Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Heb je een iPhone, maar reageert je scherm niet meer op aanrakingen? Oplossen is goed te doen! Er kunnen verschillende zaken aan de hand zijn. Als je een screen protector hebt, kan dat de oorzaak zijn. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld als je last hebt van waterschade of je iPhone hebt laten vallen. Maar reageert je iPhone uit het niets helemaal niet meer? Dan kun je een aantal dingen proberen.

Wanneer het scherm van je iPhone niet meer reageert als je hem aanraakt

Er zijn maar weinig mensen die er echt last van hebben: een scherm van de iPhone dat niet meer reageert. Over het algemeen reageert je iPhone altijd wel als je een deel van het scherm aanraakt. Het kan wel voorkomen dat het langer dan normaal duurt, totdat je iPhone op de aanraking reageert. Dan is de software van het toestel vastgelopen. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. In sommige gevallen is het scherm van je iPhone toestel echt defect en is er een iPhone reparatie nodig. Maar als aanrakingen het soms wel en soms niet doen, kan het ook liggen aan de screen protector of een softwarematig probleem.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vastgelopen toestel

In veruit de meeste gevallen is er niets met het scherm van je iPhone aan de hand. Meestal is het de software die roet in het eten gooit. Een slecht reagerende iPhone komt vaak voor bij eigenaren van toestellen die betaversies draaien. Daardoor komen vastlopers sneller voor en reageert het scherm soms niet. Dat is dan een probleem met de software en reparatie van je toestel is daarom niet nodig. In de meeste gevallen is het opnieuw opstarten van het toestel voldoende. Dat kun je doen aan de hand van een geforceerde reset. Je toestel start dan wel opnieuw op, maar je raakt geen gegevens kwijt. Bij de nieuwste toestellen vanaf de iPhone X voer je de volgende stappen uit:

  • Druk kort op de volume omhoog-knop;
  • Druk kort op de volume omlaag-knop;
  • Houd de zijknop ingedrukt totdat je het Apple-logo ziet.

Je toestel is dan opnieuw opgestart. Waarschijnlijk kun je je toestel nu weer gewoon gebruiken zoals je gewend bent.

Slechte screen protectors

Hoewel Apple beweert dat het scherm van de iPhone erg sterk is, kan het toch gebeuren dat je krassen of andere beschadigingen op je scherm krijgt. Daarom kiezen de meeste gebruikers ervoor om een screen protector te laten installeren. Dat is volgens Apple ook prima. Het bedrijf biedt je zelfs in de Apple Store aan om een extra schermlaagje te laten installeren. Maar het kan gebeuren dat je screen protector het niet goed doet. Bijvoorbeeld doordat sommige gebieden op je scherm een stuk minder goed registreren. De screen protector maakt dan niet goed contact met de zogenaamde digitizer van de iPhone. Met andere woorden: je aanraaksignalen komen niet goed door.

Wil je zeker weten of het je screen protector is die roet in het eten gooit? Dan is de enige optie om deze (tijdelijk) te verwijderen. Is dat de oorzaak, dan is een nieuwe screen protector (laten) plakken de beste optie.

Lees ook: iPhone screenprotector aanbrengen en verwijderen

Problemen met de bediening van je iPhone

Het kan ook zo zijn dat de bediening van je iPhone het probleem is. Heb je net met je iPhone gezwommen, dan zal het toestel sowieso slecht of niet reageren. Als het scherm nat is, kan het toestel namelijk geen aanrakingen registreren. Andersom kan ook: heb je net je handen gewassen, maar niet goed afgedroogd, dan leidt dit tot problemen met de bediening. Om deze reden kun je je iPhone ook niet gebruiken in bad of onder de douche. Dat raden we ook om andere veiligheidsredenen niet aan.

Daarnaast kan je scherm vies zijn. Daarom doe je er goed aan je scherm eens goed schoot te maken. En als het erg warm is, kan je iPhone tijdelijk uit zichzelf uit zijn gegaan om af te koelen. Soms zijn het de accessoires die problemen veroorzaken. Je doet er daarom goed aan om even alles wat aan je Lightning-poort of USB C-poort zit, af te koppelen. Zie je helemaal niets meer op het scherm, dan kan het zijn dat je iPhone is uitgeschakeld. Bijvoorbeeld vanwege een update, een lege batterij of een andere oorzaak.

Tijdens de wintermaanden dragen we massaal handschoenen. Als je dan je iPhone niet kunt gebruiken, is dat normaal gedrag. De iPhone reageert namelijk alleen op aanrakingen met de huid. Er zijn wel speciale touchscreen handschoenen die je kunt kopen om het scherm toch te kunnen gebruiken.

Andere oplossingen om je iPhone scherm weer te laten werken

Er zijn ook nog andere oplossingen denkbaar om je scherm te laten werken. Maar in de meeste gevallen zul je je daarvoor moeten melden bij een APR, een partnerwinkel van Apple die bevoegd is om reparaties uit te voeren. Je kunt uiteraard ook altijd binnenwandelen bij de Apple Store in Den Haag, Amsterdam of Haarlem. Daarvoor dien je wel eerst een afspraak te maken bij de Genius Bar.

Is je iPhone nog geen jaar oud en heb je nu al problemen met het scherm? Dan kun je ervan uitgaan dat de reparatie van het scherm je niets zal kosten. Binnen het eerste jaar kun je gebruikmaken van de garantie van Apple zelf. Na het eerste jaar heb je consumentenrecht binnen de Europese Unie en dien je terug te gaan naar de winkel waar je het toestel hebt gekocht. Bij de Apple Store hoef je overigens niet lang te wachten om het scherm te laten vervangen. Vaak kan dit nog dezelfde dag en hoef je hooguit een paar uurtjes te wachten.

Scherm van iPhone buiten garantie kapot

Heb je je iPhone laten vallen, dan is de kans groot dat je scherm stuk is en daarom niet meer op aanraking reageert. Het gedeelte dat je aanrakingen registreert, is dan kapot. Om deze reden kun je je scherm laten vervangen. Apple vraagt je geen onderzoekskosten als je de oorzaak wilt weten, maar je moet waarschijnlijk wel betalen voor de reparatiekosten, tenzij je Apple Care+ op het toestel hebt afgesloten. Dan betaal je een eigen risico. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de reparatie uit te voeren, maar dat is zeker niet aan te raden als je er geen ervaring mee hebt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer