Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Iemand heeft jou ontvriend op Facebook. Tenminste, dat vermoeden heb je en dat zit je totaal niet lekker. Heb je veel vrienden, dan is het vaak lastig om te zien wie jou ontvriend heeft. In dit artikel een aantal tips om hierachter te komen.

Wat is ontvrienden?

Ontvrienden is eigenlijk een heel raar woord. Het betekent het verwijderen van virtuele vrienden. Dit doe je dus niet in het echte leven: hier maak je ruzie of verwatert het contact. Bij ontvrienden verwijder je iemand uit je vriendenlijst om vervolgens geen contact meer te hebben. Over en uit.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Hoe verwijder ik iemand als vriend?

Vind je iemand niet zo aardig? Deze persoon kun je als vriend verwijderen. Dit doe je via de Facebook app of desktop pc. Zo werkt het ontvrienden:

 • Open Facebook
 • Ga naar het profiel van de persoon die je wilt verwijderen
 • Tik binnen de app op vrienden of beweeg op de pc met de muis over vrienden (bovenaan het profiel)
 • Selecteer verwijderen als vriend

Facebook vrienden verwijderen: zien ze dat?

Je hebt net iemand als vriend verwijderd. Deze persoon krijgt hier geen melding van. Wel kan het dat deze persoon dit op een andere manier opmerkt. Bijvoorbeeld door jouw profiel te bezoeken: het is dan direct duidelijk dat jullie niet langer vrienden zijn. Kijk er dan ook niet vreemd van op wanneer je vroeg of laat een bericht van deze persoon ontvangt.

Er zijn echter ook mensen die dit totaal niet opvalt. Dit zijn dan waarschijnlijk ook geen vrienden in je echte leven.

Verschil tussen ontvrienden en blokkeren

Bij ontvrienden ben je niet langer Facebook vrienden met deze persoon. Blokkeren gaat nog een stapje verder: hierbij geef je deze persoon helemaal geen toegang meer tot jouw profiel. Dit betekent dat de persoon in kwestie je profiel niet meer ziet, maar ook niet je geplaatste berichten of reacties. Blokkeren kun je ook weer ongedaan maken.

Zo kun je zien wie jou ontvriend heeft

Je weet nu hoe je iemand kunt ontvrienden. Ben je nieuwsgierig of iemand jou ontvriend heeft? Zoals eerder vermeld ontvang je hier geen melding van. Facebook laat jou dus niet weten of en wanneer je ontvriend bent. Hier zul je zelf achter moeten komen. Dit kan op verschillende manierenen:

 1. Je ziet plots geen berichten van bepaalde personen in je nieuwsoverzicht voorbijkomen
 2. Je bezoekt het profiel van deze persoon en ziet dat jullie niet langer vrienden zijn

Helaas is er geen andere manier om te zien wie jou ontvriend heeft. Je zult dus per persoon na moeten gaan of jullie nog Facebook vrienden zijn.

Who deleted me?

Je kunt ook gebruik maken van Who deleted me. Dit is een app of browserextensie. Deze software slaat bij installatie je vriendenlijst op. Op een later moment bekijkt Who deleted me wie er nog op je vriendenlijst staat. Let erop dat je hierbij gebruikt maakt van een externe programma/ externe app. Mogelijk werkt hierdoor je pc of smartphone trager. Ook moet je een beetje voorzichtig zijn met het gebruik van dit soort software, je privacy staat namelijk niet voorop. Dit geldt niet alleen voor de Who deleted me software maar ook voor andere vergelijkbare programma's of apps.

Wie heeft mij geblokkeerd op Facebook?

Ditzelfde geldt ook voor blokkeringen. Wil je erachter komen wie jou geblokkeerd heeft? Ook dit controleer je één voor één. Moet je natuurlijk wel weten wie je in jouw vriendenlijst hebt staan. Ben je geblokkeerd, dan kun je de persoon in kwestie niet meer terugvinden. Misschien heb je eerder een Facebook Messenger bericht verstuurd. Open deze chat en probeer nog een bericht te versturen. Komt het bericht niet aan? Dan ben je geblokkeerd. Klik je op de profielnaam in het Messenger bericht en gebeurt er niets? Ook dan ben je geblokkeerd.

Natuurlijk kan je ook hiervoor weer een derde app of software voor gebruiken. Het is echter niet aan te raden om dit te doen.

Redenen om iemand te ontvrienden

Waarom heeft iemand jou ontvriend op Facebook of waarom zou je dit zelf doen? Hieronder de meest voorkomende redenen:

 • Een fake account: iemand heeft je toegevoegd als vriend maar het blijkt hier om een fake account te gaan. Een belangrijke reden om deze persoon direct te verwijderen.
 • Je kent de persoon niet. Zowel de naam als de foto zegt jou totaal niets. Waarom zou je dan vrienden zijn? Huppakee, weg ermee.
 • Geen reactie. Je plaatst leuke berichten of verstuurt de persoon een Messenger bericht. Hier krijg je nooit reactie op. Zonder interactie is er geen bal aan. Alweer een reden om iemand te ontvrienden.
 • Te veel gekopieerde berichten. Sommige mensen kopiëren of delen alles klakkeloos. Zonder na te gaan of dit bericht wel klopt. Komen aliens naar de aarde en leeft Elvis Presley? Allemaal leuk en aardig, maar jij zit niet te wachten op dit soort gedeelde berichten.
 • Spammen, spammen en nog een spammen. Iemand voegt je toe en voordat je het weet krijg je een cursus, een product of zelfs een baan aangeboden. Waarbij je natuurlijk flink moet investeren. Je hebt hier te maken met een telemarketeer. Een geweldig goede reden om deze persoon te ontvrienden.
 • Je wilt niet daten. Al helemaal niet met iemand die een bloempotkapsel heeft of langere voortanden dan Bugs Bunny. Niet voor het een of ander, maar je zit gewoon niet te wachten op die ongevraagd verzoekjes om te daten of nog erger: te trouwen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer