Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Beter slapen door Night Shift? Probeer het zelf!

Apple kondigde in iOS 9 een functie aan die gebruikers van de iPhone, iPad en Mac beter moest laten slapen: Night Shift. Met deze functie is het mogelijk om het blauwe licht van je Apple apparaten te laten vervangen met een warmere tint rood. Op die manier zou je beter moeten slapen en eerder in slaap vallen. De gedachte is dat het blauwe licht een nadelige invloed heeft op je bioritme. Het hormoon dat mensen moe maakt heet melatonine en wordt afgebroken door fel blauw licht. Apple heeft daarom Night Shift ontwikkeld. Daarmee krijgt het scherm een warmere tint rood en zou je beter slapen. Maar werkt het echt en hoe kun je het zelf proberen?

Night Shift op je iPhone, iPad en Mac

Je kunt zelf Night Shift inschakelen op je iPhone, iPad en Mac. Of het echt helpt, is nog maar de vraag. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat deze functie vrijwel niets doet voor de kwaliteit van je slaap en dat het verder ook niet helpt om je slaap te verbeteren. Maar de meningen zijn erover verdeeld, want Apple heeft natuurlijk niet voor niets de moeite genomen om deze functie te bouwen. Apple heeft gegevens waaruit blijkt dat de functie wel zou helpen. Of het nu werkt of niet, de gemakkelijkste manier om erachter te komen of deze functie je helpt om beter te slapen, is door het zelf te proberen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Zelf Night Shift proberen

Wil je zelf eens proberen of Night Shift goed voor je werkt, dan kun je de functie zelf eens uitproberen. Want ook als zou blijken dat deze functie eigenlijk weinig doet voor je slaapritme, kunnen we wel stellen dat met Night Shift het scherm ’s avonds een stuk prettiger aan de ogen is. De laatste jaren zijn apps steeds meer ingesteld op de systeemvoorkeuren van je iPhone. Daardoor veranderen de meeste apps met witte schermen ’s avonds naar donkere apps. Dat is al een stuk prettiger aan je ogen als je in bed ligt. Maar er zijn ook apps die altijd een wit venster houden, ook als het donker is. In zo’n geval is het prettiger om een roodachtig of geldig venster voor je te hebben. In zo’n geval kan Night Shift gebruiken al een stuk prettiger zijn aan je ogen.

Je kunt Night Shift op deze manier activeren op je iPhone of iPad:

  • Ga naar het Bedieningspaneel door van boven naar beneden over je scherm te swipen;
  • Tik langer op de schuifregelaar, zodat je de schermhelderheid kunt regelen. Je ziet nu een zonnetje verschijnen;
  • Tik op de knop ‘Night Shift’.

Deze modus wordt nu ingeschakeld. Uiteraard hoef je dit niet iedere avond zelf te doen. Je kunt via de instellingen namelijk ook instellen dat Night Shift tussen bepaalde tijden automatisch moet worden ingeschakeld.

Automatisch inschakelen van Night Shift instellen

Je kunt de iPhone ook zo instellen, dat Night Shift automatisch wordt ingeschakeld. Hierbij kun je ook meteen instellen of het scherm warmer of minder warm moet worden als deze functie wordt ingeschakeld. Zo kun je zelf spelen met de warmtinten van het scherm wanneer Night Shift aan gaat.

  • Ga naar de Instellingen-app op je iPhone;
  • Klik op ‘Beeldscherm en helderheid’;
  • Kies voor ‘Night Shift’;
  • Activeer de schuif voor ‘Gepland’;
  • Kies nu de tijd bij ‘Van’ vanaf wanneer Night Shift moet worden ingeschakeld;
  • Kies de tijd bij ‘Tot’ wanneer de functie weer moet worden uitgeschakeld.

Night Shift gaat nu automatisch op deze gezette tijden aan- en uit. Helaas heeft Apple nog geen functionaliteit gebouwd waarmee het mogelijk is om Night Shift automatisch aan- en uit te zetten aan de hand van de zonsondergang. In dit venster kun je ook zelf Night Shift aanzetten door op ‘Zet handmatig aan tot morgen’ te klikken. De functionaliteit gaat dan vanzelf weer uit.

Maar werkt het ook echt?

Je kunt nu zelf proberen of Night Shift voor je werkt. Het is mogelijk om zelf aan te geven of je een warmere tint of juist een koudere tint wilt zien wanneer je Night Shift inschakelt. Maar of Night Shift je slaap echt verbetert, daar zijn de meningen over verdeeld.

Uit een studie genaamd ‘Sleep Health’ die in 2021 werd gepubliceerd, stellen somnologen dat deze functie niet helpt om beter te slapen. Een somnoloog is een expert op het gebied van slapen. Deze professionals werken vaak in de zogenaamde slaap-waakcentra en doen onderzoek naar hoe je beter kunt slapen. In het onderzoek werd gekeken naar de slaapresultaten van drie testgroepen. De ene groep gebruikte ’s avond Night Shift op de iPhone. De andere groep kreeg ook een iPhone, maar had geen Night Shift-functionaliteit.

De derde groep liet de smartphone voor het slapengaan helemaal achterwege. Uit de resultaten blijkt dat er geen verschillen tussen de drie groepen waren. Mensen die Night Shift gebruiken, sliepen net zo goed of slecht als de deelnemers van de groep die geen gebruikmaakte van de functionaliteit. En er was ook geen verschil met de groep zonder smartphone.

De studie werd uitgevoerd onder 167 mensen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. Ze moesten minimaal acht uur in bed liggen en kregen onder meer een accelerometer aangelegd om de slaapactiviteit te kunnen meten. Bij de resultaten werd gekeken naar de slaapduur, de slaapkwaliteit en de inslaaptijd – de tijd die nodig is om in slaap te vallen.

Hoe slaap je het best met je iPhone?

Ondanks deze studie zijn er ook weer meer recente studies die juist bewijzen dat je als je goed wilt slapen, je iPhone of andere smartphone het best helemaal uit de slaapkamer kunt verbannen. Zo zeggen sommige slaapexperts dat mensen slechter slapen wanneer zij voor het slapengaan nog op hun smartphone kijken of televisie hebben gekeken. Volgens de experts is het op tijd stoppen met het gebruik van je toestel voor het slapengaan onderdeel van een goede slaaphygiëne. Of Night Shift dus echt helpt om beter te slapen, is nog maar de vraag.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer