beste verwijderen. Voordeel hiervan is dat de applicatie geen ruimte meer in beslag nemen. Maar nog belangrijker, de processor wordt minder zwaar belast. Om die reden is het dus aan te raden om niet teveel widgets te installeren.

Het verwijderen van een widget op het beginscherm van je iPhone is heel makkelijk. Houd de desbetreffende widget ingedrukt. Er verschijnt een pop-upmenu, tik op ‘verwijder widget’. Dit moet je bevestigen door weer op ‘verwijder’ te tikken. Doe dit met elke widget die je wil verwijderen.

Lees ook: Zo geef je apps download prioriteit in iOS 10

Widgets stapelen

Wist je dat je widgets ook kunt stapelen? Hiermee maak je een verzameling widgets die je als het ware bovenop elkaar plaatst. Doe widgets draaien gedurende de dag automatisch. Zo zie je telkens de meest relevante informatie. Het stapelen van widgets is aan te raden wanneer je veel gebruik maakt van verschillende widgets maar er niet de hele dag naar kijkt.

Widgets stapelen gaat als volgt in zijn werking:

  • Tik op een gebied op je beginscherm
  • Wacht totdat de apps bewegen
  • Tik nu op de voeg toe knop (een plusje)
  • Scrol naar beneden
  • Tik op ‘slimme stapel’
  • Tik vervolgens op ‘voeg widget toe’

Je kunt nu widgets aan de stapel toevoegen. Sleep hiervoor de gewenste widget bovenop de stapel widgets. Houd er rekening mee dat je maximaal 10 widgets op de stapel kunt doen. Zit alles vol en wil je nog een elfde widget toevoegen, dan zal je er toch echt een moeten verwijderen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer