Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Een review van de iPhone SE. Veel lezers waren benieuwd naar onze ervaring met de nieuwe iPhone van Apple. Daarom hebben wij voor jullie een uitgebreide review geschreven over de iPhone SE. 

Deze uitgebreide review van de iPhone SE is opgebouwd uit: hardware, software, scherm en geluid, camera, prestaties en batterijduur. Aan het einde van deze review staat een samenvatting met de belangrijkste punten en de voor-en nadelen van de iPhone SE.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Hardware

De iPhone SE heeft het lichaam van een iPhone 5s en het denkvermogen van de iPhone 6s. Punt?

Nope. Dit was de conclusie van de reacties over de nieuwe iPhone. Enigszins klopt dit wel maar er is meer! Apple had een iPhone kunnen maken zoals de iPhone 6 maar dan in een kleinere body. Dit zou prijstechnisch voordeliger uitpakken voor Apple. Dat is dus niet gebeurd. Ik ben aangenaam verrast dat de A9 chip (met de M9 processor) verwerkt is in de iPhone SE. Later zal ik meer ingaan op de prestaties. 

De iPhone SE voelt niet aan als een tweedehandse iPhone maar als een businessclass toestel.

Design

Ook het design valt niet buiten de boot in vergelijking met zijn broer(tjes). De iPhone 5s is qua grootte en design nog een van mijn favorieten onder de iPhones. Daar komt nu dus een opvolger van met de iPhone SE. De nieuwe iPhone SE heeft een dezelfde fysieke specificaties en is licht en ligt makkelijk in mijn hand. Ook ben ik erg blij met de rose goude kleur die toegevoegd is aan het assortiment. De iPhone 5s had deze kleuroptie namelijk niet. Mocht je het design en de grootte van de oude iPhone 5s geweldig vinden, dan is dit de mobiel waar je van gaat houden.

design iPhone SE

Klein scherm iPhone SE?

Ik hoor je denken: ‘Maar hoe vind je dan de grote van het scherm?’ Ik kan mij best voorstellen dan veel mensen zullen moeten wennen aan het 4-inch formaat. We gingen van kleiner naar groter en groter en nu zijn weer even terug bij af. Eerlijk gezegd was het in het begin wel even wennen. Ik ga van een iPhone 6 naar een iPhone SE. Het is alsof ik een kleinere TV gekocht hebt. Is meer inch dan altijd beter? Dat is de hamvraag. Na hem een paar dagen in gebruik te hebben ben ik er totaal aan gewend.

Ik ga langzamerhand de positieve kanten van het kleinere scherm waarderen. Hij past beter in mijn broekzak en in mijn hand. In tegenstelling tot zijn grotere broer, de iPhone 6(s), kan ik in één beweging linksboven op het scherm tappen. Ook met mijn grote handen is de iPhone SE goed te bedienen en dat maakt de iPhone SE een kleine maar fijne telefoon.

Prijs iPhone SE

Persoonlijk vind ik de prijs erg scherp voor de kwaliteiten en mogelijkheden die de iPhone SE de gebruiker biedt. In onderstaand overzicht heb ik de goedkoopste iPhone SE prijzen op een rijtje gezet met daarbij de provider. Door via een van deze links te klikken steun je ook de iPhone.nl community :)

iPhone SE 16GB

iPhone SE 64GB

Scherm en geluid

Op naar het volgende onderwerp: Scherm en geluid. De iPhone SE beschikt over hetzelfde scherm als de iPhone 5s. Dit betekent dat de resolutie nog steeds 1136 x 640 is. Ik zie een duidelijk en helder scherm net zoals die op de iPhone 6s. De kleurentemperatuur is iets warmer maar ik merk verder weinig verschillen.

Ontbreken 3D Touch

De bekende 3D-Touch is niet verwerkt in deze kleinere iPhone. Is dat een gemis? Persoonlijk zeg ik nee. De meeste mensen gebruiken de 3D-Touch niet zo vaak als Apple had verwacht. Ik moet eerlijk toegeven dat het leuk was geweest als het in deze iPhone verwerkt was. Waarschijnlijk had Apple de prijs dan wel omhoog gegooid.

Speaker

Om het geluid en de speakers goed te testen heb ik het nummer ‘Crazy on the dancefloor van DJ Norman’ opgezet. Ik was positief verrast door de speaker die verwerkt zit aan de onderkant van de iPhone SE. De hoge en midden tonen komen luid en duidelijk naar voren. Echter zal je nog steeds de meegeleverde oortjes gebruiken moeten om echt van de muziek te kunnen genieten. 

Software

De iPhone SE wordt standaard geleverd met de laatste iOS 9.3 versie.

Night Shift

Wat mij direct opviel is de functie ‘Night Shift’. Hiermee wordt de kleurtemperatuur van de iPhone SE warmer, oranjegeel, op basis van omgevingslicht en het tijdsstip. Apple heeft dit idee duidelijk gestolen van apps zoals F.lux en Bright. Apple weerde zelfs deze apps uit de App Store om vervolgens zelf de functie toe te passen. Ruikt naar monopoly gedrag. Desalniettemin ben ik tevreden over de nieuwe functie van iOS 9.3. Ik kan zelf instellen wanneer ik wil dat Night Shift aan staat en hoe ‘warm’ de functie moet staan.

Night Shift iOS 9.3

Fijne workout buddy

Ohja en als je het nog niet weet kun met de iOS 9.3 update in de Health app al jouw voeding en trainingen bijhouden. Door de grootte van de iPhone SE is het ook een fijnere trainingsmaatje dan de iPhone 6s. Zowel tijdens het hardlopen als in de gym zit hij niet in de weg. Een kleinere telefoon zit toch iets minder in de weg.

Camera

Mocht je mijn iPhone 6s review nog niet gelezen hebben dan bij deze: ‘De camera is echt goed’. Na diverse testen zowel in de regen als met het heerlijke zonnetje kwam ik tot deze conclusie. De 12 megapixel camera van de iPhone SE voelt goed aan. Waar ik normaliter nogal veel problemen met het scherpstellen heb, deed de iPhone SE dit voor mij.

Alles wat je echt wilt weten is of de iPhone SE capabel is om goede en scherpe foto’s te schieten. Ik heb de camera de afgelopen dagen vergeleken met de 6s. De resultaten zijn nagenoeg hetzelfde. De iPhone 6s is iets beter als het gaat om actiefotografie en in een omgeving met weinig licht.

Selfiecamera

De frontcamera van de iPhone SE valt tegen met de zijn 1.2 megapixels. Selfies worden niet zo duidelijk en scherp als bij de iPhone 6s (5 megapixel frontcamera). Dankzij de ‘Retina Flash’, die het scherm laat oplichten, worden selfies toch nog acceptabel.

4K video optie

Maar goed ik kan meegaan zoals Apple het zegt: ‘Met de 12‑MP camera maak je schitterende foto’s en 4K-video’s. En Live Photos brengen je foto’s tot leven’. Dat doe ik niet. De mogelijkheid om 4K video’s te bewerken gaat niemand doen. Als je nagaat dat Netflix maar een aantal series uitzend in 4K zegt dat al genoeg. Er is gewoon nog niet genoeg vraag en aanbod naar. Zeker als je kiest voor de 16GB SE variant zal je niet snel video’s schieten in 4K kwaliteit vanwege de opslagruimte. Met het oog op de toekomst zal dit, naar alle waarschijnlijk, wel een gewenste functie zijn. Op dit moment heb ik er niks aan.

4K video iPhone SE

Prestaties 

De iPhone SE heeft sterkere performance dan zijn ‘oude’ uiterlijk doet vermoeden. Zoals ik in de inleiding als aangaf is de A9-chip een zeer welkome verrassing. Met zijn 2GB RAM geheugen is dit een prettige combinatie om de iPhone SE soepel te laten werken. Ik merkte het vooral aan het switchen tussen schermen en het surfen in applicaties. De laatste keer dat Apple een 4-inch telefoon uitbracht, de iPhone 5c, viel deze tegen vanwege de prestatie. Ik kan met een gerust hard zeggen dat jullie daar deze keer niet bang voor hoeven te zijn.

Batterijduur

Ik vind zelf dat Apple altijd zeer omslachtig doet als het gaat om de batterijduur van nieuwe iPhones. Ik was bezorgd. De goede specificaties betekenen vaak een aanslag op de batterijduur. Als jij mij kent weet je dat ik veel mail, surf en veel muziek stream via mijn iPhone. Oefff wat was ik blij toen ik merkte dat de batterij van de iPhone SE zelfs langer dan één dag meegaat. Je leest het goed méér dan een dag. Ik trok de iPhone ‘s ochtends om 7 uur uit de lader en 14 uur stond de teller op 18% batterij over. Ik ben zeer tevreden! De iPhone SE heeft overigens de beste batterijduur, die ik getest heb, van alle iPhones in de afgelopen twee jaar.

Voordelen en nadelen iPhone SE

Voordelen nadelen iPhone SE

Samenvatting

Ook al wist ik dat de iPhone SE zou komen en alle geruchten uiteindelijk klopten ben ik blij verrast. De iPhone SE van Apple heeft mij positief verrast. Buiten de 4K video mogelijkheid en de 16GB versie zijn alle specificaties zeer gewenst.  Is er nog steeds een markt voor kleinere telefoons? Is het design wel geschikt anno 2016? Op beide vragen kan ik ja beantwoorden. Ik heb de iPhone nu een paar dagen en zelfs het 4-inch scherm went. De kleinere iPhone SE is fijner met sporten en past beter in mijn broekzak. De camera is te vergelijken met die van de iPhone 6s en is scherp op momenten waar ik het niet had verwacht. De prijs is scherp voor de capaciteiten die de iPhone SE biedt. Omdat ik een grote fan ben van de iPhone 5s ben ik zeer blij dat Apple dit ding op de markt heeft gebracht. De iPhone SE voelt zeker niet aan als een tweedehandse iPhone maar als een businessclass toestel.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer