Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Heb je met je iPhone een Ghost Touch probleem? Verhelpen en oplossen is mogelijk als je de juiste dingen doet! Wij leggen het je uit in dit artikel.

Heb je een nieuwere iPhone en merk je dat je scherm van je toestel soms dingen doet, zonder dat je het scherm hebt aangeraakt? Of dat je iPhone iets anders opent dan waar je op getikt hebt? De kans is groot dat je toestel dan last heeft van zogenaamde ‘ghost touch’. Het is een probleem dat door Apple is erkend en het speelde vooral bij de iPhone X. Maar ook nieuwere toestellen vanaf de iPhone 11 lijken er sporadisch last van te hebben. Als je last hebt van ghost touch, is het belangrijk om de oorzaak ervan te vinden. Zo kun je weer volop van je toestel genieten.

Tips om ghost touch tegen te gaan

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van ghost touch. Het kan voorkomen doordat het scherm van je toestel simpelweg vies is, maar er kunnen ook mechanische defecten zijn. Als je gebruikmaakt van een screen protector, kan het ook gebeuren dat je screen protector stoort op het echte scherm van je iPhone. Vooral als je een screen protector gebruikt die niet meer heel is. Bijvoorbeeld door een barst of een scheur. Ook je hoesje kan het probleem veroorzaken.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Maak je scherm schoon

Heb je geen screen protectors of andere beschermlagen op je iPhone geïnstalleerd, dan kan het voldoende zijn om het scherm eens goed schoon te maken. Op deze manier kun je al het vuil van het scherm halen en voorkomen dat je iPhone denkt dat je het scherm aanraakt. Om je iPhone echt goed schoon te maken, kun je het toestel beter even helemaal uitzetten en alle kabels uit het toestel trekken. Maak gebruik van een zachte, schone doek. Denk bijvoorbeeld aan een brillendoekje of een microvezeldoek. Deze kun je eventueel nog licht vochtig maken met een beetje water. Zorg ervoor dat je lichte druk uitoefent, terwijl je het scherm schoon maakt.

Goed om te weten: Apple raadt aan om geen gebruik te maken van agressieve chemicaliën. Gebruik dus geen glassex of andere producten die erop lijken. Zulke producten kunnen de oleophobische laag van je scherm beschadigen, waardoor je rare vlekken ziet.

Is je screen protector het probleem?

Hoewel Apple zegt bij iedere nieuwe iPhone dat het scherm sterker is dan ooit, is het nog steeds vatbaar voor krasjes en bij een flinke valpartij kan deze ook beschadigd raken. Daarom gebruiken veel mensen een screen protector. Maar zo’n screen protector kan ook zorgen voor storingen in hoe touchscreen op iPhone werkt. Zeker als je goedkopere screen protectors van slechte kwaliteit kiest. Mocht je last hebben van een scherm dat zijn eigen leven leidt, haal dan eerst de screen protector van je scherm. Doe dit voorzichtig en langzaam. Begin daarvoor bij een hoekje en ga dan langzaam naar onderen.

Als de protector al beschadigd is of helemaal stuk, kun je het best hulp vragen van een professional. Zo kun je ongelukken voorkomen en voorkomen dat je het scherm van je iPhone beschadigt. Blijkt de screen protector de boosdoener, dan kun je het best contact opnemen met de fabrikant van deze accessoire.

Gebruik je iPhone eens zonder hoes

Hoesjes worden steeds dunner. Maar dat kan er ook toe leiden dat het hoesje te strak op de iPhone zit. Houd je je toestel vast, maar krijg je onbedoelde meldingen te zien dat bijvoorbeeld het geluidsniveau is veranderd? Haal dan je hoesje eens van je iPhone. Mogelijk duwt het hoesje als gevolg van een fabricagefout tegen de knoppen van je toestel aan. Merk je juist dat het scherm bepaalde aanrakingen niet registreert, dat kan dit de oorzaak zijn. Het hoesje leunt dan te veel op het scherm. Zeker als het hoesje al eens een valpartij heeft meegemaakt, kan de stand van de accessoire scheef komen te staan. Gebruik je dus hard case hoesjes, dan zou dit zo maar eens de oorzaak kunnen zijn.

Ghost touch vaak veroorzaakt door lage temperaturen

Een iPhone werkt prima op kamertemperatuur, maar het is beter om deze niet bloot te stellen aan lage temperaturen. Het kan dus voorkomen dat je tijdens een vakantie in de winter in Noorwegen last krijgt van ghost touching als je buiten bent. Er zijn zelfs verhalen van mensen bij wie de airco de iPhone zo koud had gemaakt, dat het ding een eigen leven begon te leiden. Daarom doe je er goed aan je iPhone in de kouden buitenlucht zoveel mogelijk in je zak te houden.

En mocht dat het probleem niet oplossen, dan kun je ook eens proberen je toestel opnieuw op te starten. Vaak is dat de oplossing voor de meeste problemen met je iPhone.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer