Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Verwijder je foto’s niet wanneer je iCloud Photo Bibliotheek hebt ingeschakeld. Hoezo niet? Dat leggen wij voor je uit!

Dit moet je niet doen met iCloud

Wanneer je iCloud Photo hebt ingeschakeld maar meer ruimte nodig hebt, omdat je foto’s en video’s veel ruimte innemen op je iPhone, moet je goed oppassen dat je niet alles voorgoed verwijdert.

Wat je absoluut niet moet doen:

  • Je foto’s en/of video’s verwijderen via iCloud.com
  • Verwijder ze ook niet via de Photo App in iOS of elk ander device wat is ingelogd met jouw iCloud account
  • Verwijder ze niet uit je fotobibliotheek op je MacBook – terwijl je bent ingelogd op iCloud - want dan gaat het ook fout
  • Ga niet naar het ‘recent verwijderd’ album om daar media te verwijderen

Lees ook: iCloud kopie terugzetten op iPhone en iPad

Album recent verwijderd

Als je media verwijdert in de eerste 3 gevallen komt het automatisch in je ‘recent verwijderd’ album en worden ze na een maand permanent verwijdert. Als je die map eerder dan 30 dagen leegmaakt verwijder je ze definitief.

iCloud is vol. Wat nu?

Het komt vaak voor dat je een iPhone hebt en fan bent van de service van iCloud omdat je veel media graag bewaart . Je koopt daarom 50 GB cloud opslag en upload al je foto’s en video’s in de cloud.  Alleen op een gegeven moment raakt zelfs die 50 GB vol, balen want je wilt natuurlijk geen media weggooien.

Dus wat moet je nu doen om toch zoveel mogelijk media te behouden? Je hebt een paar opties. Je kan de fotobibliotheek op je MacBook gebruiken zonder in te loggen bij je iCloud. Hierdoor kan je deze bibliotheek gewoon als ‘grote’ opslag gebruiken wanneer je cloud volloopt. Nadeel hiervan is wel dat je media in iCloud de enige back-up bestanden zijn, bij een crash van je MacBook ben je de bestanden die niet in de cloud zijn dus kwijt. Je wordt hierdoor heel afhankelijk van Apple en de vraag is dan ook of je dat wilt.

Andere optie? Het blijven gebruiken van iCloud maar daarnaast ook een andere service inschakelen. Er zijn namelijk talloze alternatieven. Je kan een dienst van Amazon of Google naast je iCloud gebruiken. Zo heb je altijd een back-up online staan en raak je niets kwijt. Nadeel bij deze optie is wel dat iCloud en bijv. Google Drive onderling niet samenwerken, dit kan omslachtig zijn.

Lees ook: Meer opslagruimte vrijmaken op een iPhone

iCloud instellingen aanpassen

Wat je sowieso moet doen? Je instellingen aanpassen! Welke? De instellingen van geoptimaliseerde foto’s, deze vind je bij; instellingen -> iCloud -> foto’s -> optimaliseer iPhone opslag. Dit zorgt ervoor dat de versies met volle resolutie op iCloud.com worden bewaard en een fractie hiervan wordt gebruikt in iOS. Dit zorgt voor veel meer ruimte op je iPhone!

Lees ook: Opslagruimte bekijken op je iPhone

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer