Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Als je binnen de Europese Unie reist, dan hoef je je niet druk meer te maken over roamen in het buitenland. Bij een redelijk grote bundel of zelfs onbeperkt, kun je tot wel 50 GB per maand in het buitenland gebruiken. Hoeveel GB je van je bundel in het buitenland mag gebruiken, staat aangegeven in de bundelvoorwaarden van je provider. In principe kun je roaming in binnen- en buitenland dus standaard aan zetten. Maar als je bijvoorbeeld naar Cuba vliegt, kun je rekenen op een stevige rekening als je in het buitenland gaat rekenen. Je bundel is namelijk alleen binnen de Europese Unie geldig. Dus is het goed om te weten hoe je roaming op je iPhone in het buitenland aan en uit kunt zetten.

Roamingkosten voorkomen

Buiten de Europese Unie kost internetten op je iPhone nog steeds veel geld. Dat komt doordat je gebruikmaakt van dataroaming. Wil je voorkomen dat je onverhoopt wordt opgezadeld met een hoge rekening voor het verbruik buiten bundel? Dan kun je het best voor vertrek dataroaming op je iPhone uitschakelen. Op die manier kun je voorkomen dat je veel te veel betaalt voor internetten of het bekijken van content via streamingdiensten. Door dataroaming uit te schakelen heb je geen internet meer in het buitenland. Houd er rekening mee dat je in het buitenland binnen de EU de optie juist aan wilt zetten, omdat je anders niet in het buitenland kunt internetten. Hoe doe je dat?

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Dataroaming inschakelen en uitschakelen op een iPhone

Binnen de Europese Unie betaal je dankzij een verdrag van de Europese Unie geen kosten meer voor het buiten bundel bellen of internetten. Ga je dus bijvoorbeeld naar Duitsland of België? Dan kun je dataroaming met een gerust hart aan laten staan. Controleer wel van tevoren je bundelvoorwaarden, zodat je zeker weet hoeveel data je binnen de EU mag gebruiken. Buiten de EU of in andere gebieden betaal je nog steeds flink voor het gebruik buiten je bundel. Bij sommige aanbieders in het buitenland kan dat flink in de papieren lopen. In de VS is het heel normaal om 10 euro per 100 MB te betalen. Dat wordt al snel een dure grap.

Wil je dat voorkomen, dan kun je het best controleren of roaming in het buitenland wel of niet aan staat. Doe dat het liefst al voor vertrek, zodat je iPhone geen verbinding kan maken met het datanetwerk van de buitenlandse provider. Ga daarvoor naar ‘Instellingen’ en klik vervolgens op ‘Mobiel netwerk.’ Klik vervolgens op het submenu ‘Opties mobiele data.’ Hier zie je vervolgens een schakelaar staan genaamd ‘dataroaming.’ Als de schakelaar groen is en naar rechts staat, staat dataroaming aan. Geen probleem als je naar landen binnen de Europese Unie gaat. Maar daarbuiten is het beter om de schakelaar over te halen naar links, zodat dataroaming uitstaat. Voor het mobiel internetten is het eigen land maakt het niet uit. Alleen internetten in het buitenland wordt met deze functie geblokkeerd.

Alternatieven voor dataroaming

Binnen de Europese Unie kun je ook niet meer roamen als je dataroaming uitschakelt. Ga je dus naar één van onze buurlanden, dan kun je dataroaming het best van tevoren even inschakelen. Sta je in Duitsland en heb je geen idee waarom je wel kunt bellen, maar niet internetten? Dan komt dat waarschijnlijk doordat je dataroaming hebt uitgeschakeld. Schakel deze weer in en je hebt zo weer verbinding. Maar als je op vakantie bent in de Verenigde Staten, hoe kun je dan alsnog internetten zonder mobiel internet?

Er zijn verschillende manieren om op internet te komen in het buitenland. Er zijn veel gratis openbare wifi-netwerken die je gratis mag gebruiken. Denk bijvoorbeeld bij filialen zoals de McDonalds of de Starbucks. Onthoud wel dat anderen ook toegang tot het netwerk kunnen krijgen en je dataverkeer mogelijk af kunnen luisteren. Je doet er dus goed aan om van tevoren in een VPN te installeren en te gebruiken.

Wist je dat je ook van tevoren een buitenlandbundel bij je provider af kunt sluiten? Je weet dan precies hoeveel data je in het buitenland mag verbruiken. Bovendien staan de tarieven van tevoren al vast, zodat je geen nare verrassingen krijgt. De goedkoopste manier om alsnog mobiel internet te verkrijgen in het buitenland, is door lokaal een prepaid simkaartje te kopen. Zo koop je in de VS bijvoorbeeld een prepaid kaart van T-Mobile om tegen hun tarieven alsnog mobiel te internetten. Let wel; in niet alle landen is het mogelijk om een prepaidkaartje te kopen, zonder dat je identiteitskaart wordt geregistreerd. De prepaidkaarten worden vaak misbruikt voor oplichting of ergere misdrijven.

Zeker weten dat je geen hoge kosten krijgt

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, weet je zeker dat je flink wat kosten zult maken. Zorg er daarom voor dat je jezelf niet onbewust verrast door per ongeluk de dataroaming aan te laten staan. Controleer voor vertrek je instellingen. Je kunt trouwens ook nog een andere functie in het buitenland gebruiken; de vliegtuigmodus. In het vliegtuig naar je eindbestemming heb je deze functie toch al gebruikt. Als je even geen telefoon wilt terwijl je op city trip bent, kun je de iPhone in deze modus zetten. Zo kun je niet worden gestoord en het scheelt ook enorm op het verbruik van de batterij. Je kunt wel wifi inschakelen, zodat je toch even snel je mail kunt checken.

Let wel: als je vliegtuigmodus inschakelt, ben je telefonisch tijdelijk niet meer bereikbaar. Wil je zeker weten dat je echt geen mobiele data meer kunt gebruiken? Ga dan naar de instellingen op je iPhone en klik op ‘mobiel netwerk.’ Kies vervolgens voor ‘mobiele data’ en schakel deze volledig uit. Op deze manier kun je nog wel bellen of gebeld worden. Je kunt alleen geen data meer gebruiken. Samen met de optie om dataroaming uit te zetten weet je zeker dat je echt geen verbinding kan maken met het mobiele internet. Zo weet je zeker dat je geen data zult gebruiken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer