Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je iPhone opnieuw opstarten? Soms kan je iPhone weleens vastlopen of heb je onverklaarbare problemen. Vooral als je aan het beta testen bent op je iPhone of als je uit het niets geen verbinding meer hebt met je provider, kan het opnieuw opstarten van je iPhone veel problemen verhelpen. Er is een verschil tussen het opnieuw opstarten van je iPhone en het ‘geforceerd herstarten’, zoals Apple dat noemt. In principe kun je altijd eerst proberen of opnieuw opstarten het probleem verhelpt. Als dat niet het geval is, kies je voor het geforceerd herstarten van je iPhone. Hoe dat moet, is afhankelijk van het model iPhone dat je hebt.

iPhone opnieuw opstarten

Heb je een gek probleem met je iPhone? Soms kan opnieuw opstarten wonderen doen. Maar hoe je dat doet, is per iPhone verschillend. Bovendien is opnieuw opstarten iets anders dan ‘geforceerd herstarten.’ Begin altijd eerst met het opnieuw opstarten. Als dat de problemen niet verhelpt, of als je iPhone nog steeds vastloopt, kun je het best kiezen voor ‘geforceerd herstarten.’ Maar hoe doe je dat precies?

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Opnieuw opstarten van de iPhone X of nieuwer

Bij problemen kun je eerst proberen je iPhone normaal opnieuw op te starten. Heb je een iPhone X of nieuwer? Dan is de manier om je iPhone opnieuw op te starten anders dan je gewend bent van de oudere modellen. Volg hiervoor de volgende stappen:

 • Houd de zijknop van je iPhone en één van de volumeknoppen tegelijkertijd vast;
 • Er verschijnt een schuifknop op je scherm;
 • Sleep de schuifknop van links naar rechts. In deze schuifknop staat de tekst ‘uitschakelen’;
 • Wacht totdat de iPhone volledig is uitgeschakeld;
 • Houd een pauze van vijf seconden;
 • Druk de zijknop weer in en wacht totdat het Apple logo verschijnt;

Opnieuw opstarten van een oudere iPhone

Heb je een oudere iPhone, zoals een iPhone 8 (Plus) of ouder? Dan zijn de stappen net even anders:

 • Houd de zijknop ingedrukt totdat er een schuifje verschijnt waarmee je het toestel uit kunt zetten;
 • Sleep de schuifknop van links naar rechts;
 • Als de iPhone is uitgeschakeld, kun je door de zijknop weer in te drukken de iPhone weer aanzetten.

Geforceerd herstarten op de iPhone

Heeft het opnieuw opstarten niet geholpen, of zie je het schuifje om de iPhone uit te zetten niet omdat je iPhone compleet is vastgelopen? Geen paniek, ook dan is er een manier om dit probleem te verhelpen. Het is dus niet nodig te wachten totdat je batterij volledig is leeggelopen. Apple heeft hiervoor een functie toegevoegd die ‘Geforceerd herstarten’ heet. Als je je iPhone gaat geforceerd herstarten, verlies je verder geen data. Ook hier geldt dat de procedures verschillen per toestel.

Harde reset vanaf de iPhone 8 (Plus) of nieuwer

Heb je een iPhone 8 of nieuwer? Dan is het geforceerd herstarten nog best lastig. Het vergt enige oefening totdat je de truc in de vingers hebt. Heb je het eenmaal door, dan is het niet meer lastig om dit in het vervolg nog een keer te doen. De onderstaande handelingen gelden voor de iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone 11, 12 en iPhone 13. Ook de iPhone SE 2020 kun je op deze manier resetten:

 • Druk op de volume-omhoogknop;
 • Laat deze weer los;
 • Druk meteen op de volume-omlaagknop;
 • Laat deze weer los;
 • Houd de zijknop van de iPhone ingedrukt totdat het beeld uitgaat en het Apple logo weer verschijnt.

Je moet dus behoorlijk snel reageren, omdat anders je iPhone de knoppen niet reageert en het geforceerd herstarten niet werkt. Het is best mogelijk dat je dit een paar keer moet proberen, voordat je het in de vingers hebt.

Harde reset voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Heb je nog een iPhone 7 of een iPhone 7 Plus? Bij dit model werkt het geforceerd herstarten net iets gemakkelijker. Dat werkt als volgt:

 • Druk op de volume-omlaagknop en houd ook de powerknop ingedrukt;
 • De iPhone sluit af en start vanzelf opnieuw op. Houd de knoppen nog even vast;
 • Als het Apple logo verschijnt, laat je de knoppen weer los.

Deze manier werkt alleen op de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. Heb je een nog ouder model? Dan is er een andere manier om een harde reset uit te voeren.

Geforceerd herstarten bij de iPhone 6S, iPhone SE en ouder

Ben jij één van de iPhone-gebruikers die zijn iPhone echt volledig opgebruikt en dan pas een nieuwe koopt? Dan is het mogelijk dat je nog een iPhone 6S, een iPhone SE of een ouder model hebt. Het geforceerd herstarten van deze modellen werkt net iets anders dan je gewend bent van de nieuwere modellen.

In plaats van de vergrendelknop en de volumeknop in te drukken, gebruik je bij de iPhone SE, iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6S een andere manier om de iPhone geforceerd te herstarten. Zo werkt dat:

 • Houd de aan/uitknop vast en druk tegelijkertijd op de homeknop;
 • Houd deze gedurende een paar seconden vast;
 • Het Apple logo verschijnt nu weer op je scherm;
 • Laat de knoppen los.

Daarna is je iPhone volledig geforceerd opnieuw opgestart. Let op: het is belangrijk dat je de knoppen los laat zodra je het Apple logo ziet. Als je dat niet doet, zet je de iPhone onbedoeld in DFU-mode. Met deze mode kun je je software opnieuw installeren via iTunes. Heb je per ongeluk DFU-mode ingeschakeld? Houd dan de uitknop vast en zet de iPhone daarna weer aan.

Waarom een andere methode voor de iPhone 7 en 8?

Vraag je je af waarom de bovenstaande manier niet werkt bij de iPhone 7 en 8, terwijl deze ook een homeknop hebben? De homeknop van deze toestellen wordt via de software van de iPhone aangestuurd. Als je iPhone is vastgelopen, weet je iPhone niet dat je deze knoppen aan het indrukken bent. Er zit geen hardware onder die het indrukken registreert. De homeknop is bij deze modellen namelijk een sensor in plaats van een echte knop. Het hard resetten is om deze reden onmogelijk als je dat op dezelfde manier als bij oudere iPhones zou doen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste stappen voor ieder model doorloopt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer