Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Last van een WhatsApp virus op je smartphone? Verwijder gevaarlijke WhatsApp virussen en schadelijke iOS apps. Ontdek meer over de gevaren en gevolgen van een virus en waarom je hier écht iets aan moet doen. Dit artikel geldt niet alleen voor iOS- maar zeker ook voor Androidgebruikers.

WhatsApp virus iPhone

Herken tijdig of je iPhone een virus heeft. Eerder werd gedacht dat iPhones goed bestand waren tegen virussen en malware. Helaas is dit niet langer het geval en worden virussen onder andere via WhatsApp verstuurd. Het gaat hier altijd om een whatsapp-bericht met een link erin. Het bericht lijkt heel aanlokkelijk. Zo staat er bijvoorbeeld in dat je je vrienden op WhatsApp kunt bespioneren, maar dan moet je wel eerst op de link klikken. Of je kunt de nieuwste emoij’s downloaden of een filmpje bekijken, ook weer via een link.

Klik je op de link, dan moet je een programma installeren. Dit is geen onschuldig programma maar een virus. Zodra het virus op jouw telefoon staat, wordt dezelfde boodschap naar alle mensen in je WhatsApp lijst verstuurd. Hoe je een WhatsApp virus herkent? Heel simpel:

 • Je krijgt van verschillende mensen de melding dat je hen een (nep)bericht hebt gestuurd
 • Je ziet mogelijk veel reclame of ongewenste pop-ups
 • Er verdwijnen cryptomunten uit je digitale wallet
 • Mogelijk is er ingebroken in je e-mail of zijn wachtwoorden veranderd

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Meest voorkomende WhatsApp virussen

Er zijn verschillende WhatsApp virussen actief. Eén hiervan is het WhatsApp spraakbericht. Het gaat hier om een trojaans virus. Het bericht bevat een link om een spraakbericht af te spelen. Wie hierop klikt komt op een website terecht waar de bezoeker wordt overgehaald om kwaadaardige programma’s te installeren. Deze programma's zijn besmet met andere virussen.

Het WhatsApp Ghost CTRL virus verspreidt zich niet alleen via WhatsApp maar ook via andere programma’s. Na het installeren van een namaak WhatsApp applicatie kunnen hackers informatie verzamelen. Dit betreft de contactenlijst, sms-berichten, de locatie en complete logboeken. Mogelijk kunnen hackers ook de camera en de microfoon van de smartphone bedienen.

Een bericht ontvangen over het aflopen van de WhatsApp proefperiode? Trap hier niet in, dit bericht is oplichterij. Slachtoffers wordt gevraagd om hun bankgegevens door te geven. Dit kan je uiteindelijk duur komen te staan.

WhatsApp virus verwijderen

Het is belangrijk om een whatsapp virus zo snel mogelijk te verwijderen. Heb je per ongeluk op een link geklikt en is je telefoon besmet met een virus, trojan of worm? Doorloop de volgende stappen:

 • Verwijder onmiddellijk het malafide bericht.
 • Breng je contactpersonen op de hoogte van het virus.
 • Wijzig je wachtwoorden bij Facebook en andere social media apps.
 • Controleer ook wachtwoorden van email accounts.
 • Een goed hulpprogramma is Reimage, dat helpt met het verwijderen van malware.
 • In ernstige gevallen is het beter om je smartphone geheel te resetten. Maak vooraf een back-up van je gegevens.

Houd je smartphone veilig

Zorg dat je smartphone niet besmet kan raken met een WhatsApp virus. Dit doe je op de volgende manier:

 • Installeer de nieuwste iOS of Android updates
 • Download alleen vanuit iTunes of de Google Play Store
 • Download nooit uit onbekende bronnen
 • Bekijk bij het installeren van een app goed waar deze toegang tot wil hebben
 • Antivirus apps zijn vaak overbodig omdat deze zich net als andere apps in een sandbox bevinden

Wil je toch gebruik maken van een virusscanner, download deze dan alleen via de officiële app store. Lees vooraf goed de reviews. Gebruik slechts één virusscanner tegelijkertijd: meerdere virusscanners kunnen elkaar gaan tegenwerken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer