Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Onze moderne smartphones kun je het best omschrijven als persoonlijke computers op zakformaat. We regelen onze bankzaken via onze telefoon, voeren intieme gesprekken en bewaren al onze foto’s erop. Toch hebben veel mensen nog steeds de neiging om hun telefoons minder goed te beschermen dan hun laptop of pc. Apple heeft de iPhone daarom voorzien van een aantal ingebouwde beveiligingsopties.

Apple heeft met iOS een behoorlijk solide besturingssysteem gecreëerd. Sommige beveiligingsopties zijn al automatisch ingebouwd. Andere opties kun je via het menu ‘Instellingen’ eenvoudig inschakelen of configureren.

Ontgrendelen

Om je iPhone te ontgrendelen, moet je een cijfercode invoeren. Doe jezelf en je data een plezier en kies een code die niet voor de hand ligt. Vermijd codes als ‘000000’of ‘123456’. Dergelijke codes staan bovenaan het lijstje van cybercriminelen die toegang proberen te krijgen tot je telefoon en alle data die erop staan.

Je kunt de cijfercode heel eenvoudig wijzigen. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Face ID en toegangscode’ of ‘Touch ID en toegangscode’ als je een oudere versie van de iPhone hebt. Als je je huidige code intypt, krijg je een nieuw menu te zien. Klik op ‘wijzig toegangscode’ om een nieuwe, unieke code in te voeren.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Vergrendelen

Je kunt zelf instellen na hoeveel tijd je telefoon vergrendeld wordt. Het is zelfs mogelijk om je telefoon ‘nooit’ te vergrendelen. Dit moet je natuurlijk koste wat kost vermijden. Hoe sneller je je telefoon laat vergrendelen, hoe beter. Om dit te configureren, ga je weer naar het menu ‘Instellingen’. Klik op ‘Beeldscherm en helderheid’ en vervolgens op ‘Automatisch slot’. Selecteer ’30 seconden’ of minimaal ‘5 minuten’, maar kies nooit voor ‘nooit’.

Gegevens wissen

Mogelijk behoor je al langere tijd tot de groep van iPhone-gebruikers. Door je oude iPhone te vervangen door een nieuwere versie, neem je alle data van je oude telefoon mee naar je huidige smartphone. Dat kan handig zijn, maar het neemt ook ontzettend veel ruimte in beslag. Bovendien zul je de meeste foto’s en andere data al opgeslagen hebben in je iCloud. En berichten die vijf jaar oud zijn, zul je waarschijnlijk toch nooit meer openen.

Je kunt de gegevens op je iPhone op twee manieren wissen. Met de eerste optie laat je je iPhone alle berichten na een bepaalde tijd automatisch wissen. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen’ en selecteer je ‘Berichten’. Onder ‘Berichtgeschiedenis’ vind je de optie ‘Bewaar berichten’. Je zult merken dat deze optie automatisch op ‘permanent’ staat. Verander dit naar ’30 dagen’ of  ‘1 jaar’.

Met de tweede optie worden alle gegevens van je telefoon gewist wanneer iemand herhaaldelijk een verkeerde code intoetst. Hiervoor kies je in het Instellingen-menu voor de optie ‘Face ID en toegangscode’ dan wel ‘Touch ID en toegangscode’. Na het intoetsen van je toegangscode, scroll je helemaal naar beneden tot je ‘Wis gegevens’ ziet. Als je deze optie inschakelt, worden alle gegevens automatisch gewist als er 10 keer een foute code werd ingevoerd.

Unieke wachtwoorden

De ingebouwde keychain van iOs slaat automatisch al je wachtwoorden op. Met iOs 12 is een nieuwe functie ingevoerd. Vanaf nu kun je ook zien welke wachtwoorden je meerdere keren hebt gebruikt voor verschillende websites. Als er bij een website sprake is van een datalek, kunnen ook je wachtwoorden gelekt worden. Dat betekent dat cybercriminelen met het gelekte wachtwoord toegang kunnen krijgen tot meerdere accounts. Het is dus altijd raadzaam om voor elke website een nieuw en uniek wachtwoord te kiezen.

Om te achterhalen welke wachtwoorden je voor welke websites hebt hergebruikt, ga je naar het menu ‘Instellingen’. Selecteer ‘Wachtwoorden’ en vervolgens ‘Beveiligingsadvies’. Hier krijg je een overzicht van websites met hergebruikte wachtwoorden. Door op ‘Wijzig wachtwoord op website’ te klikken, kun je het meteen aanpassen.

Safari

Nu je de instellingen hebt aangepast, rest de vraag hoe je het veiligst kunt surfen op het internet. De standaardbrowser van de iPhone is Safari en dit is ook meteen de meest veilige browser. Apple heeft Safari uitgerust met functies om je privacy te beschermen, waar andere browsers niet aan kunnen tippen.

Als je geen enkel risico wil lopen, schakel je een VPN in. Een VPN zorgt voor encryptie van al het internetverkeer en anonimiseert je IP-adres. Je kunt kiezen voor een gratis VPN, maar voor de prijs van twee kopjes koffie per maand kun je ’s nachts op twee oren slapen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer