Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Werkt Siri niet meer op je iPhone, en wil je dit oplossen? Lees dan verder hoe je de problemen kunt oplossen. Siri is al sinds 2010 je trouwe assistent op je iPhone en iPad. Later werd Siri ook uitgebreid naar andere apparaten. Door Siri te gebruiken, kun je aan de hand van je stem een commando geven of een vraag stellen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of je morgen een paraplu mee moet nemen, of Siri opdragen om een afspraak in je agenda te zetten. Met deze virtuele assistent wordt het gebruik van je Apple apparaten dus een stuk gemakkelijker. Om deze reden kan het vervelend zijn als de slimme assistent het opeens niet meer doet.

Problemen met Siri op je iPhone

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom Siri niet goed werkt. Een van de vaakst voorkomende oorzaken is het niet goed functioneren van je microfoon. Het toestel moet dan gerepareerd worden door een door Apple goedgekeurd reparatiecentrum of door Apple zelf. Maar voordat je je beroept op je garantie of het toestel laat repareren, kun je eerst zelf nog een aantal zaken proberen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de microfoon van je iPad of iPhone vies is en Siri daarom niet meer reageert of je niet meer herkent. En er zijn meer vaak gemaakte fouten die ertoe leiden dat de slimme assistent niet zo werkt als je had verwacht.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vuil in de iPhone microfoon

Je hebt de iPhone best vaak tegen je gezicht tijdens het bellen en daardoor kan er zich vuil ophopen in de microfoon van je iPhone. Daardoor kunnen je spraakopdrachten niet goed door Siri verstaan worden. Het gevolg is dat ze daarom helemaal niet meer reageert of iets heel anders heeft verstaan dan wat je zegt. Om deze reden kun je het best even een busje perslucht kopen en je microfoon aan de bovenkant van je iPhone voorzichtig schoonspuiten. Eventueel kun je ook een kwastje pakken en deze voorzichtig over de microfoon borstelen. Houd je iPhone het beste even ondersteboven, zodat het vuil er meteen uitvalt.

Siri opnieuw trainen

Het is ook mogelijk dat Siri je stem niet herkent, bijvoorbeeld door een softwarefout. Als Siri is vergeten hoe je stem ook alweer klinkt, zal ze je niet helpen. Daarom kun je ervoor kiezen om Siri even opnieuw te trainen en opnieuw te laten wennen aan je stem. Je moet dan een aantal zinnen opnieuw uitspreken. Siri kan je op die manier beter herkennen.

Daarvoor kun je de volgende stappen uitvoeren:

  • Ga naar je Instellingen;
  • Klik op ‘Siri en zoeken’;
  • Schakel Siri tijdelijk uit en daarna weer in.

Je krijgt nu een schermpje te zien met de zinnen die je uit moet spreken. Als je dit hebt gedaan, zou Siri je nu weer moeten herkennen.

Lees ook: de leukste vragen voor Siri

Beperkingen rondom Siri op de Apple iPhone

Het gebeurt vaak dat bepaalde systeemfuncties het op de iPhone of iPad het opeens niet meer doen. Een van de meest gehoorde oorzaken daarvan, is de beperkingen op je iPhone of iPad. Apple heeft deze beperkingen doorgevoerd, zodat je zeker weet dat je privacy gewaarborgd is. Maar een van deze verkeerde instellingen kan er al toe leiden dat bepaalde functies niet meer werken. Zat je dus met de instellingen te spelen en heb je per ongeluk Siri uitgeschakeld? Dan kun je het best even controleren welke functies wel en niet toegang hebben gekregen op je iPhone of iPad. Je kunt Siri gemakkelijk weer toegang geven om weer aan de slag te gaan.

  • Open de Instellingen-app
  • Klik op ‘Schermtijd’;
  • Tik op ‘Beperkingen’;
  • Staat de schakelaar bovenin uit? Dan is dit niet de oorzaak van het probleem;
  • Als de schakelaar aan staat, klik dan op ‘Toegestane apps’;
  • Bekijk of de schakelaar bij ‘Siri en Dicteren’ groen is. Is dit het geval? Dan is dit niet de oorzaak van het probleem;
  • Schakel anders ‘Siri en Dicteren’ weer in;
  • Het is ook mogelijk om ‘Beperkingen’ helemaal uit te zetten. Zo weet je zeker dat je iPhone goed blijft functioneren.

Energiebesparingsmodus

Siri is een van de functies die best wat van je iPhone batterij vraagt. De slimme assistente moet namelijk de hele dag luisteren op je ‘Siri’, zegt. Om deze reden staat de iPhone altijd in standby, zodat Siri je meteen kan helpen als dat nodig is. Als je Energiebesparingsmodus aanzet, wordt Siri tijdelijk uitgeschakeld. Om deze reden kun je Energiebesparingsmodus en ‘Hé Siri’ niet tegelijkertijd gebruiken.

Wil je deze functie dus kunnen gebruiken? Dan dien je eerst Energiebesparingsmodus weer uit te schakelen. Dit kan gemakkelijk via het Bedieningspaneel. Bovendien weet je vrij eenvoudig of deze modus aanstaat, want dit kun je herkennen aan het oranje batterij-icoontje bovenin je scherm.

iPhone opnieuw opstarten

Het gebeurt wel vaker dat bepaalde functies het opeens niet meer doen. In dat geval kun je ervoor kiezen om je iPhone even te herstarten. Alle vastgelopen functies worden dan opnieuw opgestart. Daardoor kunnen problemen opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bij de nieuwste toestellen hoef je alleen maar de powerbutton aan de rechter zijkant even vast te houden. Je krijgt dan een schermpje te zien waarbij je kunt kiezen voor ‘Uitzetten’. Als deze is uitgezet, wacht je tien seconden en druk je hetzelfde knopje weer in om het toestel weer aan te zetten.

Als je microfoon stuk is

Heb je alle softwareproblemen inmiddels uitgesloten? Controleer dan eens of je microfoon nog wel werkt. Let erop dat je gewoon kunt telefoneren, ook als de microfoon waar Siri gebruik van maakt stuk is. Bij het telefoneren gebruikt de iPhone de microfoon aan de onderkant van het toestel. Maar er zit ook een microfoon aan de bovenzijde van het toestel, waar Siri gebruik van maakt. Als je Siri wilt gebruiken, moet je dus duidelijk spreken in de microfoon aan de bovenkant van het toestel, vlak bij je camera.

Lees ook: Mijn iPhone is slecht verstaanbaar, dit doe je eraan

Wil je zeker weten dat de hardware het probleem is? Sluit dan eens je AirPods aan en probeer Siri op te roepen. Werkt dit? Dan ligt het probleem zeker aan je interne microfoon aan de bovenkant. Binnen de garantieperiode kun je dit probleem gratis laten repareren. Is de garantie al verlopen? Dan moet je voor de reparatie betalen, maar vaak tegen een lager tarief. Het is aangeraden toch naar de Apple Store te gaan, want dit probleem wordt vaak uit coulance alsnog gratis opgelost.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer