Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Documenten scannen gaat super eenvoudig met de iPhone. Hiervoor heb je geen speciale app nodig. Vertrouw op de standaard camera-app op je iPhone. Wil je een QR code scannen? Ook dat is mogelijk. We laten je zien hoe dit binnen iOS 11 of hoger werkt.

Het scannen van documenten

Soms heb je een kopie nodig, bijvoorbeeld van je identiteitsbewijs. Voor die enkele kopie ga je geen complete scanner aanschaffen. Dat is ook niet nodig: met je iPhone kun je documenten scannen, beveiligen en delen. Met oudere iOS besturingssystemen doe je dit vanuit een speciale scanner app. Vanaf iOS 11 is deze functie in de notitie app beschikbaar. We laten je hieronder zien hoe dit moet.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Handleiding scannen met de iPhone

Digitaliseer papieren documenten vanuit de notitie app. Deze app herkent het document en maakt hier een uitsnede van. Het is echter ook mogelijk om handmatig bij te snijden.

 • Houd het te scannen papieren document gereed
 • Open de notities app op je iPhone
 • Tik in de werkbalk op het plusteken
 • Selecteer ‘scan documenten’’  (de camera-app wordt geopend)
 • Kies voor automatisch of handmatig
 • Houd de camera op het papieren document gericht

Na het scannen verschijnt linksonder in het scherm een afbeelding van het document. Door hierop te tikken kun je deze bewerken. Je hebt de volgende opties: bijsnijden, kantelen, filter toevoegen of verwijderen. Tik na het bewerken op bewaar. De scan is terug te vinden in de notities.

Beveiligen van gescande documenten

Sommige documenten zijn privacygevoelig. Denk maar eens aan je identiteitsbewijs, bankpas of creditcard. Zorg dat scans niet in verkeerde handen terecht komen. Er zijn speciale document scanners voor de iPhone, voorzien van pincodebeveiliging. Een bekende app is iScanner, waarbij je gescande documenten met een wachtwoord of Touch ID sensor beveiligt. De app is gratis. Wil je onbeperkt documenten scannen, dan betaal je voor de pro-versie €3,99. Je bent dan wel direct van vervelende advertenties af.

Delen van documenten

Heb je een scan gemaakt en wil je deze met anderen delen? Dat kan gewoon vanaf je iPhone. Dit doe je als volgt:

 • Open de notitie waarin de scan staat opgeslagen
 • Selecteer de gewenste scan door hierop te tikken
 • Tik rechtsboven op het deel icoontje
 • Kies nu een methode om het document te delen

Tip: meerdere scans worden tot een pdf bestand bij elkaar gezet. Dit kun je delen via e-mail, iMessage, WhatsApp of andere deelmethoden.

QR code scannen met de iPhone

Een QR code is een 2 dimensionale streepjescode oftewel een geavanceerde barcode. Bij het scannen van een QR code verschijnt er een domeinnaam, een directe link ergens naartoe, telefoonnummer, informatie of een code voor bijvoorbeeld Google Maps. Een QR code scannen kan dus heel handig zijn. Maar hoe doe je dat? Gewoon, met je iPhone (of iPad of iPod Touch).

 • Open de camera app op de iPhone
 • Richt de zoeker van de camera-app op de QR code
 • Het apparaat herkent de QR code en scant deze

Afhankelijk van de achterliggende boodschap verschijnt er een melding of koppeling. Heb je een Android-smartphone? Afhankelijk van het merk heb je hier een aparte QR code scanner voor nodig. Deze applicatie is verkrijgbaar in de Google Play Store.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer