Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De batterij van de iPhone is snel leeg, wat is er aan de hand? Misschien is er een app die veel van de batterij vraagt of staat de helderheid van het scherm te hoog. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor je het toestel vaak moet opladen. Bekijk welke oorzaken er zijn en wat de beste oplossing is.

IPhone batterij steeds sneller leeg

Het begint allemaal heel onschuldig. De batterij van je iPhone is wat eerder leeg dan gebruikelijk. De volgende dag gebeurt het weer en daarna weer. Voordat je het weet ben je het toestel dagelijks aan het opladen of nog erger: meerdere keren per dag.

Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Merk je dat de batterij steeds sneller leegloopt? Doe hier dan iets aan! Blijf er niet mee rondlopen want het wordt er echt niet beter op. In het ergste geval is de batterij straks helemaal niet meer bruikbaar. Goed, hieronder een opsomming van oorzaken en oplossingen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Energievretende app

De meest voorkomende oorzaak: een energievretende app. Sommige apps vragen zoveel van de batterij dat deze te snel leeg loopt. Het is niet altijd even gemakkelijk om te bepalen welke app de boosdoener is. Maak voor jezelf uit wanneer het probleem begonnen is en welke apps je als laatste hebt geïnstalleerd.

Verwijder de laatste geïnstalleerde apps als eerste. Het is namelijk minder logisch dat je batterij snel leegloopt door de allereerste apps, anders was je hier al veel eerder uitgekomen. Verwijder een van de laatste apps waarvan je denkt dat deze het probleem veroorzaakt. Wacht twee dagen en bekijk of het nu beter gaat. Is dit niet het geval? Verwijder dan de volgende app. Je hoeft overigens niet alle apps te verwijderen: kijk ook eens naar andere oorzaken.

Bluetooth en locatie staan

Maak je veel gebruik van Bluetooth en/ of locatie (GPS)? Hiervan loopt de batterij van je iPhone snel leeg. De oplossing is eenvoudig: schakel Bluetooth en je locatie uit. Gebruikt dit alleen wanneer het ook echt nodig is. Het uitschakelen van je Bluetooth en locatie heeft nog een voordeel: apps kunnen je minder goed volgen. Dit verhoogt je privacy, iets dat vooral in deze tijd erg belangrijk is.

Foutieve waardes van de batterijstatus

De batterijstatus geeft een bepaald percentage weer. Het toestel reageert op deze waardes en bepaalt of het over moet schakelen op de energiestand. Kot de batterijstatus onder een bepaalde waarde uit, dan schakelt het toestel zich uit.

Soms lijkt het alsof de batterij snel leegloopt maar heeft dit met foutieve waardes te maken. De batterijstatus staat op 20% maar geeft aan het toestel door dat het om 5% gaat (om een voorbeeld te noemen). Het gevolg: de iPhone gaat snel in de energiestand of schakelt uit.

Dit is de oplossing: de batterij van je iPhone kalibreren. Dit is helemaal niet moeilijk en je hebt er ook geen aparte apparatuur voor nodig. Zorg wel dat je de originele oplader bij de hand hebt.

  • Gebruik je iPhone normaal totdat de batterij helemaal leegloopt
  • Wacht tot het toestel zichzelf uitschakelt (doe dit niet zelf)
  • Sluit de iPhone aan de oplader aan
  • Zorg dat de accu zich voor 100% oplaadt
  • Haal de iPhone niet van de lader maar laat deze nog een uur extra aan de oplader zitten
  • Schakel de iPhone nu weer in

De batterijstatus staat op 100% en is gekalibreerd. Als alles goed is dan zou de batterij van je iPhone niet meer zo snel leeglopen. Kijk, dat scheelt!

Aantal laadcycli loopt ten einde

De iPhone beschikt over een lithium ion batterij. Deze werkt met verschillende laadcycli. Een laadcycli komt overheen met 100%, ongeacht of je tussendoor extra oplaadt. Overigens is het bij lithium ion batterijen altijd beter om de batterijstatus tussen de 50% en 90% te houden. Zolang het maar niet onder de 50% of boven de 90% uitkomt. Dit komt de levensduur van de batterij ten goede.

Maar goed, even terug naar het aantal laadcycli. De gemiddelde smartphone batterij beschikt na 500 laadcycli nog over 80% van zijn capaciteit. Na 1000 laadcycli is dit alweer een stuk minder. Hoe meer laadcycli je doorloopt, hoe sneller de batterij leegloopt. Uiteindelijk zal de batterij zo snel leeglopen dat je deze enkele malen per dag moet opladen.

Wat te doen wanneer de iPhone batterij steeds sneller leegloopt? Is deze verouderd, dan is de batterij aan vervanging toe. Bij hele oude toestellen doe je dit zelf. Bij iPhones vanaf 2017 kun je de batterij niet of moeilijk zelf vervangen. Het is beter om dit door een Apple servicepunt te laten doen. Krijg je ook nog eens garantie op de vervangen batterij, alleen daarvoor doe je het al.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer