Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De mobiele telefoon is onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. We gebruiken dit handige apparaat om in contact te blijven met vrienden en familie, om te werken en om ons te vermaken. We denken vaak dat de mobiele telefoon het dagelijks leven makkelijker maakt, maar dit is zeker niet altijd het geval. Het intensief gebruik van de mobiele telefoon heeft invloed op onze gezondheid én op het milieu. Steeds vaker is de mobiele telefoon een onderdeel van sociale- en lichamelijke uitputting en is elektronisch afval een van de snelst groeiende afvalstromen in de Europese Unie. We moeten daarom met elkaar kijken hoe we onze eigen gezondheid en de gezondheid van onze planeet, op peil houden.

De mobiele telefoon vraagt veel van ons

Steeds vaker zien we ook onder de jongeren dat er sprake is van mentale- of fysieke uitputting. We staan er niet alledaags bij stil, maar een mogelijke oorzaak hiervan kan onze mobiele telefoon zijn. We gebruiken onze mobiele telefoon steeds vaker, wat zorgt voor enorme druk. Steeds wanneer er een notificatie binnenkomt, pakken we het apparaat weer op en kijken we wat er binnen is gekomen. We hebben het idee alsmaar online te moeten zijn, omdat we denken belangrijke dingen te missen of nog erger; het idee hebben er niet bij te horen. De telefoon zorgt voor constante afleiding en het verlangen om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt op sociale media of in het leven van anderen. Dit leidt tot vermoeidheid, stress en concentratieproblemen, wat op zijn beurt ook een negatieve invloed heeft op onze (nacht)rust en lichamelijke- en fysieke gezondheid.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Verbeter je gezondheid en begin bij een schermtijd beperking

Om de negatieve gevolgen van de mobiele telefoon op onze gezondheid te verminderen, is het belangrijk om verantwoord om te gaan met het gebruik ervan. Zet daarom beperkingen op je telefoon om te voorkomen dat je veel tijd besteed aan het checken van notificaties en sociale media. Zo kun je bijvoorbeeld je inkomende meldingen uitschakelen of je telefoon op een ‘niet storen’ modus zetten, waardoor er helemaal geen meldingen meer binnenkomen. Ook wordt aangeraden om een uur voordat je naar bed gaat, geen scherm te gebruiken. Dit komt omdat het scherm van de mobiele telefoon blauw licht afgeeft, wat de aanmaak van het slaaphormoon kan remmen. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Bovendien stimuleert het gebruik van de mobiele telefoon de hersenen, wat ook de slaap negatief beïnvloedt.

Ook onze planeet heeft last van de mobiele telefoons

Niet alleen de mens ervaart klachten van het gebruik van de mobiele telefoon, ook de planeet heeft er last van. Naast dat de we telefoon erg veel gebruiken, is de telefoon ook het apparaat dat we al na twee tot drie jaar weer vervangen voor een nieuw model. We willen als consument graag mee met de nieuwste technologie, vinden het oude model niet meer hip genoeg en we weten simpelweg geen andere oplossing. Door de toenemende vraag naar de mobiele telefoons, is het verbruik van grondstoffen, zoals koper, goud en zilver, enorm toegenomen. Ook draagt de productie van nieuwe telefoons bij aan vervuiling van het milieu. En dan nog niet gesproken over de hoeveelheid afval dat ontstaat, doordat we de oude telefoon zomaar weggooien.

Onze mobiele relatie moet veranderen

De mobiele telefoon heeft een negatief effect op de gezondheid van de mens én op die van de planeet. Daarom moet onze relatie met ons kostbaarste bezit, veranderen. We moeten ons schermtijd beperken en daarnaast kijken naar duurzame alternatieven. Sommige consumenten zijn geneigd om hun telefoon te vervangen, omdat ze de optie niet kennen om hun telefoon te laten repareren of denken dat een reparatie vaak duur is. Het snel vervangen van mobiele telefoon leidt tot een grote hoeveelheid afval. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de opties voor reparatie en te overwegen of het vervangen van de telefoon echt nodig is voordat je een nieuwe koopt. Met de komst vak reparatiebedrijven, zoals ThePhoneLab Alkmaar, kan jouw telefoon vaak nog langer mee dan je denkt. De specialisten kunnen bijna elk onderdeel repareren, zoals een scherm, een 

batterij, een camera, de achterkant en zelf het moederbord - ook wel het hart van de telefoon. Ook kun je tegenwoordig niet alleen maar je iPhone of Samsung laten repareren, de opties voor een telefoon reparatie zijn oneindig. Ook alle andere telefoons, zoals: een OPPO, OnePlus, Huawei, Xiaomi, Google zijn klaar voor een tweede leven.

Het is bijna 2023 en bij een nieuwjaar horen nieuwe voornemens. Dus wacht niet langer en beperk je schermtijd en laat je telefoon repareren in plaats van vervangen. Dit helpt niet alleen jouw gezondheid, maar ook die van het milieu. Win-win ;-).

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer