Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

IPhones draaien op besturingssysteem iOS, iets wat bekend staat om zijn hoge mate van veiligheid. Hierdoor komt het weinig voor dat er beveiligingsproblemen ontstaan. Kan een iPhone gehackt worden? Hoe goed de beveiliging ook is, in specifieke gevallen kan een hacker er toch doorheen breken. In dit geval is het belangrijk om direct actie te ondernemen.

De veiligheid van iOS

IOS is veiliger dan Android, dat is een feit. Dit komt omdat het Android mobiele besturingssysteem open source software is: iedereen heeft er toegang tot. iOS is door Apple zelf ontwikkeld en biedt een hoge mate van privacy en veiligheid.

Ondanks deze uitstekende veiligheid is het de gebruiker zelf die uiteindelijk bepaalt hoe goed beschermd de iPhone is. Apps van derden (via een omweg) downloaden is bijvoorbeeld al een handeling die de veiligheid omlaag brengt.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Kan een iPhone gehackt worden?

Veel iPhone gebruikers kiezen een iPhone omdat dit veilig en betrouwbaar is. Toch kan een iPhone gehackt worden. Vaak ligt het aan jezelf maar soms is er sprake van een beveiligingslek. In dit laatste geval moet Apple het probleem snel oplossen.

Om antwoord te geven op de vraag of een iPhone gehackt kan worden: ja maar het komt weinig voor. Android smartphones worden vaker gehackt.

Zo weet je of je iPhone gehackt is

Er zijn een aantal zaken die verraden of je iPhone gehackt is. Worden er bijvoorbeeld apps gedownload waarvan je zeker weet dat je dit niet zelf hebt gedaan? Mogelijk is je iPhone gehackt. Vraag voor de zekerheid of iemand anders aan je iPhone heeft gezeten en iets heeft gedownload.

Ook wanneer je toestel uit zichzelf belt, sms’jes verstuurt of e-mails verzendt dan is de kans aanwezig dat dit door een hacker komt. Kijk ook regelmatig naar je scherm: zie je hier vreemde dingen verschijnen en verdwijnen zonder dat je het scherm aanraakt? Wees dan zeker op je hoede.

Oorzaak van hacken: je bent het zelf schuld

Soms ben je zelf de veroorzaker van een hack, bijvoorbeeld omdat je niet gecontroleerde apps downloadt. In principe staat Apple dit niet toe maar er zijn altijd manieren om de regels van het bedrijf te omzeilen. Via jailbreaken worden er dan andere apps gedownload en op de iPhone geïnstalleerd. Leuk om betaalde apps gratis binnen te krijgen maar je kunt er ook schadelijke software mee binnenhalen.

Jailbreaken is onder iPhone bezitters erg populair maar brengt een hoop risico met zich mee. Mocht het toestel door jailbreaken niet meer goed werken dan vervalt je recht of garantie.

Op een niet vertrouwde link geklikt

Je bezoekt een website of ontvangt een e-mail waar je een link in tegenkomt. Je klikt hierop want het ziet gewoon heel betrouwbaar uit. Helaas kan het voorkomen dat je op een onbetrouwbare link klikt. Je wordt misschien doorgeleid naar een valse website maar het kan ook dat er op dat moment software op je iPhone terechtkomt.

Gelukkig heeft Apple middels iOS hier een beveiliging tegen ingebouwd maar het kan altijd voorkomen dat het toch misgaat. Wanneer je op een onbetrouwbare link klikt is het aan te raden om je besturingssysteem direct te updaten. Mochten zich problemen met de iPhone voordoen dan is het verstandig om naar een Apple Store te gaan.

Een onveilig wifi netwerk

Over het algemeen zijn de wifinetwerken in Nederland redelijk tot goed betrouwbaar. In het buitenland weet je dit niet altijd zeker, maar ook in eigen land kan een openbaar wifinetwerk onveilig zijn. Door verbinding te maken met een onbetrouwbaar wifi netwerk kunnen anderen je wachtwoord achterhalen of een virus op je iPhone installeren.

Vaak komen hierdoor privacygevoelige gegevens op straat te liggen. Ben je verbonden geweest met een onbetrouwbaar wifinetwerk, stel dan al je wachtwoorden opnieuw in.

Een beveiligingslek in het besturingssysteem

Heel soms is er sprake van een beveiligingslek in het mobiele besturingssysteem. Gelukkig lost Apple dit over het algemeen snel op. Heb je problemen met de iPhone, neem dan contact op met een Apple Store.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer