Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Is je iPhone slecht verstaanbaar? Bijvoorbeeld tijdens het bellen, waardoor de ander niet echt meekrijgt wat je vertelt? Dit is een probleem dat vaker bij iPhones voorkomt. Dit heeft meerdere oorzaken en de meest voorkomende oorzaken vind je hieronder. Inclusief oplossingen, daar zijn we tenslotte voor.

Kijk eerst naar het telefoonnetwerk

Je iPhone is slecht verstaanbaar en je denkt direct dat dit aan het toestel zelf ligt. Vaak klopt dit ook maar dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Kijk eerst hoe het met het netwerk van de provider zet misschien is er sprake van een storing bij je provider of bij het telefoonnetwerk. Mocht dit het geval zijn dan vind je deze storing vaak op de website van de provider terug.

Kun je hier niets over vinden? Bezoek dan de website allestoringen.nl. Ook hier vind je grote (kleinere) storingen met telefoonnetwerken terug.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Bellen via wifi

Bel je regelmatig via wifi of maak je gebruik van videobellen op WhatsApp of Facebook? Ook dit verloopt vaak via wifi. Over het algemeen is bellen via een wifiverbinding goedkoper maar brengt ook een slechtere geluidskwaliteit met zich mee. Proberen het daarom eerst via het normale telefoonnetwerk.

Slecht verstaanbaar door het smartphonehoesje

Wanneer de ander jou tijdens het bellen slecht verstaat dan kan dit ook aan het smartphonehoesje liggen. Het is belangrijk dat je altijd voor een hoesje kies dat perfect om je iPhone past. Het juiste model heeft ook de goede uitsparingen. Een niet passend hoesje zorgt ervoor dat je slecht verstaanbaar bent. Dus: schaf het juiste iPhone-hoesje aan.

De microfoon van de iPhone is kapot

De microfoon is bedoeld om jouw stem op te vangen en het geluid door te geven. Wanneer de microfoon kapot is of slecht werkt dan ben je ook slecht verstaanbaar. Gaat het om een gloednieuwe iPhone? Met een kapotte microfoon kun je beter direct terug naar de winkel of provider. Je hebt namelijk recht op garantie oftewel vervanging/reparatie van het toestel.

Bij een oudere iPhone ligt dit iets anders. Vaak heb je geen garantie meer tenzij je gebruik maakt van de aanvullende garantie. Gaat het om een hele oude iPhone? Een nieuwe aanschaffen is dan vaak voordeliger dan reparatie van het oude toestel.

Hoe weet je eigenlijk of het aan de microfoon ligt? Door een gesproken memo op te nemen. Hierbij maak je gebruik van je spraak middels de microfoon. Doe dit via een speciale app of gewoon via WhatsApp, hier kun je ook gesproken berichten opnemen.

Het gebruik van een hoofdtelefoon of oordopjes inclusief microfoon

Misschien maak je tijdens het bellen wel gebruik van een hoofdtelefoon of oordopjes inclusief microfoon. Is je iPhone slecht verstaanbaar en maak je gebruik van een hoofdtelefoon of oordopjes? Het kan natuurlijk ook hier aan liggen. Gebruik je hele goedkope oordopjes dan is de geluidskwaliteit niet al te best. Maar bij officiële Apple oordopjes mag je best een hoge kwaliteit verwachten. Is dat niet het geval dan kan er ook iets kapot zijn, laat dit controleren.

Het is altijd aan te raden om een telefoongesprek te voeren zonder hoofdtelefoon of oordopjes met microfoon. Wanneer je nu wel goed verstaanbaar bent dan weet je in ieder geval 100% zeker dat het aan de oordopjes of de hoofdtelefoon ligt.

Wanneer de ander (of jijzelf) een echo hoort

Ken je dat: je bent met iemand in gesprek en je hoort jezelf continu terug. Een echo is ontzettend vervelend want hierdoor volg je het gesprek maar half. Een echo komt vaker voor wanneer je de iPhone op de luidspreker hebt staan (handsfree bellen). Ook handsfree bellen in de auto via Bluetooth kan een echo veroorzaken.

Een andere oorzaak voor een echo is de functie ruisonderdrukking. Normaal zorgt deze functie ervoor dat omgevingsgeluiden weg worden gefilterd waardoor je zelf goed verstaanbaar bent. Maar de functie kan ook voor een blikkerig geluid of een echo zorgen. Via de instellingen app, algemeen en toegankelijkheid kun je deze optie uitschakelen. Probeer maar eens of je nu goed verstaanbaar bent!

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer