Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

In 2021 verscheen de laatste versie van het iOS besturingssysteem, namelijk iOS 14. Sinds het uitbrengen van deze versie zijn er af en toe klachten over de iPhone camera. Zo blijft het scherm van de camera app soms zwart of trilt de camera. Er zijn een aantal oplossingen voor het probleem, in dit artikel lees je hoe je dit doet.

Beeld van de camera blijft zwart

Bij een eerdere updates van iOS bleken er problemen met betrekking tot het camerabeeld te zijn. Veel gebruikers klaagden over een geheel zwart scherm. Niet echt handig, zo mis je net dat geweldige fotomoment. Apple heeft dit probleem inmiddels opgelost.

Merk je dat de iPhone camera niet goed werkt onder besturingssysteem iOS 14? Dan is er nog een oplossing voor dit probleem. Door de camera app geforceerd af te sluiten en opnieuw te starten, doet de app het vaak weer. Biedt dit niet de oplossing, dan helpt het om de iPhone opnieuw te starten. Dit kost echter wel wat tijd, waardoor de mooiste fotomomenten allang voorbij zijn.

Trillende iPhone camera

Een nogal vreemd probleem: de iPhone camera trilt terwijl je deze toch stevig vast houdt. Ook dit probleem verscheen na een eerdere update. Het kan dat je dit probleem ook onder iOS 14 ervaart. Gelukkig is er een oplossing voor gevonden, namelijk het overschakelen naar de slowmotion camera. Een andere optie is het opnieuw opstarten van de camera-app of de iPhone zelf. In veel gevallen werkt dit voldoende.

Het crashen van de camera-app

Wanneer de camera-app crasht oftewel vastloopt hoeft dit niet direct met het besturingssysteem te maken te hebben. Er kan ook sprake zijn van een conflict tussen twee of meerdere applicaties. Maar het kan ook dat een andere app gebruik maakt van de camerafunctie en hierop vastloopt. Het gaat hier dan om een softwarematig probleem.

Het beste kun je alle openstaande applicaties geforceerd afsluiten. Bij nieuwere toestellen veeg je vanaf de onderkant van het scherm naar boven toe. Je zult merken dat je weer bij het beginscherm uitkomt. Heb je een iPhone SE uit 2020, iPhone 8 of ouder? Druk op de homeknop waardoor de app zich afsluit.

Merk je dat de desbetreffende app of de camera app nog steeds vastloopt? Start je iPhone opnieuw op. Wanneer het probleem blijft aanhouden zul je de app die het conflict veroorzaakt moeten verwijderen.

IPhone camera geeft zwart beeld: andere problemen

Soms zit er stof of vuil op of achter de lens. Vuil komt alleen achter de lens terecht wanneer het glas defect is. Dit zul je moeten laten repareren. Vuil of stof op de lens veeg je er met een doekje eenvoudig vanaf. Gebruik hiervoor een droog microvezeldoekje, zeker geen nat doekje. Wanneer je iPhone in een hoesje zit, probeer dan eerst een foto zonder hoesje te maken. Het kan dat een rand van het hoesje half over de cameralens valt. Hierdoor maakt je iPhone onscherpe foto’s.

Soms is de camera in zijn geheel kapot. Hier kan besturingssysteem iOS 14 (of nieuwer) weinig aan veranderen. Breng je iPhone naar een erkende reparateur. Heb je nog garantie op het toestel, dan vallen de reparatiekosten wel mee: de verkoper of importeur moet dit vergoeden. Valt de reparatie buiten de garantieperiode dan moet je de kosten zelf betalen. Met een smartphoneverzekering kun je deze kosten omlaag brengen.

Apple werkt aan een bugfix

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de camera applicatie of iPhone continu opnieuw op moeten starten. Wanneer het aan het besturingssysteem ligt dan moet Apple hier iets aan doen. Een bugfix (herstel van een probleem) verschijnt altijd bij een eerstvolgende beveiligingsupdate.

Dit laat zien waarom je de nieuwste iOS versie in de gaten moet houden. En waarom het zo belangrijk is om deze beveiligingsupdates te installeren. Hiermee voorkom je niet alleen het probleem met de camera app, Apple lost vaak ook andere (kleine) softwareproblemen middels een beveiligingsupdate op.

Het nieuwere besturingssysteem

Ondertussen kijkt iedereen uit naar besturingssysteem iOS 15. Deze versie wordt waarschijnlijk in het najaar van 2021 uitgebracht, de betaversie is wel al beschikbaar. IOS 15 is voorzien van een aantal nieuwe en praktische functies.

Een belangrijke verbetering is dat iOS 15 je foto’s automatisch corrigeert. Denk maar eens aan de situatie waarbij je tegen fel licht in fotografeert. Hierdoor ontstaan er vervelende vlekken op de foto. In de bètaversie van iOS 15 is te zien hoe deze vlekken automatisch worden weggepoetst. Hier heb je dus geen aparte applicatie voor nodig.

Nadeel is dat je deze functie niet uit kunt zetten. Voor de meeste mensen geen probleem want je foto’s zien er dankzij deze functie beter uit. Maar er zijn ook mensen die de vlekken of stippen juist mooi vinden en het erom doen.

Upgraden naar iOS 15

Is je iPhone voorzien van besturingssysteem iOS 14? Vroeg of laat krijg je een upgrade naar iOS 15. Houd er wel rekening mee dat zeer verouderde toestellen deze upgrade niet krijgen. Mocht je binnen iOS 14 problemen met de camera ervaren dan is het altijd goed om naar een nieuwer besturingssysteem te gaan. Let op: heb je eenmaal gekozen voor iOS 15, dan is het niet meer mogelijk om terug te gaan naar een eerdere versie.

Nog een belangrijke tip: meld problemen met de camera-app, al helemaal wanneer deze gelinkt zijn aan het besturingssysteem, altijd aan Apple zelf. Apple doet er alles aan om problemen zo snel en goed mogelijk op te lossen.

Lees ook: Fotograferen met je iPhone: 5 tips om je foto’s op een andere manier te gebruiken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer