Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De Apple iPhone 8 en iPhone X hebben een aantal zeer sterke verschillen maar lijken tegelijkertijd ook erg veel op elkaar. Lees hier de verschillen en overeenkomsten die deze iPhones hebben.

iPhone 8 tegenover de iPhone X

Op 12 september 2017 presenteerde Apple officieel de iPhone 8, 8 Plus én de iPhone X (spreek uit als iPhone ‘tien’). Mocht je je huidige telefoon willen inruilen voor een van deze drie nieuwe iPhones dan wil je uiteraard weten welk model jou het beste ligt. Om jou een antwoord te geven op deze vraag hebben wij de meest gevraagde modellen naast elkaar gezet: iPhone 8 versus iPhone X.

De iPhone 8 Plus is voor een aantal redenen minder aantrekkelijk voor het grote publiek. Hierbij kun je denken aan het grote formaat (5,5-inch) dat het lastiger maakt om hem te bedienen met kleine vingers maar ook moeilijker in iedere broekzak past. 

Lees ook: Bekijk hier de laagste losse iPhone 8 prijzen

Tip (!): Abonnementen met iPhone 8 vergelijken op prijs

Afmetingen

Zoals we hierboven als vermeldt hadden zijn de iPhone 8 en iPhone X een stuk kleiner dan de iPhone 8 Plus. De afmetingen van de iPhones zijn: 

 • De iPhone X is 14,36 cm lang bij 7,09 cm breed en 0,77 cm dik;
 • De iPhone 8 is 13,84 cm lang bij 6,73 cm breed en 0,73 cm dik.

Conclusie; de iPhone 8 is zowel dunner als smaller maar het scheelt niet veel. Want wat is nou een halve centimeter verschil in lengte en minder dan dit in breedte? Precies, bijna niet merkbaar.

Het gewichtsverschil tussen beide iPhones is ook niet opmerkelijk veel:

 • De iPhone X weegt 174 gram;
 • De iPhone 8 weegt 148 gram. 

Hierbij moeten we wel zeggen dat het toch wel 26 gram in gewicht scheelt. Neem als voorbeeld dat een klein lepeltje suiker zo’n 4 gram weegt en het verschil zo’n 7 lepeltjes zijn. Ben je op zoek naar de kleinste iPhone dan is er geen significant verschil tussen beide iPhones. Echter raden wij dan aan om een blik te werpen op de iPhone SE. Dit kleinste iPhone model is, met een gewicht van 113 gram, 12,38 cm lang en 5,86 cm breed.

iPhone X versus iPhone 8 afmetingen 

Schermgrootte

Een van de op het oog meest significante verschil tussen de iPhone 8 en X is de grootte van het scherm. De iPhone X heeft namelijk een veel groter actief beeldscherm:

 • De iPhone X heeft een 5,8-inch Super Retina HD scherm (nieuw);
 • De iPhone 8 heeft en 4,7-inch Retina HD scherm.

Hierbij komt gelijk een van de kritiekpunten voor de iPhone X om de hoek kijken. Sommige journalisten vinden de inkeping bovenin het scherm de iPhone X niet mooier maken. Voor Apple heeft dit echter puur functionele doeleinden, daar waar de frontcamera en gezichtsherkenning in verwerkt zijn.

Schermkwaliteit

Een van de andere grote verbeteringen die de iPhone X meeneemt ten opzichte van de iPhone 8 is het nieuwe Super Retina HD scherm (oled-scherm). 

 • Het scherm van de iPhone X heeft TrueTone, 2436x1125 resolutie (458 ppi) met een contrastratio van 1.000.000:1.
 • Het scherm van de iPhone 8 heeft een Retina-scherm, 1334x750 resolutie (326 ppi) met een contrastratio van 1400:1.

Op basis hiervan kunnen we wel concluderen dat de iPhone X een veel betere beeldkwaliteit heeft ten opzichte van de iPhone 8. Leuk feitje; Apple heeft de naam Retina gekozen vanwege het aantal pixels dat een mens kan zien gelijk staat met het aantal pixels van het Super Retina HD scherm.

iPhone X camera versus iPhone 8 camera

Om met de deur in huis te vallen; beide iPhones hebben een 12-megapixel camera. Echter zijn er wel een aantal verschillen tussen beide camera’s. 

De iPhone X heeft, net zoals de iPhone 8 Plus, een dubbele camera op de achterkant van het toestel. Hiermee kunnen er mooie foto’s/video’s worden geschoten met diepteaffecten en blurry achtergronden. De iPhone X (en 8 Plus) hebben beide een optische zoom die wel tot 10x kunnen inzoomen. De iPhone 8 kan bijvoorbeeld ‘maar’ 5x inzoomen en mist dus de dubbele camera.

Wil je graag de meest spectaculaire foto’s en video’s schieten met je telefoon dan raden wij de iPhone X of 8 Plus aan. Interesseert deze functionaliteiten jou minder en heb je geen idee waar ik het over heb als ik zeg: ‘Het bokeh effect’ dan voldoet de iPhone 8 zonder meer. 

Selfiecamera

Niet te vergeten zijn de selfiecamera’s op de iPhone X en 8. Op de iPhone 8 vind je een 7-megapixel frontcamera met Retina Flash net zoals op de iPhone 8 Plus. De iPhone X heeft daarentegen een frontcamera met 7MP TrueDepth en de opties Portretmodus (en Portret licht). TrueDepth technologie maakt de gezichtsherkenning (Face ID) mogelijk op de iPhone X.

iPhone X selfiecamera

Homeknop mist op iPhone X

Een van de grootste verschillen tussen de iPhone X en de iPhone 8 is toch wel de missende homeknop op de X. Apple heeft besloten om de welbekende ronde homeknop te vervangen voor een andere manier van ontgrendelen en navigeren. Houd je wel van een verandering? Ga dan zeker voor de iPhone X. Op de iPhone 8 en 8 Plus is de oude vertrouwde homeknop nog wel te vinden.

Face ID versus Touch ID

Zoals ik hierboven al vertelde is de homeknop, en waaronder Touch ID, vervangen door een andere manier van ontgrendelen op de iPhone X: Face ID. Met de nieuwe optie Face ID kun je de iPhone X ontgrendelen door er alleen al naar te kijken. Even wennen voor de meesten onder ons. Hierbij ging de demo van Apple tijdens de officiële presentatie ook nog eens faliekant fout. *Uit latere berichten bleek dat de iPhone X niet goed was ingesteld tijdens de Apple Keynote*. Apple vertelde ook nadrukkelijk dat Face ID een stuk veiliger is dan Touch ID.

Face ID iPhone X

Specificaties iPhone X versus iPhone 8

Bovenstaande verschillen tussen de iPhone X en iPhone 8 zullen het meest voor jou betekenen echter mogen deze niet ontbreken:

Kleuren

 • iPhone X: Spacegrijs / Ziler
 • iPhone 8: Goud / Zilver / Spacegrijs 

Opslagruimte

 • iPhone X: 64GB / 256GB
 • iPhone 8: 64GB / 256GB

Waterbestendig

 • iPhone X: IP67 onder IEC standaard 60529
 • iPhone 8: IP67 onder IEC standaard 60529

Processor (Chip)

 • iPhone X: A11 Bionic chip met M11 coprocessor
 • iPhone 8: A11 Bionic chip met M11 coprocessor 

Batterij

 • iPhone X: Kan 2 uur langer door dan de iPhone 7
 • iPhone 8: Kan even lang mee als de iPhone 7 

Draadloos opladen

 • iPhone X: Draadloos opladen (werkt ook met Qi opladers met externe aanbieders)
 • iPhone 8: Draadloos opladen (werkt ook met Qi opladers met externe aanbieders)

Prijs iPhone X en iPhone 8

De iPhone 8 is sinds 15 september verkrijgbaar in Nederland en is zowel met abonnement als los toestel verkrijgbaar. Dit geldt ook voor de iPhone X alleen heeft Apple de daadwerkelijk lancering uitgesteld tot 27 oktober 2017. Er is daarnaast een verschil in prijs tussen de iPhone X en iPhone 8. Bekijk hier de laatste prijzen van beide toestellen:

Losse iPhone 8 / X

> Bekijk hier de laagste losse iPhone 8 prijzen

> Bekijk hier de laagste losse iPhone X prijzen (vanaf 27 oktober in de pre-order)

 

iPhone X / 8 met abonnement

> Bekijk hier de laagste prijzen voor een iPhone 8 met een abonnement

> Bekijk hier de laagste prijzen voor een iPhone X met een abonnement

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer