Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je schiet zomaar wat plaatjes met je iPhone. Zonde, want door het aanpassen van de camera-instellingen kun je zoveel meer. Ontdek hoe je de camera-instellingen op je iPhone aanpast en opslaat en hoe dit de kwaliteit van je foto's zal verbeteren.

Handmatig instellen iPhone camera

Tot besturingssysteem iOS 8 was het niet mogelijk om de iPhone camera handmatig in te stellen. Vanaf iOS 8 bepaal je zelf de sluitersnelheid, ISO-waarde, witbalans en focus instellingen. Ook beslis je over de hdr modus en de flitser. Heb je een oude iPhone met een verouderd besturingssysteem? Dan kun je de camera instellingen niet handmatig aanpassen. Zorg dus dat je toestel minimaal over iOS 8 of hoger beschikt.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

De juiste stand bepalen

Binnen de camera app kun je schakelen tussen portretstand, panorama functie, sportstand en andere standen. Bepaal welke stand bij de situatie past. Stel je een bepaalde stand in, dan wordt deze niet opgeslagen. De volgende keer dat je de camera gebruikt staat deze gewoon weer op de normale stand. Dat is handig, want ze kan het nooit misgaan.

Camera instellingen iPhone: actiefoto's

Je fotografeert een actiemoment (sport, spelende kinderen, beweging). Activeer de burstmodus: hiermee schiet je 10 foto’s binnen één seconde. Hier zit altijd wel een goede foto tussen. Hoe activeer je de burstmodus? Houd hiervoor de sluiterknop een halve seconde ingedrukt. De iPhone schakelt automatisch de burstmodus in.

Digitale en fysieke sluiterknop

De meeste mensen maken gebruik van de digitale sluiterknop. Dat is het rondje dat je binnen de camera app ziet. Tik hier op en je maakt een foto. Vind je de locatie van de digitale sluiterknop onhandig? Met de volume-omlaag knop maak je ook een foto. Zo heb je toch nog een fysieke sluiterknop. Dit heeft niks met je camera instellingen te maken maar werkt altijd!

Automatische hdr functie aanzetten

Met de automatische hdr functie zorg je voor een lichte, normale en donkere belichting. Hierdoor maak je perfecte foto’s. Open de camera app en tik bovenaan op hdr. Kies nu voor automatisch (auto). Voortaan bepaalt de camera app of de hdr functie wordt toegepast.

Live functie binnen de camera app

Vanaf iPhone 6s en nieuwer staat de live functie standaard aan. Met deze functie voeg jij een korte animatie voor en na de foto toe. Dit ziet natuurlijk heel leuk uit maar is niet altijd handig. De live functie verbruikt namelijk veel opslagruimte. Omdat het interne geheugen van een iPhone niet uitbreidbaar is, raakt het geheugen al snel vol. Zet daarom de live functie bij voorkeur uit. Druk binnen de camera app op het middelste icoontje. Is dit icoontje wit, dan is de live functie uitgeschakeld. Je kunt de live functie via deze instelling ook weer inschakelen.

Maak rechte foto’s

Heb je dat ook: je maakt een foto van de zee of de horizon en alles staat scheef. Hierdoor lijkt het alsof de zee van de foto wegloopt. Dit ziet natuurlijk niet mooi uit. Om dit op te lossen gebruik je de raster binnen de camera-instellingen.

Open de camera app en zet de schakelaar achter de functieraster op groen. Het beeld wordt nu opgedeeld in een aantal rechthoeken. Zo kun je het middelpunt goed bepalen, maar ook de horizon, gebouwen of de zee rechtzetten.

Camera instellingen iPhone bewaren

Heb je iets aan de camera-instellingen van je iPhone veranderd? Vanaf iOS 12 bewaart de camera app je laatst gebruikte instellingen. Zo hoef je jouw instellingen niet continu opnieuw te activeren. Wil je dat de iPhone de laatste camera instellingen bewaart, dan moet je dit wel nog even instellen. Hiervoor open je de instellingen app op je smartphone. Ga vervolgens naar camera en tik op bewaar instellingen.

Heb je deze functie ingeschakeld? Na het afsluiten van de camera app en opnieuw opstarten zie je de laatst gebruikte modus. Alle instellingen blijven dus actief. Wil je dit later ongedaan maken, ga dan opnieuw naar instellingen > camera en bekijk onder bewaar instellingen wat je wilt deactiveren of uitschakelen.

Camera app werkt niet meer

Merk je dat de camera app niet goed reageert of helemaal niet meer werkt? Probeer dan eerst de software up te daten naar het nieuwste iOS besturingssysteem. Update ook de software van de camera app zelf. Mocht je problemen blijven houden, probeer dan eens een reset naar fabrieksinstellingen. Vaak werkt daarna weer alles zoals vanouds. Laat bij aanhoudende problemen je iPhone door een officiële reparateur nakijken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer