Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Ben je je foto’s kwijt op je iPhone? Kun je dit herstellen: het antwoord is ja, en wij leggen je uit hoe. Uh oh, je hebt net foto’s gemaakt van je nieuwe huisdier of die prettige vakantie, maar nu ben je een paar foto’s kwijt. Of je hebt zelf foto’s verwijderd uit je fotoalbum op je iPhone, maar bent nu bang dat je die foto’s voorgoed kwijt bent. Goed nieuws: in veel gevallen kun je je foto’s op je iPhone terughalen. Maar de vraag is wel wanneer je de foto hebt verwijderd. Een foto komt in een speciale bewaarmap terecht als je deze op je iPhone verwijdert. De foto’s zijn dan nog niet echt weg. Daardoor kun je binnen 30 dagen naar je prullenbak op het toestel gaan en de foto’s terug toveren. Maar wacht je langer, dan ben je te laat en zijn je foto’s weg. Het kan ook gebeuren dat je je foto’s kwijt bent geraakt toen je de software van je iPhone hebt hersteld.

Gewiste iPhone foto’s terugzetten

Als je de iPhone regelmatig gebruikt om foto’s te maken, is de kans groot dat je een keer een foto verwijdert die je eigenlijk niet had willen verwijderen. Heb je per ongeluk de verkeerde foto’s verwijderd, dan kun je deze gemakkelijk terughalen. Je foto’s zijn namelijk nog niet echt weg. Als je een foto selecteert en op het prullenbakje klikt, komt de foto namelijk terecht in een bewaarmap die ‘Prullenbak’ of ‘Recent Verwijderd’ heet. Dat geldt trouwens ook voor video’s. Als je dus je beeldmateriaal per ongeluk hebt verwijderd, kun je naar de ‘Onlangs Verwijderd’-map gaan op je iPhone. Hier vind je een overzicht van alle beeldmateriaal dat je de afgelopen 30 dagen hebt verwijderd.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Eén gewiste foto terugzetten

Heb je een foto een paar dagen geleden gewist, maar heb je daar nu spijt van of was het de verkeerde foto? Dan is er zeker geen reden voor paniek, want je kunt je foto gemakkelijk weer terugvinden en terugzetten. De kans is groot dat je foto namelijk niet echt weg is. Door de volgende stappen uit te voeren, kun je meteen je foto weer terug toveren.

  • Open de Foto’s-App op je iPhone;
  • Tik op het tabblad ‘Albums’;
  • Klik op ‘Recent Verwijderd’;
  • Heb je de gewenste foto gevonden? Tik dan op de foto en druk vervolgens op ‘Zet terug’. Deze optie vind je onderin het beeldscherm.

Hierna is de geselecteerde foto weer teruggezet in je galerij. Als het al even geleden is dat je de foto hebt gemaakt, dien je wat verder naar boven te scrollen. Apple zet je foto namelijk terug naar de datum waarop je de foto hebt gemaakt. Daardoor kan het zijn dat de foto verder bovenin staat. De foto staat dus niet meteen weer onderaan in je overzicht. Dit werkt ook op de iPad.

Alle foto’s van je iPhone terugzetten

Heb je tijdens een opruimsessie meerdere foto’s verwijderd? Ook deze foto’s kun je op vrijwel dezelfde manier weer terugzetten naar je Foto-overzicht. De laatste stap in het proces is net even anders. Je kunt de foto’s namelijk tegelijkertijd selecteren. Op die manier hoef je niet steeds iedere foto aan te klikken en deze handmatig terug te zetten. Dit kun je gemakkelijk in één keer doen.

  • Open de Foto’s-App op je iPhone;
  • Tik op het tabblad ‘Albums’;
  • Klik op ‘Recent Verwijderd’;
  • Wil je meerdere foto’s tegelijkertijd terugzetten, klik dan op ‘Selecteer’ bovenaan het scherm;
  • Vink nu alle foto’s aan die je terug wilt zetten en druk vervolgens rechts onderin op ‘Zet terug’.

Let op: deze manier om gewist beeldmateriaal terug te halen, werkt alleen als je binnen 30 dagen na het verwijderen het materiaal weer terugzet. Als je langer wacht, worden de foto’s wel echt verwijderd en kun je deze niet zomaar meer terughalen. Je foto of video is dan definitief verwijderd.

Heb je een back-up?

Zie je geen foto’s of video’s meer staan onder ‘Recent verwijderd’, bijvoorbeeld omdat het langer dan 30 dagen is geleden dat je de foto hebt verwijderd? Dan is de kans groot dat je deze op je iPhone niet meer terug zult vinden. Je bent dan aangewezen op andere manieren. Als je bijvoorbeeld Dropbox hebt, kan het zijn dat je foto’s en video’s automatisch naar deze dienst zijn geüpload. Bekijk daarom eens of je foto daar nog op staat. Is dat niet het geval, controleer dan alle andere apparaten waarmee je foto’s uitwisselt. Bijvoorbeeld aan de hand van Google Foto’s. Je kunt eventueel ook je vrienden en familie vragen of zij de foto nog hebben.

Het is ideaal als je reservekopieën aan hebt staan. Er wordt dan regelmatig een back-up gemaakt naar je iCloud-account. Zeker als je een betaald iCloud-account hebt, kan dit de moeite waard zijn. Je kunt dan een reservekopie terugzetten om al je foto’s weer terug te zetten. Let op: zorg er dan wel voor dat je binnen Finder op Mac of in iTunes op Windows alleen ‘Foto’s’ geselecteerd hebt. Anders worden alle instellingen overschreven en raak je mogelijk je nieuwere foto’s en apps weer kwijt.

Controleer je iCloud

Goed om te weten: de iPhone heeft standaard een instelling genaamd ‘Fotostream’ aan staan. Daardoor worden al je foto’s en video’s automatisch gedeeld met iCloud. Heb je onlangs Fotostream uitgezet en ben je nu al je foto’s en video’s kwijt? Dan is er een grote kans dat je deze nog terug kan vinden op je iCloud-account. Log daarom even op je Mac of Windows in op iCloud en bekijk onder ‘Foto’s’ of je je beeldmateriaal daar nog terug kunt vinden. Heb je het materiaal gevonden? Dan kun je deze eenvoudig downloaden en via AirDrop weer op je iPhone zetten.

Mocht je echt alle manieren geprobeerd hebben, dan kun je wellicht nog kijken op je sociale media zoals Instagram of Facebook of je daar je foto’s terug kunt vinden. Maar vaak zijn deze bestanden wel onderhevig aan compressie en is de kwaliteit niet meer zo mooi als het origineel.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer