Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Hoewel de iPhone één van de veiligste toestellen in de wereld is met de kleinste kans op virussen, is het toch mogelijk dat de gegevens die je op je iPhone hebt opgeslagen of ergens hebt ingevoerd bij criminelen belanden. Vaak worden gevoelige gegevens zoals creditcardgegevens dan door cybercriminelen verhandeld op het dark web. Het dark web is een afgesloten deel van het internet. Hoewel het dark web ook wordt gebruikt door journalisten om hun privacy te waarborgen, gebruiken cybercriminelen dit afgesloten deel van het internet vaak voor hun ‘louche activiteiten’.

Verhandelen van gegevens is lucratieve business

Het verhandelen van buitgemaakte gegevens is een lucratieve business. Volgens ExpressVPN blijkt uit eigen onderzoek dat een hacker zo’n 20 tot 30 dollar overheeft voor een buitgemaakte creditcard. Als je inlogt op een crypto platform en daarvan je gegevens uitlekken, is het voor cybercriminelen helemaal een lucratieve business. Die inloggegevens zijn volgens de dark web prijsindex van ExpressVPN tot wel 300 dollar waard. Al je inloggegevens kunnen dus tegen hoge prijzen verhandeld worden.

Bovendien verhandelen de cybercriminelen onderling ook websites die lijken op dat van het CJIB of de Belastingdienst. Zo ben je sneller geneigd om je gegevens in te vullen, die dan door de criminelen kunnen worden misbruikt.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Beveiliging op je iPhone

iOS-apparaten hebben de beste beveiliging in vergelijking met andere toestellen. Dat komt vooral doordat je alleen apps op je iPhone kunt installeren die uit de App Store komen. Deze apps worden eerst door Apple gekeurd voordat je deze kunt downloaden. Bovendien kunnen apps niet zomaar wijzigingen in iOS aanbrengen en je wordt regelmatig op de hoogte gesteld van aangepaste privacyrechten. Met een iPhone ben je dus het beste beveiligd tegen het weglekken van gegevens naar het dark web. Toch kan het wel gebeuren dat je gegevens van je iPhone op het dark web belanden.

Wat is het dark web?

Het dark web is een verborgen onderdeel van het internet. Deze websites vind je niet zomaar met een traditionele zoekmachine. Dit deel is niet zomaar in te zien voor het grote publiek. Over het algemeen wordt het dark web vaak geassocieerd met criminele activiteiten. Dat klopt ook, want het gebeurt vaak dat er drugs op verhandeld wordt of dat je er gemakkelijk aan wapens komt. Maar het dark web is niet altijd illegaal. Zo wordt het verborgen internet ook gebruikt door bijvoorbeeld klokkenluiders en journalisten. Meestal heb je daarvoor speciale software nodig.

Afluisteren van je iPhone

Het is mogelijk dat je door in te loggen op onbeveiligde wifi-netwerken kunt worden afgeluisterd. Log dus nooit zomaar in op het gratis netwerk van de koffiecorner, het restaurant of het hotel. Als je geen moeite hoeft te doen om in te loggen, dan hoeven criminelen dat ook niet. Op die manier kunnen hackers je gegevens onderscheppen en ontsleutelen. Zo kunnen je gegevens uiteindelijk op het dark web belanden.

Geliefde informatie

Met name je rijbewijsgegevens, een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort is veel waard op het dark web. Daarom doe je er goed aan om jezelf goed te beschermen. Log dus niet zomaar in op openbare netwerken. Apple geeft bovendien een melding als je wachtwoord betrokken is bij een datalek. Het is dan goed om meteen je wachtwoord te veranderen. Gebruik bovendien ook niet op alle websites hetzelfde wachtwoord. Dankzij de handige ingebouwde wachtwoordmanager van iOS kun je een wachtwoord laten genereren en deze opslaan in je digitale sleutelhanger.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer