Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Via je iPhone of andere Apple apparaten HomeKit gebruiken? Wij leggen je uit hoe je dit succesvol doet!

Heb je plannen om een smart home te maken en gebruik je voornamelijk Apple-apparatuur? Dan kun je gebruikmaken van HomeKit. Dankzij deze slimme manier om je huis te beheren kun je verschillende apparaten met je stem bedienen. Zo kun je Siri bijvoorbeeld vragen om het licht op de overloop aan of uit te doen. Daarvoor dien je je accessoires wel in te delen in kamers en zones. Met HomeKit kun je gemakkelijk allerlei slimme apparaten koppelen en op die manier met elkaar samen laten werken. Dat geldt niet alleen voor lampen, maar ook voor sloten en zelfs je verwarming. Ook apparaten die niet slim zijn, kun je in HomeKit koppelen aan de hand van een slimme stekker. Op die manier heb je altijd de volledige controle over al je apparaten.

Werken met HomeKit via je iPhone, iPad of iPod touch

Met HomeKit is het mogelijk om verschillende apparaten aan elkaar te koppelen binnen je woning. Het maakt daarbij niet uit welke merken je precies in huis hebt. Zo kun je gebruikmaken van merken als Philips, maar ook de goedkopere apparatuur van de IKEA. Voorwaarde is dat het slimme apparaat ondersteuning heeft voor HomeKit. Als je je apparaten eenmaal aan HomeKit hebt toegevoegd, kun je deze gemakkelijk via één app bedienen op je iPad of iPhone. Daarnaast kun je ook Siri – je slimme assistent – vragen om je lampen aan te zetten of de verwarming een graadje lager te zetten. Je kunt dankzij HomeKit dus vrij eenvoudig alle slimme apparaten met elkaar verbinden en bedienen. Hier lees je hoe je ermee begint.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Benodigdheden

Om gebruik te maken van HomeKit heb je niet veel nodig. Ten eerste heb je een iPhone 4S of nieuwer nodig, een iPad (3e generatie of nieuwer) of een iPod touch (5e generatie of nieuwer). HomeKit werkt al vanaf minimaal iOS 8.1, maar als je een nieuwere iOS-versie hebt, kun je gebruikmaken van een aantal extra’s. Bovendien heb je uiteraard geschikte HomeKit-apparaten voor in huis nodig. De HomeKit-app vind je meteen al op je iPhone, iPad of iPod Touch. Daarnaast heb je een eigen wifi-netwerk nodig en moet je gebruik kunnen maken van iCloud.

Als je een iPhone of iPad met iOS 9 of ouder hebt, kun je HomeKit alleen instellen via de app van de fabrikant. Op die manier heb je een stuk minder overzicht. We raden je dan ook aan HomeKit vooral te gebruiken met nieuwere modellen van de iPhone of iPad.

HomeKit-accessoire aanschaffen

Ten eerste dien je een geschikte HomeKit-accessoire aan te schaffen. Zonder deze apparaten kun je weinig bedienen. De meest goedkope manier om te kiezen voor een ‘hub’, is door een HomePod Mini aan te schaffen. Dat kan al vanaf 99 euro en je hebt dan meteen een apparaat in huis waarmee je alle ruimtes kunt bedienen. Vervolgens stel je de HomePod Mini in via je Woning-app. Er onderstaat dan meteen een HomeKit-huis, waaraan je ook andere accessoires kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan je slimme lampen of aan- uitschakelaar.

Uiteraard kun je ook kiezen voor andere geschikte HomeKit-apparaten. Zo hebben onder meer Philips, Tado, IKEA en Eve verschillende accessoires op de markt die geschikt zijn voor HomeKit. Sta je in de winkel en weet je niet precies of het apparaat wel geschikt is, bekijk dan of je het ‘Works with Apple HomeKit’ logo kunt vinden. Bij sommige apparatuur zoals Philips Hue of IKEA Tradfri heb je nog een aparte hub nodig, waardoor de kosten wel oplopen.

Scan de code met de Woning-app

Vervolgens scan je de code met de Woning-app. Op die manier wordt de accessoire aan je woning toegevoegd. Je vindt de code op het apparaat zelf of in de handleiding in de verpakking. Sommige apparaten kun je ook toevoegen via NFC of worden meteen herkend als je ze aan zet. Je hebt wel een iCloud-sleutelhanger nodig. Je kunt dit inschakelen door naar je Instellingen-app te gaan, op je naam te klikken, te kiezen voor iCloud en dan voor Woning te kiezen. Binnen de app kun je de code gemakkelijk scannen.

Siri-namen en ruimtes

Tijdens het toevoegen dien je Siri-namen in te stellen. Op die manier kun je Siri straks opdrachten geven. Zo kun je straks tegen Siri zeggen dat je ‘Stekkerdoos 1’ wilt in- of uitschakelen. Op die manier weet Siri precies waar je het over hebt. Bovendien is het ook gemakkelijker om het apparaat dan te herkennen. Vervolgens dien je het apparaat aan de gewenste ruimte toe te voegen. Zo kun je straks tegen Siri zeggen dat alle lichten in de woonkamer aangezet moeten worden. Met ruimtes kun je precies alle slimme stekkers en lampen zo instellen, dat deze bijvoorbeeld uit gaan als je weggaat. Daardoor heb je bovendien ook meer overzicht. Je kunt HomeKit namelijk ook bedienen als je niet thuis bent. Zo kun je onderweg naar huis alvast de verwarming aanzetten, zodat je in een warm huis aankomt.

Nodig je familie uit

Binnen HomeKit kun je ook je huisgenoten uitnodigen, zodat deze ook de lampen of de verwarming aan kunnen zetten. Als jij degene bent die HomeKit heeft ingesteld, blijf je de beheerder De andere leden worden alleen deelnemer, maar je kunt wel per persoon beheren wie een bepaald apparaat op afstand mag bedienen. Uiteraard is de eis wel dat diegene Apple-gebruiker is en dus beschikt over een iPhone of iPad.

Geef stemcommando’s

Vervolgens kun je beginnen met het geven van stemcommando’s. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Siri, doe de lichten bovenaan’ of ‘Doe het licht in de keuken uit’. Je kunt ook specifieker zijn, door bijvoorbeeld te vragen: ‘Stel het huis in op 19 graden’ of ‘Doe de printer op kantoor aan’. Dankzij het koppelen van apparaten aan ruimtes, weet Siri precies waar je het over hebt. Zo kun je gemakkelijk al je apparaten bedienen.

Extra mogelijkheden voor succesvol gebruik HomeKit, via iPhone of andere Apple apparaten

Er zijn ook extra mogelijkheden om HomeKit te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld scenes maken om apparatuur gemakkelijker te bedienen. Op die manier kun je ook instellen dat alle lampen aan moeten gaan als je bijna thuis bent. Scenes komen vooral goed van pas in combinatie met slimme stekkers en thermostaten. Hoe dat precies werkt, vind je op de website van Apple.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer