Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Het automatisch vergrendelen van je iPhone-scherm is hartstikke praktisch. Dit bespaart batterij en voorkomt dat anderen in je toestel kijken. Hoe zet je automatisch vergrendelen aan en weer uit? Kun je een tijd instellen en hoe zit het met de toegangscode? In dit artikel vind je antwoord op deze vragen.

Standaard functie automatische schermvergrendeling

De automatische schermvergrendeling zitstandaard op elke iPhone. Dus ook op de oudere modellen. Deze functie kun je zelf in- of uitschakelen. Ook kun je een bepaalde tijd instellen. Wanneer je de smartphone veel gebruikt kun je beter een wat langere tijd instellen zodat hij niet continu in de sluierstand gaat.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Automatisch vergrendelen iPhone inschakelen

De automatische schermvergrendeling van je iPhone inschakelen? Dit doe je via de instellingen app. Bekijk hieronder de handleiding.

  • Open de instellingen op je iPhone
  • Ga naar Beeldscherm en Helderheid
  • Kies het onderdeel Automatisch slot

Je moet nu een tijd instellen. Kies je bijvoorbeeld voor 3 minuten dan duurt het ook 3 minuten voordat je scherm op zwart gaat.

Het type schermvergrendeling wijzigen

Heb je de iPhone helemaal uitgeschakeld? Bij het inschakelen moet je het scherm (sluimerstand) ontgrendelen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het invoeren van een patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Oudere toestellen werken met een wachtwoord of een code.

Wil je het type schermvergrendeling wijzigen? Dit doe je via instellingen en dan Toegangscode.

Wanneer je voor een ander type vergrendeling kiest moet je dit altijd bevestigen. Bijvoorbeeld door het invoeren van het patroon, gezichtsherkenning aan te zetten of je vinger te scannen.

Automatisch ontgrendelen van de iPhone

Is het mogelijk om het scherm na een bepaalde tijd automatisch te ontgrendelen? Nee, je moet het toestel altijd handmatig uit de sluimerstand halen. Het is alleen mogelijk om het scherm automatisch te vergrendelen, dus niet te ontgrendelen.

Je iPhone uit te sluimerstand halen is niet zo moeilijk. Afhankelijk van het model druk je op de zijknop of de knop aan de bovenkant van het toestel. Het is ook mogelijk om het toestel uit de sluimerstand te halen wanneer je hem optilt. Dit moet je van tevoren instellen:

  • Open de instellingen app
  • Ga naar Scherm en helderheid
  • Tik op het scherm

Let op want niet alle modellen ondersteunen deze functie. Ondersteunende modellen zijn de iPhone X-serie, iPhone 11-serie, iPhone 12-serie en nieuwer. Bij oudere modellen is het niet mogelijk om het scherm te ontgrendelen door het toestel op te tillen.

Kan Siri je iPhone ontgrendelen?

Siri is een handige functie die je op (nieuwere) iPhones tegenkomt. Het gaat hier om spraakgestuurde opdrachten. Bijvoorbeeld iets op internet zoeken, iemand bellen of je Apple apparaat iets laten doen. Kan Siri je iPhone ontgrendelen? Niet direct, maar Siri werkt wel tegelijkertijd met het ontgrendelen van het toestel.

Wanneer je de zijknop of thuisknop aanraakt dan ontgrendel je de iPhone. Tegelijkertijd activeer je Siri. Hiermee sla je twee vliegen in één klap.

Zo vaak ontgrendel je je iPhone

Stiekem maak je heel veel gebruik van je smartphone. Weet je hoe vaak je de iPhone per dag ontgrendelt? Volgens Apple wordt de gemiddelde iPhone dagelijks 80 keer ontgrendeld. Het is bijna niet te doen om dit zelf bij te houden, maar doe dit maar eens gedurende een dag. Het zal je verbazen hoe vaak je gebruik maakt van die vergrendeling.

Tip: gebruik de sluimerknop

Misschien heb je ingesteld dat het scherm na 5 minuten wordt vergrendeld. Weet je dat dit veel van je batterij vraagt? Bovendien is dit niet altijd een veilige methode. Je hebt bijvoorbeeld je iPhone gebruikt en legt hem in de kantine op je werk of misschien wel op een tafeltje in de kroeg. Wanneer je even niet oplet kan een ander in je telefoon kijken. Je kunt natuurlijk de schermvergrendeling wijzigen, bijvoorbeeld naar 1 minuut.

Leer jezelf aan om altijd gebruik te maken van de sluimerknop. Zodra je klaar bent met je toestel druk je de sluimerknop in. Dat is dezelfde knop als waarmee je het scherm ontgrendelt. Door gebruik te maken van de sluimerkop wordt het scherm direct vergrendeld, wel zo veilig. Het is even een kwestie van aanmeren en je weet niet beter.

Automatische vergrendeling kan niet worden gewijzigd

Soms lukt het niet om de automatische vergrendeling op je iPhone te wijzigen. De oorzaak ligt in het gebruikte e-mailaccount. Heb je een Microsoft Exchange account dan wil de automatische vergrendeling soms niet werken. Gebruik in dit geval een Apple account.

Schermvergrendeling gaat te vroeg aan

Merk je dat de vergrendeling eerder aangaat dan je hebt ingesteld? Mogelijk heb je de batterij bespaarmodes aan staan. Je moet dit eerst uitschakelen, dan pas werkt de vergrendeling zoals gewenst.

Het scherm blijft aanstaan

Het kan ook dat je de vergrendeling van je iPhone scherm hebt ingeschakeld maar het scherm gaat niet uit. Mogelijk heb je gezichtsherkenning oftewel Face ID aanstaan. Zolang je naar je iPhone blijft kijken zal het scherm niet uitgaan. Pas wanneer je een tijd niet naar het scherm kijkt en de tijd van het automatisch slot verstreken is, dan zal het scherm uitschakelen.

Heb je met bovenstaande problemen? Schakel Face ID dan uit. Kies in dit geval wel voor een andere beveiliging. Het is namelijk niet de bedoeling dat iedereen zomaar in je iPhone kan.

Ontgrendelen iPhone uitzetten

Misschien vind je het vervelend dat je toestel continu in de sluimerstand gaat. Het ontgrendelen van je iPhone uitzetten behoort tot de mogelijkheden. Dit doe je zo:

  • Open de instellingen app
  • Ga naar Beeldscherm en Helderheid
  • Kies het onderdeel Automatisch slot

Voer geen tijd in maar kies voor de optie ‘nooit’. Dit betekent dat het scherm nooit automatisch zal vergrendelen. Je kunt dus onbeperkt gebruik maken van je iPhone, deze tussendoor wegleggen en direct weer op het scherm kijken. Aan te raden wanneer je de iPhone overdag of op het werk veel gebruikt. Aan de andere kant verbruikt dit ook veel meer energie, je zult merken dat de batterij sneller leeg is. Zoek daarom een goede balans tussen vergrendelen en ontgrendelen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer