Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

15 juni 2017 werd in telecomwereld als een heuse mijlpaal gezien; de roamingtarieven binnen de europese lidstaten werden afgeschaft. Lees in dit artikel wat de roamingtarieven binnen en buiten Europa precies inhouden.

Afschaffing van de roamingkosten

Roamingkosten op het bellen, sms’en en mobiel internetten binnen Europese lidstaten is vanaf half juni afgeschaft. Dit betekent dat het gebruik van je mobiele telefoon aanzienlijk goedkoper wordt zodra je Nederlands grondgebied verlaat.

Het werkt zo. Normaliter betaal je een bepaald bedrag om gebruik te maken van de zendmasten en antennes van je huidige provider. Logischerwijs heb je hiervoor een bepaald abonnement afgesloten met een hoeveelheid sms’jes, belminuten en mobiele data. Als je in het verleden met dit abonnement een stap over de Nederlandse grens zette, dan ging je automatisch gebruik maken van andere zendmasten en antennes. Hier krijg je dan ook het welbekende sms’je, in de trant van ‘Welkom in België’ etc.  Echter is het ‘roamen’ van data op andere zendmasten en antennes niet gratis.

Hierbij kwamen destijds de ‘roamingkosten’ om de hoek kijken. Jouw provider betaalt hiermee een bepaald bedrag aan de andere Europese provider. Hierover hadden ze onderling al prijsafspraken gemaakt, waardoor jij precies wist wat je zou gaan betalen per MB, SMS en belminuut. Bij sommige abonnementen en providers kon dit bedrag aardig oplopen, met alle gevolgen van dien… Vanuit Brussel kwam daarom de oproep om deze roamingkosten af te schaffen voor álle landen die lid zijn van de Europese Unie. We hadden namelijk al het vrije handelen in goederen, geld en personen dus waarom niet kosteloos gebruik kunnen maken van de mobiele telefoon in het buitenland? Sinds half juni zijn deze extra roamingkosten dus afgeschaft en vastgelegd in de verordening 2120/2015. Politici in Brussel noemen het ook wel: ‘Roam Like At Home’.

Huidige regels voor roaming binnen Europa

Er zitten wel een aantal kantregels aan het nieuwe beleid voor roaming in het buitenland. Bel je bijvoorbeeld uit Nederland naar een vriend(in) in het buitenland, dan mogen er nog wel extra kosten worden gerekend. Ook geldt bij onbeperkte databundels dat er een limiet is verbonden aan het aantal GB dat verbruikt mag worden. Dit verschilt per provider. Raadpleeg de website van je provider voor actuele informatie.

Fair Use policy

Daarnaast wilt men voorkomen dat burgers goedkopere abonnementen gaan afsluiten in een ander land en er vervolgens in hun eigen land gebruik van gaan maken. De ‘Fair Use Policy’ is hiervoor bedacht, met als regel dat er een stabiele verbinding met een land moet zijn, mocht men zich voor een langere periode in een land bevinden. Dit is belangrijke informatie voor expats, buitenlandse studenten en reizigers die langer dan vier maanden data verbruiken in het buitenland. Voor deze gevallen kan er maximaal 4 cent per gebelde minuut en 1 cent per MB extra worden gerekend.

Qoute: ‘The general rule is that as long as you spend more time at home than abroad, or you use your mobile phone more at home than abroad, you can roam at domestic prices when travelling wherever in the EU. This is considered a fair use of roaming services.’

Deelnemende landen

De landen van die deel uitmaken van de nieuwe regels zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden. In deze landen kun je vanaf 15 juni gebruikmaken van je eigen bundel. Zwitserland en een aantal Balkan-landen doen helaas niet mee!

Huidige regels voor roaming buiten Europa

Voor het gebruik van internet, SMS en belkosten gelden de regels van voorheen nog steeds. Bekijk in het onderstaande interactieve overzicht per bestemming wat jij betaalt. Ga je toch per ongeluk over je bundel heen, dan kunnen providers maximaal € 60,50 aan kosten rekenen. Wij raden daarom altijd aan om Wi-Fi te gebruiken, daar waar het kan althans.

Roaming aanzetten op je iPhone

Het kan zo zijn dat je in verleden altijd de internetverbinding in het buitenland uitzette. Slimme keus, maar dat hoeft nu niet meer. Om roaming te activeren en in te schakelen ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Roaming aan

Toe aan een nieuwe iPhone? - vergelijk alle prijzen van iPhone toestellen

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer