Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het is een vaak gestelde vraag onder journalisten en andere mensen die hun telefoongesprekken op willen nemen; kun je een telefoongesprek opnemen op je iPhone? Net als bij een Android toestel is dit mogelijk. Je hebt daarvoor een aantal apps tot je beschikking en er is ook een mogelijkheid om het op te lossen met een accessoire. Voordat je telefoongesprekken gaat opnemen, moet je eerst weten of dat wel of niet zomaar mag. We gaan ervan uit dat je eerlijk bent en dat je de gesprekken niet gaat publiceren. Als je het gesprek voor jezelf opneemt, heb je een aantal legale mogelijkheden.

Telefoongesprekken met je iPhone opnemen

Een telefoongesprek met je iPhone opnemen komt wel vaker voor. Bijvoorbeeld als je een interview gaat houden omdat je journalist bent. Het is dan heel gebruikelijk om gesprekken op te nemen en het later nog eens terug te luisteren. Bovendien is het bij studies als Journalistiek zelfs verplicht om transcripties van de gesprekken te maken. Je moet dan woord voor woord alles uit kunnen schrijven. Ook als je bijvoorbeeld een gesprek hebt met een zorgprofessional, kun je je gesprek opnemen. In ieder geval heb je een aantal opties tot je beschikking. Bijvoorbeeld door een app te gebruiken of een accessoire te gebruiken. Maar eerst moet je weten wat wel of niet mag.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Mag je zomaar een gesprek opnemen?

Je mag inderdaad een gesprek opnemen op je iPhone. Maar daar zijn wel een paar regels aan gebonden, zegt het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens. Als je bijvoorbeeld een bedrijf belt, hoor je expliciet dat gesprekken worden opgenomen. Zo’n bedrijf mag een gesprek terugluisteren om medewerkers te trainen. Bovendien worden die gesprekken ook opgenomen om een klacht te kunnen behandelen als je het oneens bent met de medewerker.

Als privépersoon mag je een gesprek opnemen, maar daarvoor zou je alleen al vanuit fatsoensnormen even om toestemming moeten vragen. Als je iemand wil interviewen, is het eerder regel dan uitzondering dat je netjes om toestemming vraagt. Gesprekken opnemen is niet verboden, maar je moet wel opletten dat je degene zijn privacy waarborgt. Dat betekent dat je de gesprekken niet mag publiceren of aan anderen laten horen. Ze zijn alleen voor jezelf bedoeld.

Apps voor telefoongesprekken opnemen

Voor je iPhone zijn er een paar apps waarmee je telefoongesprekken mee op kan nemen. iOS heeft zelf geen optie om een telefoongesprek op te nemen. Je kunt natuurlijk een microfoon gebruiken en die voor je speaker leggen. Maar de geluidskwaliteit is niet al te best en het maakt het uitschrijven van transcripties best lastig. Houd er rekening mee dat je gesprekken opneemt voor jezelf en niet voor publicatie. Daarom zijn gesprekken met een hoge geluidskwaliteit niet nodig. Werk je bij de radio? Dan kun je beter je telefoongesprek opnemen met de daarvoor bedoelde software zoals VoxPro. Opnemen op je iPhone kan met verschillende apps.

TapeACall

TapeACall doet precies wat het belooft; telefoongesprekken opnemen. Je kunt de meeste apps maar een korte tijd gratis gebruiken. Daarna moet je per maand gaan betalen voor wat je verbruikt. Dat is bij deze app niet anders. Je kunt zowel inkomende als uitgaande oproepen opnemen. De opname zet je vervolgens op je Dropbox of andere opslagdienst. Daarna kun je de opname delen via bijvoorbeeld iMessage. Let op; je mag de opname niet zomaar publiceren of met anderen delen. En houd er rekening mee dat TapeACall graag wat persoonsgegevens van je verzamelt.

Deze app is er ook in een Lite-versie. Deze app kun je gratis gebruiken. Na een week gebruiken betaal je een paar euro per week. Het gebruik van de app is daarmee zeker niet gratis. Je kunt ook kiezen voor TapeACall Pro. Je betaalt dan meteen een som geld, maar kunt de app voorgoed gebruiken.

Call Recorder

Call Recorder maakt het mogelijk om telefoongesprekken op te nemen. Dat geldt voor beide kanten, zowel inkomend als uitgaand. Als je ophangt, stopt het opnemen van het gesprek en kun je de opname meteen terugluisteren. Je kunt de opname daarna ook naar je MacBook of iPad sturen. De betaalde versie van de app biedt je een onbeperkt aantal opnames. We raden je aan om eerst even de gratis proefperiode te proberen voordat je een betaald abonnement neemt.

De app wisselt ook regelmatig van naam. Tegenwoordig heet de app RecMyCalls en deze wordt nog steeds uitgegeven in de App Store.

Skype gebruiken

Wist je dat je ook heel gemakkelijk op Skype een telefoongesprek kan opnemen? Er verschijnt wel een melding voor degene die je belt. Je kunt dus beter eerlijk zeggen dat je een opname maakt. Stiekem gesprekken opnemen is er daardoor niet bij (maar dat is sowieso niet de bedoeling). Skype is een goede oplossing als je wat minder technisch bent. Houd er wel rekening mee dat als je uit belt naar een telefoonnummer, je daarvoor Skypetegoed nodig hebt. Je kunt dus niet met Skype gesprekken opnemen die je via je iPhone en provider voert.

Accessoires

Je kunt ook telefoongesprekken opnemen met hardware. Ideaal als je niet per maand wilt betalen voor het gebruik van een app. Er zijn verschillende accessoires die het mogelijk maken. Gebruik bijvoorbeeld Photofast Call Recorder. Dit is een audiorecorder met opnameknop die je aansluit op de Lightningpoort van je iPhone. Vervolgens kun je verschillende apps gebruiken om gesprekken op te nemen. Nadat je de opname afsluit, krijg je een m4a-bestand. Deze kun je opslaan op je iPhone of op een MicroSD-kaart.

Deze accessoire is de enige die je kunt gebruiken voor het opnemen van gesprekken. Andere hardware is in Nederland niet verkrijgbaar. Je kunt wel hardware uit het buitenland halen, maar daar betaal je weer importrechten over als het apparaat niet uit de EU komt. Je kunt ook met Koolertron gesprekken opnemen. Dit zijn oordopjes die een ingebouwde opnamefunctie hebben. Wel een nadeel, ze zijn moeilijk te vinden bij de verschillende Nederlandse en Belgische webwinkels. Wil je een telefoongesprek op je iPhone opnemen, dan zit je waarschijnlijk toch vast aan het betalen van een maandelijks abonnement van één van de apps.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer