Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Kenners wist het al veel langer, maar nu slaat het ook steeds meer aan bij het grote publiek: je huis bedienen en overzien via je iPhone / smartphone. Wil je hier meer van weten? Lees dan dit artikel, waarin we je een overzicht geven van mogelijkheden om je smartphone in te zetten voor (apparatuur) in en om je gehele woning! Je zult versteld staan wat er inmiddels allemaal mogelijk is op dit gebied!

5 zaken die je (op afstand) kunt regelen en instellen met je iPhone

Benieuwd wat je tegenwoordig allemaal met je iPhone kunt aansturen, in en om je huis? Hieronder geven we je een overzicht van vijf mogelijkheden die er nu zijn.

1. Je garagedeuren bedienen

Meteen je garage inrijden, zonder uit te stappen? Dat kan, en je hebt geen afstandsbieding meer nodig, alleen je smartphone is voldoende. Ook is het mogelijk om je garage te openen als je niet thuis of bij huis bent, bijvoorbeeld wanneer iemand aanbelt die iets komt afgeven. Met één klik op je iPhone wordt op afstand je garagedeur geopend, plaatst diegene het item in je garage, en vervolgens sluit je je garagedeur weer. Een goed voorbeeld waarmee de reguliere afstandsbediening wordt overtroffen door aansturing via de smartphone.

2. Je verlichting compleet geregeld

Je rijdt weg van huis, en onderweg bedenk je je dat je niet alle lichten hebt uitgedaan… Dit overkomt haast iedereen wel eens. Terugrijden naar huis is dan meestal al geen optie meer, maar via je iPhone kun je je lichten simpel uitzetten, en controleren welke lichten er nog aan stonden. Niet alleen aan- en uitzetten is mogelijk, maar bij het gebruik van dimlichten in je huis kun je ook de dimstand instellen. Verder is het mogelijk om tijden in te stellen. Je stelt dan via je iPhone de tijd op bijvoorbeeld 19.00hr in, als je vindt dat bepaalde lichten op dat tijdstip standaard aangezet moeten worden in je woning, om deze bijvoorbeeld in de late avond te dimmen, en dan bijvoorbeeld in de ochtend op een bepaald tijdstip juist weer volledig uit te zetten. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld, in de praktijk zijn er legio mogelijkheden voor ‘connected verlichting’. De Philips Hue lijn biedt vele opties voor automatisch bestuurde verlichting. Je kunt bijvoorbeeld ook lichtscenario’s maken, waarbij de verlichting wordt afgestemd op je gewoontes / de manier waarop je met je verlichting omgaat.

3. Rookmelders

Dit ligt mogelijk minder voor de hand, maar ook rookmelders zijn nu al aan te sturen met behulp van je iPhone. Je kunt natuurlijk een goedkope rookmelder aanschaffen bij de plaatselijke doe-het-zelfzaak, maar deze doet slechts één ding: afgaan als er rook wordt gedetecteerd. Een voorbeeld van een geavanceerde rookmelder is de Somfy rookmelder, deze geeft niet alleen een 85 decibel geluid als hij rook detecteert, maar kan wanneer deze is aangesloten op het ‘Somfy TaHoma’ systeem of het ‘Somfy Protexion Alarmsysteem’, een alert bericht geven op je iPhone (of je smartphone van een ander merk), maar ook op je tablet. Als je wel thuis bent is het alarmgeluid waarschijnlijk belangrijker om je te waarschuwen, maar ben je bijvoorbeeld in je tuin, of heb je een groot huis, of ben je helemaal niet in de buurt, en/of ben je veel buitenshuis…, dan is een geavanceerde rookmelder een betere optie, en te verkiezen boven een traditionele rookmelder.

4. Klimaatbeheersing

Je verwarming in je woning automatiseren? Bij automatiseren denk je waarschijnlijk aan hele andere dingen, die vooral bij bedrijven plaatsvinden, maar ook je woning is te automatiseren, onder andere op het gebied van klimaatbeheersing. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met je smartphone (op afstand, maar uiteraard ook thuis) je radiatorknoppen te bedienen, de temperatuur in je huis omlaag of omhoog te brengen, en temperatuurschema’s in te stellen. Uiteraard is de verwarming niet het enige, want het is zelfs mogelijk om je airconditioning op afstand te regelen. Het hele ‘klimaat in je huis’ is anno 2017 dus perfect te regelen, en dat gewoon via je je smartphone, die steeds multifunctioneler wordt!

5. IP camera’s

Vind je het waardevol om te weten wat er in en om je huis gebeurd als je niet thuis bent? Veel mensen wel, om uiteenlopende redenen… Als dat voor jou ook geldt, dan is een IP camera misschien iets voor jou! Vroeger was het nog zo dat mensen camerasystemen lieten installeren door beveiligingsbedrijven, die dan ook vanaf een centrale konden meekijken via de camera’s. Tegenwoordig kunnen mensen dit heel goed zelf, met behulp van IP camera’s, oftewel camera’s die via het Internet zijn aangesloten. Met behulp van een app kun je dan zelf via je iPhone meekijken op de IP camera’s die in en om je huis zijn neergehangen / neergezet. Je hoeft natuurlijk niet doorlopend te kijken want dan is de lol er waarschijnlijk snel af. Je kunt de instellingen gelukkig zo regelen dat de app je waarschuwt zodra er activiteit is. Dan kun je meteen en live zien wat er gaande is, en daarop handelen... Door de komst van IP camera’s nemen de kosten om je huis(omgeving) doorlopend in de gaten te houden af; een dure overeenkomst met een beveiligingsbedrijf voor surveillance is dus niet meer nodig. En voor een paar honderd euro heb je al een IP camera!

Je hebt wel een app nodig...

Uiteraard is de bovenstaande lijst niet uitputtend. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, en het aantal mogelijkheden neemt nog ieder jaar toe;-) Voor de opties die we hierboven hebben beschreven heb je uiteraard wel altijd een app nodig, om de aansturing met je iPhone (of smartphone van een ander merk) mogelijk te maken. De ‘Somfy TaHoma’ huisautomatering toepassing is een voorbeeld van een innovatieve oplossing, die je in staat stelt om al je (verbonden) huisapparatuur met één of enkele klikken via een app te besturen. Er kunnen tot wel 200 apparaten worden aangesloten. Benieuwd naar deze app? Kijk dan even in de App Store of in de Google Play Store, waar je de app gratis kunt downloaden.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer