Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Je hebt de knoop doorgehakt; jouw huis wordt slim! Een goede wifi router had je al in huis, je hebt er een handige bridge zoals de TaHoma van Somfy aan gekoppeld, en nu zet je het hele huis vol apparaten die op de één of andere manier ‘connected’ zijn. Je mag het een smart home noemen, het wordt ook vaak domotica genoemd, maar voordat jouw woning slim wordt zul je zelf ook wat kennis moeten vergaren. Door de juiste apps te gebruiken hoeft het instellen van een smart home niet veel moeite te kosten. Hier zijn de apps die volgens ons niet mogen ontbreken in een slimme woning!

Philips Hue voor verlichting

Eindhoven is de ‘Lichtstad’ van Nederland, deze titel komt door Gerard Philips die in 1891 het bekende bedrijf met zijn naam heeft opgericht. Het merk was er op tijd bij met de slimme Philips Hue LED verlichting. De Hue app laat je met 16 miljoen kleuren spelen, om het wat eenvoudiger te maken kun je alvast uit een aantal standaard instellingen kiezen. Kleuren van foto’s worden automatisch omgezet naar een lichtschema, zo kun je die vakantie in Venetië weer opnieuw beleven. En je kunt de kleurtemperatuur instellen waarmee je in de ochtend fris ontwaakt en in de avond goed kunt inslapen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Sonos voor muziek

Er komen steeds meer slimme speakers op de markt, Sonos heeft behoorlijk wat ervaring opgebouwd in deze markt. Dat is te merken met een app die je ruim dertig muziekdiensten laat gebruiken. Je kunt muziek door het hele huis af laten spelen, synchroon of los. Daarvoor heb je uiteraard wel meerdere slimme Sonos luidsprekers nodig. Naast muziek luisteren kun je ook audioboeken en podcasts afspelen, en internet radiostations beluisteren.

Amazon Alexa voor boodschappen

Dit is een app aanbeveling met een flinke * , want momenteel verstaat Alexa nog geen Nederlands. Amazon heeft zich nooit serieus gericht op Nederland, wij moeten onze producten nog steeds bestellen via Duitsland of Engeland. Dat is best jammer, want Amazon Alexa in combinatie met hun slimme spraakassistent maakt het heel eenvoudig om boodschappenlijstjes te maken, jouw dagkalender bij te houden en de Echo apparaten als intercom te gebruiken.

Google Home voor online zoeken

Wat betreft slimme apps voor de smart home is Google Home in theorie de grote concurrent van Amazon Alexa, op dit moment ligt Google ver voorop. Nu de Nederlandse versie beschikbaar is, wordt praten tegen deze slimme spraakassistent een stuk eenvoudiger. De app kan meerdere talen van elkaar onderscheiden dus schakelen is niet nodig. Volgens Google kun je naast hun eigen producten ook 10.000+ slimme producten van 1000+ fabrikanten besturen via één app. Bij Google software moet als enige kanttekening geplaatst worden dat ze niet altijd even netjes omgaan met persoonlijke informatie.

Honeywell Home

Deze fabrikant maakt meerdere slimme apparaten, de thermostaat is het meest bekende product. Met functies als ‘geofencing’ zal de thermostaat vanzelf lager gaan wanneer je de woning verlaat. Je kunt met de app ook andere functies bedienen. Daarbij moeten we wel melden dat de app op het moment van schrijven nog zeker niet perfect is, de verbinding raakt bijvoorbeeld nog wel eens verloren. Helaas geldt dat ook voor de Nest app met vergelijkbare functionaliteit. Laten we hopen dat deze apps in de nabije toekomst verbeterd worden, met name Nest loopt in Europa flink achter.

Somfy voor gordijnen en garagedeur

In tegenstelling tot Amazon heeft Somfy wel oog voor de Benelux, ze staan in Nederland vooral bekend om de elektrische garagedeuren. Met de Somfy TaHoma app kun je uiteraard de garagedeur bedienen, maar ook hun elektrische rolgordijnen, alarmsystemen en IP camera’s voor persoonlijke beveiliging en allemaal zonder draden. Gelukkig is de Somfy smart home app ook te gebruiken met producten van andere merken, zo kun je met de Somfy TaHoma bridge alle domotica toepassingen in huis centraal bedienen.

IFTTT voor nog meer mogelijkheden

Zou het niet handig zijn als je een foto kunt maken met jouw IP beveiligingscamera, en dat die foto direct wordt doorgestuurd naar jouw Dropbox account, en vervolgens een notificatie stuurt naar jouw smartphone? Of dat de gordijnen sluiten als de lampen aangaan, en dat de verwarming tegelijkertijd een graadje omhoog gaat? Met de gratis If This Then That (IFTTT) kun je ketens maken van functies met de 600+ apps die ondersteuning bieden voor dit protocol. Zo kun je alle slimme diensten in huis met elkaar laten samenwerken die tezamen één superbrein vormen.

Tip: Veel smart home apps hebben overlappende functionaliteit. Bekijk welke apps je zelf het prettigste vindt werken zodat je niet voor iedere functie weer een andere app nodig hebt.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer