Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Succesvol in iCloud je foto's en video's opslaan is gemakkelijker dan je zou denken... Heb je een iPhone waarvan de opslagcapaciteit bijna volzit? Dan kan het nuttig zijn om je foto’s en video’s op te slaan in iCloud. Er zijn ook andere redenen om iCloud te gebruiken voor opslag van foto’s en video’s. Bijvoorbeeld als je bestanden hebt die je absoluut niet kwijt wilt raken, omdat ze je dierbaar zijn. Apple heeft verschillende oplossingen om met iCloud aan de slag te gaan voor het opslaan van mediabestanden. Daarvoor kun je onder meer de functie Fotostream inschakelen.

Foto’s en video’s in de cloud

Je kunt met een iPhone, iPad of Mac je foto’s en video’s in de cloud zetten. Iedereen die een Apple-product bezit, heeft toegang tot iCloud. Met iCloud kun je je bestanden opslaan of je iPhone terugvinden via ‘Zoek Mijn’. Iedere gebruiker krijgt 5 GB gratis opslag. Voor meer opslag dien je een klein bedrag per maand te betalen. Je kunt een capaciteit tot wel 2 TB aanschaffen tegen een bedrag van ongeveer 10 euro per maand.  Alle wijzigingen die je aan deze bestanden maakt, worden automatisch opgeslagen in iCloud. Het voordeel is dat je vervolgens op al je Apple-apparaten gemakkelijk je bestanden terug kunt vinden.

iCloud kun je gebruiken voor het inzien van bestanden in de cloud, zonder dat je die bestanden eerst naar je iPhone of iPad hoeft te downloaden. Dat scheelt flink in opslagruimte.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Gebruikmaken van iCloud

Je kunt iCloud op je iPhone of iPad gemakkelijk activeren. Als je net een nieuwe iPhone hebt gekocht, staat de functie standaard al aan. Daarbij kun je ook gebruikmaken van de Foto-streamfunctie. Eerst dien je iCloud en foto’s te activeren in de instellingen.

  • Ga naar de instellingen van je iPhone;
  • Klik op je naam bovenin beeld;
  • Klik op ‘Foto’s’;
  • Klik op ‘Schakel iCloud-foto’s in’.

Vervolgens worden alle foto’s en video’s die je op je iPhone hebt gezet, ook meteen gesynchroniseerd naar de cloud. Zo kun je vanaf welke locatie dan ook je foto’s en video’s weer terugzien door in te loggen op iCloud. Ook al je wijzigingen worden meteen opgeslagen. Snijd je de foto’s of video’s bijvoorbeeld bij, dan worden die wijzigingen ook op iCloud doorgevoerd. Verwijder je een foto of video van iCloud? Dan zie je deze ook niet meer op andere Apple-apparaten.

Gebruikmaken van Fotostream

Een handige optie op iCloud is het gebruik van Fotostream. Daarmee is het mogelijk om een kopie te maken van alle nieuwe foto’s en deze automatisch via iCloud te synchroniseren. Goed om te weten; het gaat hier alleen om de foto’s op je iPhone. Video’s worden niet gesynchroniseerd. Het handige van Fotostream is dat je tot wel 1000 foto’s tegelijkertijd kunt uploaden. De foto’s worden na 30 dagen weer gewist. Zo heb je minder omkijken naar bestanden die niet erg belangrijk waren. Een ander voordeel van Fotostream is dat bewerkingen aan je foto’s niet opgeslagen worden in de cloud. Zo kun je altijd je originele foto’s terugvinden. Fotostream is onderdeel van het iCloud-account, die je al voor een paar euro per maand kunt uitbreiden tot meer opslagruimte.

Importeren van foto’s en video’s

Het uploaden van foto’s en video’s van je iPhone naar iCloud is niet erg ingewikkeld. Je hoeft er bijna niets voor te doen. Het enige wat je hoeft te doen, is in te stellen dat foto’s en video’s automatisch naar iCloud moeten worden geüpload. Op die manier kun je alle foto’s die je met je iPhone hebt geüpload, ook meteen terugzien op je Mac. Als er foto’s zijn die nog niet zijn toegevoegd aan je bibliotheek, kun je dat via iCloud alsnog doen. Daarmee kun je foto’s die je onderweg op je iPhone maakte ook naar je Mac exporteren.

Foto’s en video’s beheren

Je kunt je foto’s en video’s gemakkelijk beheren via iCloud.com. Het is dus niet nodig om een aparte app op je telefoon te installeren om deze foto’s te beheren. Je kunt dus overal waar je maar wilt je foto’s en video’s bekijken. Deze bibliotheek kun je na het inloggen met iCloud gemakkelijk aanpassen. Eventueel kun je via de website ook op een Windows-computer foto’s naar je iPhone of Mac uploaden aan de hand van iCloud. Je kunt de website vooral goed gebruiken om te controleren dat je foto’s echt veilig zijn opgeslagen.

Album beheren

Het is mogelijk om vanaf je iPhone foto’s in albums te zetten of weer te verwijderen. Klik daarvoor op het tabblad ‘Bibliotheek’ in de Foto’s-app Daarna klik je op ‘dagen’ of ‘alle’. Zo krijg je een overzicht van alle foto’s in je iCloud te zien. Door op het vierkantje met het pijltje omhoog te klikken, kun je op ‘zet in album’ klikken en zo de foto opslaan in een album.

Heb je de foto’s uit een bepaald album niet meer nodig? Dan kun je het album ook in één keer verwijderen. Het hele album wordt dan verwijderd. Let op; de foto’s die in dat album stonden, blijven los opgeslagen. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk belangrijke foto’s of video’s verwijdert. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Tik op het tabblad ‘Albums’ in de iPhone-app
  • Tik op de gewenste categorie;
  • Tik rechtsboven op ‘Wijzig’
  • Selecteer het album dat je wilt verwijderen en klik op het Verwijder-icoon;
  • Klik op ‘Verwijder album’ en druk vervolgens op Gereed.

Verwijderde foto’s herstellen

Heb je per ongeluk een foto of video verwijderd in de Foto’s-app? Dan blijven deze bestanden tot wel dertig dagen bewaard in de cloud. Daarna worden ze automatisch permanent verwijderd. Door de foto’s en video’s definitief te verwijderen, worden ze van alle apparaten gewist. Heb je een foutje gemaakt en wil je bestanden terughalen? Dat kan gemakkelijk met iCloud door naar de Foto’s app te gaan en dan op het tabblad ‘Albums’ te klikken.

In het overzicht zie je dan een optie ‘recent verwijderd’. Door deze optie aan te klikken, zie je alle foto’s en video’s terug die je in de afgelopen 30 dagen hebt verwijderd. Door op het bestand te klikken, kun je vervolgens de optie ‘zet terug’ kiezen. Door de optie te bevestigen kun je je bestanden tot wel 30 dagen geleden terughalen. Dat is handig als je per ongeluk een dierbare foto hebt verwijderd.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer