Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Misschien wist je het nog niet, maar WhatsApp is onderdeel van Facebook. Verbeter je privacy en zorg voor ontkoppeling van Facebook en WhatsApp. Hoe je dit doet? In dit artikel lees je alles over Facebook en WhatsApp ontkoppelen en uitzetten.

WhatsApp deelt gegevens met Facebook

Facebook is een social media platform dat advertenties toont. WhatsApp verzamelt gegevens, maar dit is volgens het bedrijf zelf niet om relevante advertenties op Facebook te tonen. Het wil met de gegevens de services en functies verbeteren. Het is onbekend of WhatsApp in de toekomst gegevens gaat gebruiken om advertenties te tonen.  Gelukkig kun je ervoor kiezen om de koppeling naar Facebook uit te zetten. Dit kan op twee verschillende manieren.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Facebook en WhatsApp ontkoppelen via WhatsApp

Zorg dat je eventuele nieuwe servicevoorwaarden en het privacybeleid niet zomaar accepteert. Lees eerst wat de voorwaarden inhoudt. Je hebt dan eventueel de keuze om de koppeling met Facebook uit te zetten. De meesten zijn echter akkoord gegaan met de bijgewerkte servicevoorwaarden.

Het is niet altijd duidelijk welke gegevens WhatsApp verzamelt, maar dit zijn onder andere locatiegegevens, camera en foto’s. Een en ander is afhankelijk van je eigen instellingen. Je moet WhatsApp altijd toestemming geven voor het gebruik van de camera. Kijk ook even goed naar je telefooninstellingen. Geef je applicaties toestemming om jouw locatie te delen? Mogelijk deel je deze dus ook met WhatsApp.

Ben je het niet eens met de verwerking van je persoonlijke gegevens op WhatsApp? Dan kun je hier bezwaar tegen maken. Neem hiervoor contact op met het volgende e-mailadres: [email protected]. Het is belangrijk om je volledige naam, e-mail adres en telefoonnummer in te vullen. Daarnaast moet je duidelijk maken tegen welke gegevensverwerkende activiteit en waarom je bezwaar maakt.

Facebook en WhatsApp koppeling uitzetten via Facebook

Facebook voegt diverse websites en apps aan je Facebook profiel toe. Deze koppelingen moeten de gebruikservaring vergroten. We kunnen ons voorstellen dat je hier niet op zit te wachten en onnodige koppelingen wilt verwijderen. Dit doe je volgens onderstaande stappen:

  • Log in op je Facebook profiel
  • Ga naar instellingen
  • Tik op apps en websites

Je ziet nu een overzicht van apps en websites waarmee je informatie deelt. Selecteer de apps en websites die je wilt ontkoppelen en tik of klik vervolgens op de knop verwijderen.

Je zult merken dat WhatsApp hier niet tussen stond. Dit komt omdat je Facebook en WhatsApp niet aan elkaar kunt koppelen. Het gaat alleen maar om het delen en verwerken van gegevens tussen deze twee diensten.

Telefoonnummer en andere informatie blijft privé

Of je nu wel of niet Facebook en WhatsApp ontkoppelt, hoe zit het eigenlijk met je privacy? WhatsApp deelt je telefoonnummer en andere informatie weliswaar met Facebook, maar dit staat niet openbaar. Inhoud van berichten wordt dankzij de versleuteling niet gedeeld. Je kunt toestemming voor het delen weigeren of intrekken. Hierdoor krijg je op Facebook geen advertenties te zien op basis van jouw WhatsApp gegevens. Ook krijg je dan geen vriendsuggesties te zien op basis van jouw WhatsApp contactpersonen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer