Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Meerdere betrouwbare geruchten wijzen uit dat de iPhone 8 een gezichtsscanner krijgt. Deze vernieuwing is officieel gepatenteerd door Apple en hierdoor weten wij hoe de techniek zal gaan werken.

Gezichtsscanner patent door Apple

Apple doet altijd zeer geheimzinnig over de patenten die aangevraagd worden. Zo lekken er regelmatig patenten uit maar reageert Apple hier nooit op. Ook het aanvragen van nieuwe producten en merknamen wordt uiterst zorgvuldig mee omgegaan.

Het gezichtsscanner patent is eigenlijk al ingediend in 2013, ontdekt door AppleInsiders, waarin werd beschreven hoe mobiele apparaten in de toekomst gezichten konden herkennen. Ook werd er duidelijk vermeld dat de techniek achter dit patent het mogelijk zou moeten maken om bepaalde apps hiervoor uit te sluiten. Denk hierbij aan je ING-app waar je een wachtwoord in moet voeren voordat je toegang hebt. Zou dit in de toekomst via gezichtsherkenning gebeuren dat is dit zeer gevoelig voor fraude.

Bekijk ook deze pagina: iPhone toestellen op prijs vergelijken

gezichtsherkenning patent van apple

iPhone 8 hardware geschikt voor gezichtsherkenning

Zoals in de afbeelding hierboven te zien is zijn er diverse (3D) cameralenzen nodig om de techniek überhaupt te kunnen gebruiken. Al dan niet toevallig komt er in de nieuwe iPhone 8 , iPhone 8 Plus en iPhone X een 3D-camera, met de bijbehorende hardware, die exact nodig zijn voor de gezichtsherkenning. Hierbij kun je denken aan de speciale VCSEL-laser, die al eerder genoemd werd voor de iPhone 8.

Lees ook: Apple neemt Realface over, experts in gezichtsherkenning

Zo werkt de gezichtsherkenning

Zodra je de camera op je gezicht richt maakt de iPhone een foto. Deze legt het toestel visueel naast een 3D-scan die je bij het instellen van de iPhone hebt gemaakt. Deze scan bestaat uit een scan van lichtsensoren, infraroodsensoren en 3D-systeem om een duidelijk beeld vast te leggen van de eigenaar. Vervolgens probeert de iPhone een match te vinden tussen de ogen, kin en neus van beide scans. Is dit een succesvolle match dan ontgrendelt de iPhone. 

Alle sensoren werken overigens totaal onafhankelijk van elkaar. Dit moet de betrouwbaarheid garanderen om het systeem waterdicht te maken. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand een foto van jouw gezicht voor de camera houdt en daarmee jouw persoonlijke gegevens kan inzien. Zal dit in de toekomst de prettig werkende Touch ID vervangen? Wat denk jij?

Tip: Abonnementen met iPhone op prijs vergelijken

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer