Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Vanaf 2019 begint WhatsApp met het tonen van advertenties. We kunnen ons voorstellen dat je hier geen behoefte aan hebt. WhatsApp reclame blokkeren, hoe doe je dat? Voorkom dat deze applicatie jouw persoonlijke data met adverteerders deelt. In onze tips lees je hoe je reclame effectief blokkeert.

Ongewenste reclame bij WhatsApp

Gebruikers ergeren zich mateloos aan ongewenste reclame in diverse apps. Tot nu toe was WhatsApp reclamevrij, dit gaat in 2019 veranderen. Sinds 2014 valt WhatsApp onder de vlag van Facebook, dat al langer bekend staat om zijn hinderlijke reclameboodschappen.

In het begin zullen de advertenties alleen in het tabblad status verschijnen. Het is echter niet te zeggen of WhatsApp dit verder gaat uitbreiden naar andere delen. Misschien staan er binnenkort wel reclameboodschappen tussen jouw WhatsApp gesprekken. Deze WhatsApp reclame kun je niet zomaar verwijderen of voorkomen. Niet alleen hinderlijk, ook is de kans groot dat je hier per ongeluk op klikt. Het kost je extra handelingen om weer terug bij je WhatsApp berichten te komen. Weg met die ongewenste maar vooral persoonlijke reclame: een blokkade werkt nog altijd het beste.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Tips: WhatsApp reclame blokkeren

Voordat je reclame gaat blokkeren, is het misschien wel handig om hier helemaal geen toestemming voor te geven. Bij het installeren van WhatsApp verschijnt een melding met de nieuwe voorwaarden. Accepteer deze niet, zo mag Whatsapp jouw gegevens niet delen met andere partijen. Let op, dit is niet in alle gevallen mogelijk. Soms moet je de voorwaarden eerst accepteren en je hier later voor afmelden. Dit kan binnen 30 dagen nadat je akkoord bent gegaan met de nieuwe voorwaarden. Dit doe je als volgt:

  • Open WhatsApp en ga naar het tabblad instellingen
  • Selecteer account en zet de schakelaar ‘deel mijn accountinformatie’ uit
  • Je telefoonnummer en chatgegevens worden niet meer gedeeld met WhatsApp of Facebook

Persoonlijke advertenties blokkeren

Adverteerders houden in iPhone applicaties rekening met je persoonlijke interesses. Je kunt reclametracking voor deze advertentienetwerken heel eenvoudig uitschakelen. Dit doe je zo:

  • Ga naar instellingen privacy
  • Scroll omlaag tot het onderdeel reclame
  • Zet de optie aan bij ‘beperk reclametracking’

Je zult in bepaalde apps nog steeds reclame zien. Deze zijn echter niet langer gebaseerd op jouw smartphonegebruik of interesses. Dit geldt daarom ook voor WhatsApp.

WhatsApp reclame vrij maken

Helaas is het niet mogelijk om WhatsApp volledig reclamevrij te maken. Mogelijk zal de applicatie in de toekomst met een betaalde versie komen, die in dit geval wél reclamevrij is. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de gebruikers bereid is om een klein jaarlijks bedrag voor WhatsApp zonder reclame te betalen. Bijna een derde heeft er geen moeite mee en verklaart zich niet te storen aan de advertenties. Een nog kleiner percentage is bereid om een maandelijks bedrag neer te leggen. Dan is er nog een laatste groep, die WhatsApp definitief gedag zegt. Dit is natuurlijk gemakkelijk gezegd: een goed en net zo groot alternatief is er momenteel nog niet.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer