Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Ben je je iPhone verloren of is deze gestolen? Dan is het belangrijk om snel te handelen. Je wilt immers niet dat anderen bij je gegevens kunnen komen of dat je iPhone wordt doorverkocht nadat deze gestolen is. Je weet dat je je iPhone bent verloren als je ergens anders dan thuis bent geweest en nu je iPhone niet meer terug kunt vinden. Bijvoorbeeld omdat je in een bar of een kroeg bent geweest. Of als je je toestel in de kleedkamers van een sportvereniging hebt laten liggen en deze nu verdwenen is. Het kan de beste gebeuren, maar het is wel belangrijk om er wat aan te doen.

iPhone kwijt? Handel snel

Als je zeker weet dat je je iPhone niet gewoon op de bank hebt laten liggen of dat het toestel thuis is, is het belangrijk om snel te handelen als je je iPhone kwijt bent. Het kan iedereen gebeuren, maar je wilt natuurlijk niet dat iemand misbruik maakt van de situatie. Gelukkig kunnen vinders van het toestel niet zomaar gaan bellen of je foto’s inzien als je een pincode op je toestel hebt gezet. Na een paar keer de pincode raden blokkeert het toestel, dus het is niet mogelijk om zomaar op je gevonden toestel in te breken. Toch blijft het vervelend dat je je iPhone momenteel niet gewoon in handen hebt.

De kans is groot dat je toestel verloren is. In zo’n geval kun je het best snel actie ondernemen. Op die manier kun je voorkomen dat je iPhone handelswaar voor dieven wordt. Het gebeurt namelijk vaker dat gestolen iPhones in het buitenland weer verkocht worden. Je kunt verschillende dingen doen. Zoals ‘Zoek mijn iPhone’ gebruiken, je telefoonnummer laten blokkeren en eventueel aangifte doen als je zeker weet dat het toestel gestolen is.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Zoek mijn iPhone gebruiken

De kans dat je iPhone gestolen is, is gelukkig niet zo groot. Over het algemeen gebeurt het vaak dat je je iPhone per ongeluk ergens hebt neergelegd en je je dat niet meer kan herinneren. Op de bank, onder je kussens in bed of nog erger; in de kleedkamer van de sportvereniging. De kans dat je je iPhone kwijtraakt, is dus groot. Om die reden heeft Apple de functie ‘Zoek mijn iPhone’ uitgebracht. Je kunt aan de hand van deze functie gemakkelijk zien waar je iPhone zich nu bevindt. Zo kun je veel gemakkelijker gaan zoeken.

Je kunt ‘Zoek mijn iPhone’ gebruiken door in te loggen op je iCloud en dan op ‘Zoek mijn iPhone’ te klikken. Daarna zie je een rood stipje op de locatie waar je iPhone op dit moment ligt of voor het laatst gezien is. Zo kun je zien of je iPhone nog op kantoor ligt of bijvoorbeeld in de club waar je vannacht geweest bent. Deze functie werkt niet alleen voor je iPhone, maar ook voor je MacBook of iPad. En als je aan je portemonnee een AirTag hebt gehangen, kun je ook die gemakkelijk weer terugvinden.

Kun je de laatste locatie niet inzien? Dan kun je een alarmgeluidje inschakelen. Op die manier kun je gemakkelijk horen waar je iPhone gebleven is. Bijvoorbeeld in een café. Het geluid is erg luid, waardoor je meteen weet waar je precies zou moeten zoeken. Maar vind je je iPhone dan nog niet terug, dan kun je beter voorzorgsmaatregelen nemen.

Neem voorzorgsmaatregelen

Het is goed om voorzorgsmaatregelen te nemen als je echt geen idee meer hebt waar je iPhone gebleven is, of als je ervan overtuigd bent dat deze gestolen is. Zo kun je op afstand een pincode activeren. Op die manier kunnen vinders geen toegang krijgen tot je gegevens. En de iPhone is zelfs op afstand te wissen als je zeker weet dat het toestel gestolen is. Maar pas op; voer deze actie niet zomaar uit. Door je iPhone te wissen, is deze ook niet meer via Zoek mijn iPhone te traceren. Het liefst blokkeer je daarom gewoon de toegang. Je kunt beter een boodschap instellen zodat de (eerlijke) vinder weet met wie hij contact op moet nemen. Als je de iPhone wist, kan de ontvanger de boodschap ook niet meer zien.

Als je iPhone is gestolen, is de dief waarschijnlijk op geld uit. Grote kans dat het toestel dus wordt verhandeld. Daarom is de kans dat iemand in je privégegevens neust, niet al te groot. Met een goede pincode kun je dus voorkomen dat iemand zomaar op jouw simkaart kan bellen of je privéfoto’s inziet.

Aangifte doen

Is je iPhone echt gestolen? Dan kun je het beste aangifte doen bij de politie. Zeker als je iPhone op vakantie is gestolen, moet je aangifte doen. Die aangifte heb je namelijk nodig als bewijs bij de reisverzekering. Zo kun je bovendien aan je telefoonprovider laten zien dat je iPhone gestolen was, mochten er wel extra kosten op je telefoonrekening verschijnen. Je kunt ook contact opnemen met je telefoonprovider met een verzoek om het telefoonnummer te laten blokkeren. Maar let op: daardoor zal ‘Zoek mijn iPhone’ ook niet meer werken.

Voor een goede aangifte heb je het IMEI-nummer nodig. Het is dus goed om van tevoren je IMEI-nummer op te schrijven. Is het al te laat, maar heb je je iPhone nog wel? Dan vind je ook hier het IMEI-nummer terug. En anders kun je altijd nog inloggen via je Apple ID en onder ‘Mijn apparaten’ kijken om het serienummer en IMEI-nummer terug te vinden.

Maak een goede back-up

Wellicht mosterd na de maaltijd, maar het helpt als je een goede backup maakt. De iPhone maakt automatisch online backups via iCloud als je een iCloud-abonnement hebt afgesloten. Ook als je je iPhone aansluit op een Mac, maakt het systeem automatisch een reservekopie. Op die manier kun je voorkomen dat je je gegevens kwijtraakt als je toch een nieuwe iPhone moet aanschaffen, omdat je oude gestolen is. Op die manier zet je al je gegevens op je nieuwe toestel terug en kun je snel weer verder. Je kunt je backups ook in de cloud maken, via iCloud, Dropbox of Google Drive. Maak dus regelmatig backups om nare situaties te voorkomen!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer