Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Appontwikkelaars blijven niet eeuwig oudere iPhones ondersteuning. Eens komt er een einde aan de ondersteuning en ben je genoodzaakt om een nieuwere iPhone te kopen. Op je oude iPhone 4 nog WhatsApp gebruiken? Dat zal waarschijnlijk niet gaan, want WhatsApp blokkeert actief te oude iPhones. Niet voor niets, want voor heel oude iPhones worden er geen software updates meer uitgebracht. Daarmee is je iPhone niet meer veilig. Bovendien kunnen bepaalde functies van WhatsApp alleen gebruikt worden op nieuwere iPhones. Wat de reden ook is; sommige oude iPhones hebben geen toegang meer tot WhatsApp. Het platform heeft dan geen ondersteuning meer. Maar welke iPhones kun je dan wel gebruiken?

iPhone te oud voor WhatsApp?

Kan je iPhone te oud zijn voor WhatsApp? Dat kan zeker, want WhatsApp beëindigt bijna ieder jaar de ondersteuning voor bepaalde oudere iPhones. Dat geldt overigens ook voor oudere smartphones van andere merken. WhatsApp wordt vaak gebruikt door mensen om berichten te kunnen sturen naar anderen. Vrijwel iedereen maakt tegenwoordig gebruik van de berichtendienst. Maar eens houdt het op en stopt WhatsApp de ondersteuning voor oudere toestellen. Daarom is het belangrijk dat je een recent toestel hebt om alle functies te kunnen blijven gebruiken.

De reden waarom je op sommige oudere iPhones geen WhatsApp meer kunt gebruiken, heeft niet veel te maken met het toestel zelf. Het gaat om de software updates. Als je namelijk een te oud toestel hebt, krijg je geen software updates meer van Apple. In zo’n geval kan WhatsApp ook geen updates voor hun app meer uitbrengen. Daardoor ben je genoodzaakt om een nieuwe iPhone te kopen. Ieder jaar wijzigt WhatsApp de minimale iOS versie en kun je dus bepaalde oude iPhones niet meer gebruiken. Welke iPhones worden dan wel ondersteund?

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Welke iOS-versie heb ik nodig?

Als je geen toegang krijgt tot WhatsApp en een melding ziet dat je iPhone geen ondersteuning meer heeft voor de berichtendienst, houdt het op. Je kunt ook geen oudere versies downloaden of sideloaden. WhatsApp blokkeert namelijk actief te oude versies van de app omwille van de veiligheid. Je hebt daarom altijd een minimale versie van iOS nodig. Je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen om het nieuwste model te kopen, want WhatsApp ondersteunt altijd de iOS-versies tot een paar jaar geleden. Vrijwel ieder jaar maakt WhatsApp de ondersteuning voor de oudste versies ongedaan. Zo moest je in februari 2020 minimaal iOS 8 hebben. Sindsdien worden er elk jaar iPhones niet meer ondersteund.

Momenteel heb je minimaal iOS 12 nodig om WhatsApp te kunnen downloaden en gebruiken. Oudere iPhones die niet minimaal ondersteuning voor iOS 12 hebben, kun je dus niet meer gebruiken in combinatie met WhatsApp. Momenteel heb je dus minimaal een iPhone 5S of later nodig om nog te kunnen appen. Heb je een ouder toestel zoals een iPhone 5 of zelfs nog een iPhone 4S? Dan wordt het nu echt tijd om een nieuwere iPhone aan te gaan schaffen, maar we vinden het wel knap dat je er zolang mee hebt kunnen doen.

Welke iPhone heb ik nodig?

Als je nog een iPhone 4 of een normale iPhone 5 hebt, kun je geen WhatsApp meer gebruiken. De berichtendienst heeft de ondersteuning voor deze oudere iPhones laten vallen. Dat ligt niet aan je iPhone zelf, maar aan het feit dat WhatsApp alleen werkt op iPhone waarop minimaal iOS 12 is geïnstalleerd. Het oudste model waarmee je iOS 12 kunt installeren, is de iPhone 5S. Dat betekent dat als je een iPhone 5S of nieuwer hebt, je WhatsApp gewoon kunt blijven gebruiken.

Is je iPhone te oud voor deze app? Dan dien je een nieuwe iPhone aan te schaffen. Je hoeft uiteraard niet meteen het nieuwste model aan te schaffen, maar houd er rekening mee dat je geen iPhone 6 of iPhone 7 meer aanschaft. De kans is groot dat volgend jaar ook voor deze smartphones de ondersteuning van WhatsApp ophoudt. Kies dus met een gerust hart voor de iPhone 11 of nieuwer. Op die manier kun je weer jaren vooruit. Bedenk namelijk goed; de meeste toestellen zoals de iPhone 5S en iPhone 6 zijn bijna tien jaar oud. Je kunt dus verwachten dat Apple binnenkort de ondersteuning stopt voor deze oudere modellen.

Toegang tot WhatsApp herstellen

Heb je een toestel waarmee je WhatsApp niet meer kunt openen? Dan is de kans groot dat je toestel te oud is. Maar het kan ook zijn dat je een iPhone hebt die nog nooit een update heeft gezien. Denk maar eens aan de iPhone X. Dit toestel werd eigenlijk geleverd met iOS 11. Dat is een probleem, want je hebt minimaal iOS 12 nodig om WhatsApp te kunnen installeren. Toch hoef je de iPhone nog niet te vervangen. Dit model wordt namelijk nog ondersteund door Apple. Je kunt dus gewoon van iOS 11 naar iOS 16 updaten. Op die manier kun je nog een tijdje vooruit met WhatsApp, zonder je toestel te hoeven vervangen.

Heb je dus vergeten om de software te updaten, dan is dit de gemakkelijkste manier om de toegang tot WhatsApp te herstellen. Lukt het updaten nog niet en zijn er geen nieuwe updates meer beschikbaar voor je iPhone? Dan wordt het toch echt tijd om een nieuwere iPhone te kopen. Als je nog een oudere iPhone hebt die nog prima voldoet, maar die andere problemen heeft, dan kun je besluiten om bijvoorbeeld een reparatie uit te laten voeren.

WhatsApp sideloaden: een oplossing?

Het is dus belangrijk om een nieuwer toestel te kopen als je tijdelijk geen toegang meer hebt tot WhatsApp. Er zijn geen andere manieren om alsnog toegang te krijgen. Zo is het mogelijk om een oudere versie te downloaden en te sideloaden op je iPhone. Toch zal ook dit geen oplossing zijn. WhatsApp controleert actief of je de nieuwste versie van de appdienst gebruikt. Als dat niet het geval is, krijg je een melding te zien en kun je nog steeds niet inloggen. Je hebt dus echt de laatste update van iOS en WhatsApp nodig om de app correct te kunnen gebruiken.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer