Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het schoonmaken van je iPhone is een belangrijkse zaak. Na verloop van tijd gaat er best wat viezigheid op en rond je iPhone zitten. Je hebt er waarschijnlijk niet meteen erg in, maar in de speakers onderaan het toestel gaat veel vuil zitten. Daardoor kunnen je speakers op een gegeven moment erg dof klinken. Ook het scherm van je iPhone kan behoorlijk wat vingervlekken aantrekken. De glazen behuizing heeft ook regelmatig een schoonmaak nodig. Maar hoe doe je dat zonder je iPhone kapot te maken?

Tips om je iPhone schoon te maken

Er zijn heel wat manieren om je iPhone schoon te maken. Bijvoorbeeld met spray of met een brilpoetsdoekje. Maar dat is niet altijd de beste manier om het toestel schoon te maken, omdat de chemicaliën in deze middelen ertoe kunnen leiden dat je iPhone beschadigd raakt. Daarom raden we aan de officiële adviezen van Apple op te volgen. Bijvoorbeeld door een speciaal schoonmaakdoekje te gebruiken. Er zijn verschillende tips om je iPhone weer helemaal schoon te krijgen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Welke schoonmaakproducten heb je nodig?

Je kunt verschillende schoonmaakproducten gebruiken om je iPhone weer schoon te maken. Vaak is het gebruik van een microvezeldoekje voldoende. Eventueel kun je een klein beetje water of een milde zeep gebruiken. Apple heeft een eigen doekje van 25 euro waarmee je het scherm schoon kunt maken, zonder deze te beschadigen. Maar ook andere fabrikanten haken in op de wens om je smartphone schoon te maken en bieden daarvoor speciale producten aan. Denk bijvoorbeeld aan het merk Whoosh. Deze doekjes kun je bij de verschillende winkels aanschaffen.

Mocht je het echt op veilig willen spelen, dan is Apple’s eigen poetsdoekje de aangeraden keuze. Niet noodzakelijk, maar wel handig. Toch doet zo’n doekje niet veel anders dan een gemiddeld microvezeldoekje. Je kunt dus ook voor een fractie van de prijs goedkoper uit zijn.

Gebruik geen chemicaliën

Veel iPhone-gebruikers willen na verloop van tijd hun iPhone weer eens op poetsen. Zo ziet het toestel er weer als nieuw uit. Niet voor niets krijgt Apple dan ook altijd veel vragen over hoe je dit precies moet doen. Daarom heeft het bedrijf een supportpagina beschikbaar over hoe je je iPhone of iPad het beste schoon kunt maken. Zo raadt Apple af om ruitenreinigers, spuitbussen of oplosmiddelen te gebruiken. Ook gebruik van andere reinigingsmiddelen met sterke chemicaliën is af te raden.

Je kunt met dit soort middelen namelijk flinke schade aanbrengen aan het scherm van je smartphone. De iPhone heeft een vetafstotend laagje op het beeldscherm. Als je deze laag wegpoetst, krijg je sneller vingervlekken of krassen. Het is wel mogelijk om je iPhone te desinfecteren met 70% alcohol. Bijvoorbeeld als je bang bent voor virussen. Laat het middel niet intrekken, want dan verkleurt je scherm. Even met een doekje schoonmaken in plaats van boenen is voldoende.

Voorkeur voor een nat doekje

Apple heeft zelf de voorkeur voor een nat doekje. Een zachte, licht natte doek is voldoende om je iPhone weer blinkend schoon te maken. Gebruik daarvoor het liefst een pluisvrije doek, zodat de stofjes niet over het scherm kunnen sturen. Je kunt eventueel je iPhone uitzetten voordat je gaat schoonmaken. Zo weet je zeker dat je geen instellingen wijzigt of per ongeluk de nooddiensten belt.

Met de natte doek kun je je iPhone ontdoen van stoffen die problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan vuil of zand na een dagje strand, je make-up toen je net even je hand langs je gezicht haalde of bijvoorbeeld voedsel. Met een nat doekje en een beetje water ben je zo weer van de viezigheid af.

Hoe kun je de achterkant het best schoonmaken?

De achterkant van de iPhone is gemaakt van glas. De behuizing van de iPhone van een metaal. Om die reden kan het voorkomen dat de randen en achterkant van je iPhone gaan verkleuren. Geen paniek; dat is niet blijvend. Het komt vaak door gekleurde kleding zoals bijvoorbeeld spijkerbroeken. Met een doekje veeg je het gemakkelijk weer af.

Wees voorzichtig met het scherm

Je kijkt de hele dag naar het scherm van je iPhone. Daarom wil je het scherm zeker niet beschadigen. De iPhone heeft een speciale oleofobische coating. Als je deze per ongeluk wegpoetst, merk je dat je snel last hebt van vingervlekken of zelfs beschadigingen in het scherm. Dit kan voorkomen als je een schoonmaakmiddel gebruikt dat te agressief is. Dit is dan ook de reden waarom Apple het gebruik van zulke middelen afraadt. De vetafstotende coating kan door het vaak poetsen van het scherm bovendien verminderen.

Zorg er daarom voor dat je niet iedere dag je scherm poetst. Wil je je scherm beter beschermen? Dan kun je eventueel ook een screen protector gebruiken. Met een pluisvrij doekje of microvezeldoekje maak je het scherm van je iPhone zo weer schoon. Je kunt eventueel ook een brillendoekje gebruiken. Houd er wel rekening mee als je je vest of t-shirt gebruikt voor het schoonmaken. Er kunnen kleine etensresten op je shirt zitten. Daardoor kunnen korreltjes gaan schuren en maak je zonder dat je er erg in hebt opeens krassen.

Poorten schoonmaken

De luidsprekers van je iPhone kunnen na een tijdje een stuk zachter worden. Dat komt meestal doordat er zich vuil gaat ophopen in de poorten van je iPhone. Denk bijvoorbeeld aan de luidsprekers of de openingspoort van je toestel. Je kunt dit vuil het gemakkelijkst verwijderen met een tandenstokertje. Op die manier kun je eventuele laadproblemen ook voorkomen. Houd er dan wel rekening mee dat je de contactpunten niet per ongeluk ombuigt. Om die reden gebruik je liever geen hardere metalen. Een paperclip of naald gebruiken is om deze reden geen goed idee.

Er zijn ook nog andere manieren om het vuil uit de poorten van je iPhone te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen een busje perslucht te gebruiken. Over het algemeen kan dat geen kwaad. Uiteraard dien je ook hier voorzichtig mee om te gaan. Met een zogenaamde microbrush kun je ook het vuil uit je luidsprekers halen. Gebruik voor de moeilijkste plekken een wattenstaafje, maar het is beter om niet te veel water te gebruiken. Anders zal de sensor verkleuren, waardoor Apple zal denken dat je iPhone waterschade heeft opgelopen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer