Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Wat is het verschil tussen een iPhone en iPad? Een iPhone is een smartphone terwijl een iPad een tablet is. Toch kun je met beiden een aantal zelfde taken uitvoeren, maar zijn er natuurlijk ook grote verschillen, hieronder vergelijken we de iPhone en iPad met elkaar.

Smartphone versus tablet

Een smartphone is voornamelijk bedoeld om mee te bellen, terwijl een iPad een minicomputer is. Toch kun je met een iPad ook bellen en gebruik je een smartphone als zakcomputer. Hierdoor is het niet altijd eenvoudig om tussen een iPhone en iPad te kiezen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Dit kun je met een iPhone

De volgende zaken regel je met een iPhone, ongeacht het model:

  • Bellen
  • Sms’en
  • Internetten
  • Downloaden en uploaden
  • Fotograferen
  • GPS (navigatie)
  • Verbinden met andere apparaten

Een smartphone kan dus veel meer dan bellen en sms'en. Via verschillende apps onderhoud je contacten met vrienden en bekenden maar regel je ook belangrijke zaken. Een smartphone past perfect in een broekzak, jaszak of handtas. Hierdoor heb je de iPhone altijd bij je. De meest moderne iPhones zijn voorzien van uitstekende cameralenzen. Je maakt dus zeker mooie foto's.

De mogelijkheden met een iPad

Alles wat je met een smartphone kan, lukt ook met een iPad. Alleen het bellen en sms’en werkt iets anders. Dit is namelijk niet via het normale netwerk mogelijk. Wil je bellen met een iPad, dan maak je gebruik van bellen via wifi. Op een iPad vind je altijd Facetime, de manier om te bellen met contactpersonen.

Het bellen is dan ook het grootste verschil tussen een iPhone en iPad.

Overige verschillen iPhone en iPad

Er zijn echter nog veel meer verschillen tussen iPhone en iPad. Zo beschikt een iPad wel over een camera, maar is deze vaak niet zo goed als bij een iPhone. Dit komt omdat een iPad in eerste instantie niet bedoeld is als fotocamera. De iPad Air (2019) heeft een 8 mb hoofdcamera en 7 mb selfiecamera. Dit is een lagere resolutie waar je redelijke foto’s meemaakt, maar verwacht er niet te veel van. De iPhone Xs (2018) heeft een dual hoofdcamera met telelens en 2x optische zoom. Je kunt je voorstellen dat je hier veel betere foto’s meemaakt. Ook hebben iPhones over het algemeen meer opslagcapaciteit in vergelijking met iPads uit hetzelfde jaar.

IPhone en iPad vergelijken: grootte van het apparaat

Een iPhone heeft een gemiddelde schermgrootte tussen 4 inch en 6,8 inch. De gemiddelde iPad heeft een schermgrootte tussen 10,5 inch en 13 inch. Deze laatste stop je dus niet zomaar even in je broekzak en waarschijnlijk past deze ook niet in een kleine handtas. Hierdoor is het meenemen van een Apple iPad een stuk lastiger.

Voordeel van de iPad is het grotere scherm, waardoor je alles duidelijker ziet. Ideaal voor werkpresentaties, het bekijken van foto’s en filmpjes of wanneer je gebruikt maakt van een tekenprogramma voor dit laatste hebben veel iPad stylus support. Hierbij maak je gebruik van een speciale styluspen.

Over de accu en accuduur

Een iPad heeft een veel grotere accu (rond de 9000 mAh). Een iPhone moet het met een accu van ongeveer 3500 mAh doen. Over het algemeen zou de accu van een iPad veel langer meegaan, vooral omdat je hier over het algemeen minder gebruik van maakt. Tenzij je natuurlijk urenlang video’s kijkt of aan de gang gaat met zware games. Dan loopt de batterij wel snel leeg, maar dit geldt overigens ook voor de iPhone batterij.

IPhone of iPad kopen?

Moet je nu een iPhone of iPad kopen? Wil je vooral bereikbaar zijn, waar je ook bent, dan kun je beter voor een iPhone gaan. Heb je al een toestel, ook al is dit van een ander merk, hou het dan bij de iPad. Vooral belangrijk wanneer je verder geen desktop pc of laptop in huis hebt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer