Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Een virus op je iPhone is niet alleen vervelend maar het kan er ook voor zorgen dat privacy gevoelige gegevens verloren gaan of gestolen worden. Daarom is het belangrijk om een virus te voorkomen of bij besmetting direct in actie te komen (en het virus op je iPhone te verwijderen). Bekijk hieronder wat je moet doen bij een virus op je toestel.

Zo weet je of er een virus op je iPhone staat

Je hebt het niet altijd in de gaten wanneer je iPhone met een virus besmet is. Dit kan lange tijd onopgemerkt blijven, dit is dan ook gelijk het gevaar van een virus.

Het is belangrijk om aan te merken dat iPhones met het iOS besturingssysteem over het algemeen niet tot nauwelijks vatbaar zijn voor virussen. Wel kun je te maken krijgen met malware. Heb je een Android toestel dan kan deze wel besmet raken met een virus. Dit komt omdat Android een open source besturingssysteem is en hierdoor kwetsbaarder.

Een virus of malware op je toestel herken je vaak doordat je smartphone niet goed reageert, trager wordt of dat er vreemde dingen op het toestel gebeuren. Het kan dat apps vaak crashen, dat het dataverbruik toeneemt of dat je pop-upmeldingen van adware ontvangt.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Hoe komt een virus op je smartphone terecht?

Het vaakst komt een virus, malware of andere schadelijke software via zogenaamde nepapplicaties binnen. Gelukkig controleren iTunes en de Google Play Store regelmatig op nep applicaties. Toch kan het voorkomen dat je buiten iTunes of de Play Store om een applicatie (app) downloadt en installeert. Dit noem je ook wel een jailbreak. Op deze manier kan schadelijke software op het toestel terechtkomen.

Juist daarom is het belangrijk om alleen voor vertrouwde applicaties te gaan. Wil je een onbekende applicatie downloaden doe dit dan altijd via de officiële iTunes of de Google Play Store.

De beveiliging die iOS toevoegt

Het besturingssysteem van Apple (iOS voor smartphones) plaatst applicaties altijd in een zogenaamde sandbox. Hiermee zijn de applicaties afgesloten van andere apps of het besturingssysteem. Dit betekent dat apps geen gegevens uit het besturingssysteem of andere apps kan halen maar hier ook geen toegang tot heeft.

Android werkt met een vergelijkbaar systeem. Omdat het Android besturingssysteem hier minder streng mee omgaat komt het nogal eens voor dat applicaties toch controle kunnen krijgen over andere applicaties. Op de eindstreep is een iPhone met het iOS dus veiliger en veel minder gevoelig voor virussen en malware.

Wanneer je iPhone toch geïnfecteerd is met een virus

Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen die Apple neemt komt het toch wel eens voor dat een iPhone geïnfecteerd raakt met een virus. Het probleem met een virus is dat het je besturingssysteem (gedeeltelijk) overneemt. Zo kan de iPhone zich aanmelden voor betaalde diensten waardoor jouw rekening oploopt.

Het kan ook dat de geïnfecteerde iPhone telefoongesprekken opneemt of de camera activeert. Deze opnames worden naar hackers gestuurd die jou hiermee confronteren en chanteren. Soms worden heel wat persoonsgegevens verzameld waaronder ook bankgegevens of je locatiegegevens.

In het ergste geval wordt er losgeld gevraagd om je iPhone of de gegevens weer vrij te geven. Het is gelukkig vrij eenvoudig om een virus van een iPhone te verwijderen. Dit doe je zo:

  • Open de Safari browser
  • Ga naar instellingen
  • Wis van hieruit de geschiedenis en websitedata
  • Schakel de iPhone helemaal uit
  • Schakel de iPhone weer in

Wanneer dit niet werkt kun je de iPhone herstellen met een eerder gemaakte reservekopie. Wanneer ook dit niet werkt of je hebt geen reservekopie kies dan voor een herstel naar fabrieksinstellingen.

Antivirus voor je iPhone: verwijderen van een virus niet meer nodig, als je het voorkomt

Net als voor computers heb je ook antivirus software voor iPhones en Androidtoestellen. Het enige dat je hoeft te doen is het antivirusprogramma voor de iPhone te downloaden. Doe dit uiteraard wel via iTunes en niet via een website of een onbekende aanbieder. Antivirus software zorgt in ieder geval voor een extra beveiligingslaag waardoor je iPhone nog beter beschermd blijft tegen virussen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer