Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De ‘opladen uit’ melding op je iPhone, en wat je gemakkelijk kunt doen. Probeer je je iPhone op te laden? Dan kan het voorkomen dat je een melding op je smartphone ziet naast de batterij. Deze melding toont de fout ‘opladen uit’. Daarbij geeft het toestel wel aan dat er een kabel is aangesloten op het toestel, maar dat de iPhone de batterij niet oplaadt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je deze melding te zien krijgt. De oorzaak kan bijvoorbeeld liggen bij een kapotte kabel, een vies laadslot of een probleem met de software. Hoe los je dit probleem het gemakkelijkst op?

Tips om problemen met iPhone opladen te voorkomen

In sommige gevallen krijg je bij het laden van je iPhone of iPad te melding ‘opladen uit’ te zien. Dat betekent dat de iPhone wel weet dat er een kabel is aangesloten op de telefoon, maar dat het niet mogelijk is om de batterij op te laden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je deze melding precies krijgt te zien. We hebben een paar tips om dit probleem op te lossen op een rijtje gezet.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Problemen met de bekabeling

Het zou maar zo kunnen zijn dat je je iPhone niet kunt opladen omdat het probleem bij de kabel ligt. Bij problemen met opladen is vaak de eerste gedachte dat het aan het toestel zelf ligt. Dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Probeer de kabel eerst eens op een andere iPhone aan te sluiten. Het is ook mogelijk om een andere kabel op je eigen iPhone aan te sluiten. Door deze testen uit te voeren, kun je uitsluiten dat er een probleem is met de kabel. De oplaadkabels van de iPhone krijgen tijdens hun levensduur behoorlijk wat te verduren. De kans op een draadbreuk is daarmee behoorlijk groot. Zelfs de kabels die Apple zelf meelevert gaan regelmatig stuk.

Het kan ook gebeuren dat je een kabel gebruikt die niet is goedgekeurd door Apple. Apple geeft namelijk certificeringen aan Lightning-kabels. Gebruik je een niet goedgekeurde kabel van een derde partij? Dan kan het gebeuren dat de iPhone het laden uitschakelt. De kabels zijn dan van slechte kwaliteit. Apple laat daarom een speciale chip in de kabels inbouwen. Kabels die niet gecertificeerd zijn, leveren vaak een melding op dat de kabel niet is goedgekeurd. Koop je een goedkope kabel, dan kan dit dus de oorzaak zijn dat je iPhone niet wil opladen. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een oplaadkabel met een MFI-keurmerk.

Controleer je oplader

Het probleem ligt niet altijd bij je iPhone of bij de kabel. Je neemt je oplader overal mee naartoe en daardoor kan het gebeuren dat de oplader kapot gaat. In de stroomadapter zit techniek en het kan gebeuren dat de techniek ermee ophoudt. Dit kan ertoe leiden dat je een melding op je iPhone krijgt waarbij ‘opladen uit’ verschijnt. Dat betekent dat er wel spanning op de kabel staat, maar er onvoldoende spanning is om het toestel op te laden. Je kunt eventueel een Lightning-kabel aansluiten op een andere oplader of je computer om te checken of het aan de oplader ligt.

Heb je helemaal geen stroom op de oplader? Controleer dan of de schakelaar van je stekkerblok wel aan staat. Laadt je iPhone niet op en heb je alles gecontroleerd? Dan ligt het misschien toch aan je iPhone.

Problemen met iPhone uitsluiten

Een iPhone verzamelt in de loop van de tijd best wat stof en vuil. Je doet bij de melding ‘opladen uit’ er goed aan om even de Lightning-poort van het toestel te controleren. Het kan gebeuren dat er vuil in de laadpoort zit. Soms is even hard blazen in de poort de oplossing. In andere gevallen kun je bijvoorbeeld ook een houten tandenstokertje gebruiken om het meeste vuil weg te poetsen. Het gebeurt relatief vaak dat je deze melding ziet omdat de kabel niet voldoende contact kan maken met de aansluiting en daardoor je telefoon niet oplaadt.

Met aceton of schoonmaakmiddel kun je de Lightning-aansluiting weer goed schoonmaken. Het is ook mogelijk om je nagel te gebruiken. Gebruik geen schurende middelen, want daarmee maak je de aansluitpoort kapot. Zorg ervoor dat je bij het gebruik van een tandenstoker niet je aansluitpunten beschadigt. Als je te veel op de aansluitpunten drukt, kunnen deze buigen en zal je iPhone niet meer opladen.

Perslucht gebruiken

Je kunt uiteraard ook proberen om stof uit je aansluitpunt te verwijderen met perslucht. Als je een beetje lucht in de aansluiting blaast, kan het stof losgaan. Daarna hoef je alleen maar even met je iPhone te schudden om het vuil uit de poort te halen. Het is daarbij wel belangrijk dat het tuitje van het busje goed in de iPhone aansluiting past. Mocht het je toch niet lukken om vuil en stof uit je aansluiting te halen, dan kun je dit beter niet zelf doen. De medewerkers van de Apple Store helpen je graag verder om zonder beschadigingen het opladen op je iPhone weer aan de praat te krijgen.

Even geduld

Soms zie je de melding ‘opladen uit’ maar tijdelijk. Als je iPhone helemaal leeg is, zul je helemaal geen melding zien. In sommige gevallen zal ook het scherm niet meteen aangaan en lijkt het dus net alsof er helemaal niks gebeurt tijdens het opladen. Even geduld kan soms de beste remedie zijn om te problemen met het opladen op te lossen. In sommige gevallen kan de melding ‘opladen uit’ na een paar minuten verdwijnen. Als je iPhone helemaal leeg is, duurt het een paar minuten totdat het scherm weer aan gaat.

Kun je tijdelijk niet meer opladen omdat er te veel vuil in je poort zit, maar je momenteel niet naar een winkel kunt om dit schoon te laten maken? Dan kun je door draadloos op te laden je iPhone toch nog gebruiken. Op die manier kun je de vervelende melding meestal tijdelijk omzeilen. Je kunt vanaf de iPhone X draadloos opladen met MagSafe. De Lightning-poort heb je dan niet meer nodig. Het is geen echte oplossing voor je probleem, maar wel handig als je snel je iPhone nodig hebt en deze toch nog even moet opladen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer